Українці за кордоном: Олена, яка проживає в Америці - Блог про Львів

Українці за кордоном: Олена, яка проживає в Америці

Олена

Продовжуємо серії інтерв’ю про те, як українці живуть за кордоном. Сьогодні моїм гостем буде дівчина на ім’я Олена, яка зараз проживає в США.

– Доброго дня, Олено, чого вам бракує за кордоном, того можливо що є в Україні?

Найбільше бракує друзів і всіх дорогих людей, котрі залишились дома. Деяких звичних продуктів харчування бракує. А так все газад. Навіть краще, ніж гаразд.

– Як справи з роботою, чи важко її знайти?

Роботу знайти не легко, багато нюансів і деталей. Але можливо. І воно того вартує.

– З якими проблемами ви зіштовхнулися коли виїхали жити за кордон?

Вже за кордоном моєю найбільшою проблемою була проблема транспорту. Це місцева американська специфіка – тут немає практично міського транспорту, всі їздять на машинах. А в мене не було ні прав, ні досвіду водіння, ні найменшого уявлення, що робити з машиною. Курсів водіїв тут теж практично немає. Важко було знайти, хто б мені допоміг вибрати машину, навчитись її доглядати і водити. Ще були моменти, пов*язані з особливостями місцевої системи освіти (прийшлось звикати і перевчатись), але то дрібні проблеми.

– Кажуть що коли приїздиш за кордон, то дуже важко бо не знаєш мови, як у вас було з цим питанням і чи досконало зараз знаєте мову країни де проживаєте?

В мене цієї проблеми практично немає. Я знаю мову достатньо для того, щоб вільно себе почувати в середовищі, а тепер ще краще.

– Таки де краще жити в Україні чи за кордоном?

Це питання спірне, і дуже індивідуальне. В мене був цілий ряд причин, щоб перебратись в США, і фінансові далеко не головні (як у аспіранта, зарплатня в мене не висока). Для мене як для науковця майбутнього в Україні немає, тому питання, де краще навіть не стояло.

– Житло, як його не зачепити. Як справи з ним і чи реально його купити?

В нашому науково-академічному середовищі всі молоді науковці дуже мобільні – пару років в одному місці – і перебираємось в інше. Так що змісту купляти житло немає. Але, в принципі, купити житло цілком реально – банки охоче дають кредити на нормальних умовах. Питання тільки, наскільки це житло потрібне – своє житло – це ціла купа проблем (ремонти, дотримання місцевих правил проживання, угоди з комунальними службами, куча окремих рахунків і т.п.)

Також читайте:   Чому не варто навіть пробувати наркотики

– Скучаєте за пивом 1715?

Я багато за чим харчовим скучаю (вишні, творог, гриби), але не за пивом. Гінесс тут просто чудовий.

– Коли Україна буде у Євросоюзі?

Не цікавлюсь політикою.

– Як справи із любовними ділами? Чи важко найти хлопця за кордоном?

Приблизно так само, як і у нас. Хоча, можливо, простіше тут. Тут люди більш вікриті, щирі і простіше ідуть на контакт. В мене особисто поки що справи ніяк, бо кар*єра стоїть основним пріоритетом і я ще не визначилась, де зрештою буду шукати постійну роботу (я поки що аспірант на тимчасовій ставці).

– Чи важко зустріти українців за кордоном? Кажуть що вони живуть у спеціальних районах, розкажіть про це?

Простіше ніж здається. До мене неодноразово підходили українці і нащадки українців, росіяни і взагалі російскомовні люди і в магазині, і просто на вулиці. В нас в університеті є кілька україномовних і російскомовних викладачів. Спеціальній райони – це просто смішно. Просто буває так, що знайомі люди стараются селитись поряд (хтось комусь щось порадив – от і поселились), ну а земляки за кордоном дуже часто знайомі. Так і виходить, що живуть близько. Але то абсолютно не обов*язково.

– Кажуть що в Європі все цивілізованіше. Ви з цим погоджуєтеся?

Я була в Європі не так довго (близько двох місяців) і по першим враженням погоджуюсь. Всі аспекти життя продумані і впорядковані. Порядок може викликати подив і спротив, але він існує і його дотримуються. Тому так, цивілізованіше.
В США те ж саме, тільки простіше. Тут більш вільний стиль життя, якщо з Європою порівнювати. Але порядок дотримується не менш суворо.

– І на останок де ви живете?

м. Фарго, штат Північна Дакота, США

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 3 може ще щось напишете?

  1. Заздрю..)
    Сам хотів би поїхати

  2. Оксана 09.07.2012 пише:

    Олександре, заздрити не треба. Це не гарно і абсолютно не потрібно. Треба лише поставити мету, вирішитися, що у житті хочете осягнути і, очевидно, працею здобувати знання. Справжні знання ( не за хабарі)та практичні навики.Науковців у США бракує. Підкажу навіть які саме користуються найбільшим запитом. Хіміки різних напрямків просто на вагу золота. Є досить багато програм обміну молодих спецалістів. Головне знати куди подаватися. Не такі аж великі це вимоги. Найважливіше знати мову країни та розуміти власну ціну (який вклад може зробити справжній науковець) для загального добра. Стукайте і Вам відчинять. Завдяки Інтернету тепер можна дістатися будь куди.

  3. Tiger 23.01.2013 пише:

    В статті написано: ” До мене неодноразово підходили українці і нащадки українців, РОСІЯНИ і взагалі РОСІЙСЬКОМОВНІ люди… В нас в університеті є кілька україномовних і РОСІЙСЬКОМОВНИХ викладачів.”
    Це написано як відповідь до того, чи можна знайти там УКРАЇНЦІВ. Ви що, забули, що росіяни – не українці? :facepalm: 👿 Навіщо росіян до українців ліпити, це все одно що горбатого до плота! 👿 👿 👿

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*