Львів в очікуванні Великодня: Фестиваль писанок-2013 - Блог про Львів

Львів в очікуванні Великодня: Фестиваль писанок-2013

Фестиваль писанок у Львові

У переддень одного з найсвітліших свят у християнському світі – Великодня – познайомитися і підтримати багатовікові традиції, відчути атмосферу свята і з користю відпочити всією сім’єю найкраще у Львові. Адже з 6 квітня по 6 травня 2013 року в місті пройде ІІІ Фестиваль писанок.

Львів’яни дуже трепетно ставляться до національної культури, відроджують і популяризують давні народні традиції. Підготовка до Великодня тут починається задовго до самого свята: господині обмінюються рецептами святкових страв і пасок, діти вчать гаївки (традиційні святкові пісні) і, звичайно ж, вся сім’я прикрашає будинок.

Фестиваль писанок – прекрасна можливість поділитися святковим настроєм з гостями міста і показати красу головної пасхальної традиції – писанкарства. Писанка символізує Воскресіння Христа – це одна із найдавніших форм народного розпису, в якій наші предки втілювали свої мрії, бажання і прагнення.

писанки

Організатори та ідейні натхненники Фестивалю писанок – громадська організація «Етновир» (під патронатом якої проходять такі фестивалі як «Країна мрій» і «День Батяра») і концертна компанія «Дік-Арт» (на її рахунку організація безлічі львівських фестивалів: «Кавовий фестиваль», «Свято шоколаду», «Фестиваль пива»). Щоб створити по справжньому святкову атмосферу в місті засновники залучають до участі у фестивалі львівських підприємців, готельєрів, рестораторів, громадські та благодійні організації.

Фестиваль писанок покликаний популяризувати великодні традиції і прикрасити місто символами Великодня – писанками.

Фестиваль писанок

З 6 квітня по 6 травня 2013 року центр Львова перетворитися на музей писанок під відкритим небом. На фестиваль з’їдуться майстри народної творчості з усієї України, вони будуть створювати писанки з різних матеріалів: квітів, гілок, пінополістиролу, шоколаду та дерева.

писанки з шоколаду

Плани у організаторів фестивалю масштабні: створити найбільшу аеро- (з повітряних куль) та арт-писанку. Писанки від майстрів розставлять в центрі міста, вони створять «Великодній туристичний маршрут».

Більшість фестивальних заходів буде проходити під відкритим небом в центральній частині міста, частина – у львівському Палаці мистецтв (палац Потоцьких на вулиці Коперника, 17), готелях, ресторанах і кафе Львова.

У цьому році організатори значно розширять фестивальну програму і запропонують різнопланові творчі та інтерактивні заходи.

Також читайте:   27 вересня - концерт гурту "Скрябін" у Львові

У перший день фестивалю на проспекті Свободи встановлять величезну писанку, яка символізуватиме початок великодніх забав, а їх у фестивальній програмі заплановано чимало: концерти, виставки, покази фільмів на пасхальну тематику, конкурси, святкування поливаного понеділка з різноманітними водними атракціонами.

У фестивальній програмі заплановано чимало заходів

Проводитимуться численні майстер-класи, на яких народні умільці навчать усіх охочих майстерності розфарбовування пасхальних яєць, розкажуть про символіку орнаментів, розходження орнаментів у різних регіонах України і технологіях розпису.

Для майстер-класів у Львові вже запаслися пластиковими заготовками і акриловими фарбами. Роботи учасників майстер-класів виставлять у вітринах магазинів, ресторанів і готелів, ними прикрасять дерева в центрі міста біля пам’ятника Королю Данилу. В кінці фестивалю всі роботи об’єднають в одній великій Великодньої виставці.

Великодня виставка писанок

У 2013 вперше в історії фестивалю відкриються: «Пасхальний писанковий ярмарок», «Галерея писанок» і «Великодня арт-майстерня».

У рамках фестивалю з 6 квітня по 4 травня пройде акція «Полювання на писанки». У громадських закладах Львова буде заховано більше 100 авторських писанок, учасникам акції необхідно знайти пасхальне яєчко і відправити код, вказаний на ньому СМС-повідомленням. Учасник, який знайшов більшу кількість «акційних» писанок виграє змагання і отримає приз. Щоб взяти участь у великодньому полюванні потрібно завантажити з офіційного сайту фестивалю карту, на якій вказані орієнтовні місця знаходження писанок. Частина грошей від вартості кожного СМС-повідомлення піде на купівлю обладнання для однієї з львівських лікарень. Всі етапи акції будуть широко висвітлюватися місцевими газетами та радіостанціями, вони ж будуть давати підказки щодо знаходження ще не виявлених писанок.

На сам Великдень всі «акційні» писанки будуть виставлені на аукціон, а виручені гроші підуть на добродійні потреби.

 Великодній баранчик приносить у дім щастя й удачу

У Фестивалі писанок візьмуть активну участь ресторани Львова, вони порадують гостей і жителів міста святковими стравами і битимуться між собою за краще пасхальне меню, оцінювати яке приїдуть відомі ресторанні критики.

Єлизавета Чіп,
авторська публікація сайту Prostoturist для блогу Воробуса

Автор статті: Єлизавета Чіп.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*