Як пережити смерть близької людини - Блог про Львів

Як пережити смерть близької людини

Як пережити смерть близької людини

Доволі риторичне запитання – чи доводилося Вам втрачати близьку людину? Слово втрачати потрібно розуміти, що втрата безповоротна. Відразу хочу зауважити, що рано чи пізно така подія відбувається в житті кожної людини.

Мені довелося втратити батька у дуже ранньому віці, коли мені ще не виповнилося 19 років, а мати померла коли мені вже було 50. І я розумію, та відчуваю який нестерпний біль приносить така втрата. В цій невеличкій статті я хочу допомогти тим людям, які опинилися у подібній ситуації і не знають, що робити далі.

Стан в який потрапляє людина, що втрачає таку близьку людину, як батько та мати, передати словами неможливо. Але ти живеш і життєві проблеми нікуди не зникають.

Постає питання – що робити далі, і як жити далі? Я багато разів задавав собі це запитання, і кожен раз відповідь була різною.

  • Багато людей не знають як потрібно поводити себе у подібних ситуаціях. Раніше, у старі часи, обов’язково вся родина померлого повинна була носити чорний одяг, на знак жалоби, і всім своїм єством виражати глибокий смуток. На сьогоднішній день це правило застаріло і втратило свою актуальність. Але Ви повинні поводитися і одягатися так, як Вам більше всього комфортно. Ви повинні зрозуміти, що померлій людині менше всього хочеться бачити твої страждання. Ви повинні також розмовляти з оточуючими людьми так, як вам хочеться. Хочеться вам розмовляти на цю болючу тему – говоріть, а не хочеться – то тримайте мовчанку. І ніколи не думайте про те, що будуть думати і говорити люди. В даному випадку це не важливо.
  • Дайте собі час оговтатись від такої ситуації. Не вимагайте від себе і своїх рідних неможливого. У Вас сталося непоправне горе, і вам потрібен час, щоб осягнути це.
  • Думайте про те, що не тільки у Вас сталася така втрата. Намагайтеся спілкуватися, а також різними способами підтримуйте людей, які опинилися у аналогічній ситуації.
  • Ніколи не звинувачуйте себе ні у чому. Повірте, людина, яка відійшла у вічність, пробачила б Вам, щоб Ви не зробили. Навіть те, що свого часу, за щось Ви не попросили у неї вибачення.
  • Зрозуміти Вас зможуть лише тільки ті люди, які свого часу опинилися у подібній ситуації. Вам слід поговорити з такою людиною. Така людина зрозуміє і почує Вас. І повірте мені, Вам стане легше.
  • Існує старе правило – у такій ситуації не можна слухати музику. Але я хочу Вам сказати, що я дозволив собі її слухати. І знаєте, хоч це може здатися комусь і дивним, слухаючи музику мені ставало легше. Ви повинні робити так, щоб було легше пережити втрату. І не слухайте нікого!
  • На рахунок сліз, це особиста справа кожної людини. Якщо сльози принесуть Вам полегшення – плачте, але ні в якому разі не стримуйте себе. Це Ви повинні вирішувати самостійно.

Пройде час і болючі рани загояться, перестануть нестерпно пекти. Але вони ніколи не зникнуть. А у деяких ситуаціях вони починають боліти ще сильніше. Як поступати у такому випадку? Відповіді на це у мене не має.

Про цю подію Ви можете говорити з рідними, друзями та коханими. У Вас повинна бути людина, з якою Ви зможете поділитися думками та переживаннями, бо в інакшому випадку Ви закриєтесь у собі, а потім відкритися буде дуже важко.

В таких ситуаціях ми стаємо сильнішими. Але також у таких випадках у нас підсвідомо виникає бажання кричати від того, що не такою ціною ми хотіли стати сильнішими, не такою ціною стати дорослими. Так, ми не хотіли, щоб це сталося, але страшна подія відбулася, а Вам потрібно знайти в собі сили прийняти цю обставину і змиритися. І саме головне – Ви повинні зрозуміти, що людині, яка відійшла від Вас, зараз зовсім не боляче, а легко і добре.

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

коментарів - 5 може ще щось напишете?

  1. Євген 04.03.2015 пише:

    Коли ми втрачаємо близьких нам людей, здається що життя втрачає сенс…

  2. arhivarius 05.03.2015 пише:

    Євген пише:
    Коли ми втрачаємо близьких нам людей, здається що життя втрачає сенс…

    Життя свого сенсу не втрачає, просто з’являється біль, який інколи дуже важко пережити.Але не дивлячись ні на що потрібно жити та боротися з тим болем, бо саме життя само по собі прекрасне.

  3. Євген 05.03.2015 пише:

    arhivarius пише:

    Євген пише:
    Коли ми втрачаємо близьких нам людей, здається що життя втрачає сенс…

    Життя свого сенсу не втрачає, просто з’являється біль, який інколи дуже важко пережити.Але не дивлячись ні на що потрібно жити та боротися з тим болем, бо саме життя само по собі прекрасне.

    Ну як сказати… Відчуваєш не лише біль. У дуже складних випадках самому жити не хочеться, тому і здається, що життя втратило сенс.

  4. arhivarius 05.03.2015 пише:

    Євген, Але все ж раджу не втрачати надії та просто жити.

  5. Євген 09.03.2015 пише:

    arhivarius, Повністю з Вами згоден.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*