Про новий Податковий кодекс - Блог про Львів

Про новий Податковий кодекс

податковий кодекс - 2010

Хоч як не старалися малі підприємці зашкодити підписанню нового Податкового кодексу, він все ж таки був підписаний Президентом України Віктором Януковичем в п’ятницю, 3 грудня. Цей документ був опублікований в офіційному друкованому виданні Верховної Ради України – газеті «Голос України» 4 грудня 2010 року. Новий кодекс вступає в дію 1 січня 2011 року.

Також було опубліковано закон внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу України, який був підписаний президентом 3 грудня 2010 року.

Можна побачити, що новий Податковий кодекс вперше зміг зібрати в одному документі загалом всі норми, які регулюють систему оподаткування В Україні. Не дивлячись на те, що опозиція різко критикувала уряд за відмову включення до нового кодексу закону про Податкову службу, такий закон так і не був прийнятий.

Як говорить прем’єр-міністр України Микола Азаров, що в новому Податковому кодексі передбачене зниження ставок основних податків, які зроблять в Україні податковий режим найбільш привабливим у Європі.

Якщо глянути на хронологічну тенденцію, то можна побачити наступне – ставка податку на прибуток, яка на сьогоднішній день складає 25%, буде зменшена до 23% у 2011 році, до 21% у 2012 році, до 19% у 2013 році і відповідно до 16% у 2014 році. Податок на додану вартість з 2014 року також буде зменшено з нинішніх 20% до 17%.

Нинішня єдина 15% ставка у частині оподаткування доходів фізичних осіб автоматично перетворюється на мало прогресивну шкалу за рахунок додаткової ставки 17 % для доходів, які перевищують 10 – ти кратний розмір мінімальної заробітної плати, яка згідно закону встановлена на 1 січня звітного податкового року. На сьогоднішній день мінімальна заробітна плата становить 922 гривні на місяць.

Також читайте:   «Руський воєнний Корабель ВСЬО». Черги за маркою вражають

Згідно норм нового Податкового кодексу, починаючи з 2015 року, буде запроваджено оподаткування доходів по депозитах за ставкою, яка буде складати 5%, одночасно починаючи з 2011 року ставка оподаткування дивідендів з 15% буде зменшена до 5%. Вперше в Україні, згідно цього документу, вводиться податок на нерухомість. Від такого податку звільняються особи, площа житлової нерухомості у яких не перевищує 120 кв.м., у багатоквартирних будинках і 250 кв.м – у окремих будинках.

Більше всього суперечок викликали розділи Податкового кодексу про систему адміністрування податків і посилення режиму спрощеної системи оподаткування.

Протести підприємців привели до того, що Президент країни Віктор Янукович був змушений застосувати вето до такого кодексу, і згідно його пропозицій найбільш одіозні норми в частинах адміністрування, а це порушення презумпції невинності платника податків або лазівки для затягування адміністративного арешту майна – були повністю вилучені з Податкового кодексу повністю з розділом про спрощенців.

Але варто зауважити, що повної перемоги спрощенцям досягнути не вдалося. Так в новій редакції Податкового кодексу підприємствам забороняється відносити на валові витрати закупівлю у спрощенців товарів та послуг. А це фактично говорить про те, що вона буде обкладатися податком на прибуток.

В остаточний текст кодексу також була введена норма, згідно пропозиції Президента, яка дозволяє відносити на валові витрати оплату маркетингу, реклами, консалтингу від нерезидентів, якщо вони не перевищують 4% від виторгу.

І насамкінець звертаю Вашу увагу на те, що ще раніше Микола Азаров заявляв, що прийнятий варіант Податкового кодексу повністю знімає всі питання підприємців по суті самого документа.

P.S. Якщо хтось бажає ознайомитись із повним текстом Податкового кодексу-2010 – завантажити його можна звідси.

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. Jorgen 12.12.2010 пише:

    P.S. Якщо хтось бажає ознайомитись із повним текстом Податкового кодексу-2010 – завантажити його можна звідси.

    Щось там забагато буков, не осилив :-/

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*