Пиво у Львові

пиво

Про свій улюблений напій львів’яни кажуть так: “Львівське пиво то є кляса, робить з хлопа супер-аса!” Про цей хмільний напій складено багато різних легенд, байок та казочок, які продовжують жити серед любителів цього напою і в наші часи.

Початок пивоваріння у Львові датується ще XV століттям, а в 1533 році польський король видає спеціальний указ, згідно якому місто дістало право на виготовлення пива. Велику роль у пивоварінні відіграли монастирі, де монахи з чистої артезіанської води, відбірного солоду та хмелю варили цей чудовий хмільний напій. Завдячуючи своїй високій якості львівське пиво стає добре відомим на територіях Австро-Угорської імперії, а з плином часу і в Радянському Союзі. Тепер, коли Україна здобула незалежність, пивовари не втратили рецептів легендарного напою, львівське пиво не втратило свого легендарного смаку і продовжує користуватися шаленою популярністю далеко за межами свого міста.

Пивоваріння у Львові дістало свій розвиток на початку XV століття, коли у містах почали створюватися різні ремісничі цехи. Створений був і цех львівських броварів.

До наших часів зберігся перший статут цеху львівських броварів, який датовано 1425 роком. Пивоваріння у Львові починає стрімко розвиватися. Виникає безліч різних броварень, які створюють багато клопотів міській владі та королівським намісникам. Все це привело до того, що в 1533 році король видає указ, який регламентує правила пивоваріння у місті.

У розвитку та вдосконаленні процесів пивоваріння важливу роль відіграли середньовічні монастирі. Монахи стають досвідченими знавцями броварської справи. В тишині монастирів вони досліджували і удосконалювали процеси пивоваріння і створювали найкращі рецепти приготування пива.

Граф Станіслав Потоцький у другій половині XVII століття надає дозвіл монахам єзуїтам побудувати у Краківському передмісті Львова броварню – “щоб пиво варити своє і добре”.

Перше промислове броварне підприємство постає у 1715 році на Клепарові. І пиво тут варили дуже добре. Для приготування пива брали унікальну воду з місцевих артезіанських свердловин. Солод з ячменю найвищого ґатунку та якісний хміль та технологія приготування пива для того часу була досконалою. Пиво львівських броварів швидко набуває популярності і стає улюбленим напоєм не тільки у львівському краю, але стає відомим і різних куточках Європи.

Львівська броварня дуже скоро перетворилася на потужного виробника пива в Австро-Угорській імперії. Дуже часто пиво транспортували на великі відстані, але і після такої мандрівки львівське пиво не втрачало свого унікального смаку. Це було дивним як на ті часи. Але лише висока якість пива в ті часи давала змогу зберігати його унікальний смак. Коли з часом Орден Єзуїтів позбавляють всіх їх привілеїв та маєтностей, то права на пивоваріння у Львові перебирають на себе спочатку приватні власники, а трохи пізніше Львівська акціонерна спілка броварів. Секрети та рецепти приготування пива зберігали та примножували. В різних кінцях Європи добре знали пиво з львівських броварень – Exportowe, Bawar, Porter Imperial, які відзначалися високими смаковими якостями та фірмовими скляними пляшками.

Також читайте:   Левандівське озеро

З приходом радянської влади до Львова розпочинається новий етап історії пивоварні. Радянські органи влади беруть Львівську броварню під особливий контроль. На той час у Львові варили найкраще пиво у СРСР. Кожного дня до столу кремлівських чиновників відправлялись спеціальні партії пива. “Жигулівським” львівського розливу та “Львівським” пригощали пасажирів міжнародних авіаліній, морських рейсів та залізничних маршрутів. Продукція львівських броварів вважалася еталоном якості пива в Радянському Союзі.

Жигулівське пиво
Жигулівське спеціальне
Львівське ювілейне
Золотий колос

Після того, як радянський Союз розвалився, і більшість підприємств по виробництву пива зазнали краху, ВАТ “Колос” зуміло вистояти в складній ситуації, не дивлячись на ряд проблем. Давалася чути нестабільна поставка сировини, обладнання потребувало заміни, по-новому доводилося встановлювати зв’язки зі споживачами.

Дякуючи активним діям тогочасного керівництва вдається знайти потенційного інвестора і партнером підприємства стає скандинавська компанія Baltik Beverages Holding AB, завдяки чому підприємство модернізується, на ньому встановлюється сучасне обладнання.

У нашому місті окрім ВАТ “Львівська пивоварня” функціонує ще один пивоварний завод. Це ТзОВ ТВК “Перша приватна броварня “Для Людей – як для себе!”. Вона була створена у Львові і 2004 році. На даний час броварня виробляє два сорти квасу та дев’ять сортів пива. Тут щороку виробляють 3 млн. дал різних сортів пива та 2,5 млн. дал квасу. Броварня не належить до жодної групи чи об’єднання, а є власністю українського виробника, який походить з Західної України.

Щороку у Львові проводиться міський фестиваль пива, на якому проводяться різні гуляння, конкурси, а також дегустація різних сортів пива. Вперше в Україні було створено Музей пива і саме у Львові.

музей пива у Львові

У музеї можна побачити старовинні пивні кухлі, виставку давніх пляшок, які вироблялися у різних країнах Європи, бочки для перевезення пива, а також багато книжок з рецептами XIX століття, в яких описуються традиції виготовлення легендарного напою на Львівській броварні. В музеї можна переглянути ряд фільмів на пивну тематику та скуштувати різних сортів пива, яке було зварене на Львівській пивоварні.

Жителі Львова пишаються своїм пивом і кожен день насолоджуються цим напоєм у численних кафе, ресторанах та невеличких кнайпах, де досить часто варять своє, доволі оригінальне пиво. Широкий вибір та неповторні смакові якості приємно вас здивують, а загадкова атмосфера старовинного міста зачарує вас своїми традиціями споживання пива.

Для написання статті частково використаний матеріал із сайту Львівської пивоварні.

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

коментарів - 5 може ще щось напишете?

  1. данило 27.07.2010 пише:

    краще смакує в спеку або до дерунів :-))

  2. russo turisto 27.07.2010 пише:

    Пейте пиво пенное – будет сила забубенная. 😀

  3. airlv 10.01.2011 пише:

    Народ! Хочу поділитися враженнями від пива марки “Хмільне”, що виробляють під Львовом в Івано-Франково. Представник цієї фуфлової марки знаходиться в пров. Кривої Липи. Люди хто ще незнає, не пийте ці помої, крім води і спирту присутня тільки не пивна гіркота. Через дві години, після споживання, почався страшенний бадун, голова болить, з середини нудить. Причому мене, як останнього лоха, розкатав зкоштувати цю гидоту бармен, до речі їхній горячий портер таке саме гівно. Люди! Ходіть в Криву Липу на живе пиво – якщо бажаєте почувати себе обдуреними лохами як я.

  4. VIK 11.01.2011 пише:

    airlv пише: Народ! Хочу поділитися враженнями від пива марки “Хмільне”, що виробляють під Львовом в Івано-Франково. Представник цієї фуфлової марки знаходиться в пров. Кривої Липи. Люди хто ще незнає, не пийте ці помої, крім води і спирту присутня тільки не пивна гіркота. Через дві години, після споживання, почався страшенний бадун, голова болить, з середини нудить. Причому мене, як останнього лоха, розкатав зкоштувати цю гидоту бармен, до речі їхній горячий портер таке саме гівно. Люди! Ходіть в Криву Липу на живе пиво – якщо бажаєте почувати себе обдуреними лохами як я.

    дякую за попередження, будемо мати на увазі твою пораду :)))

  5. Stakeholder 11.01.2011 пише:

    Бггг, “Хмільне” п’є тільки школота, яка хоче шоб їx “погребло” 😀

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*