Перший київський князь Олег як дзеркало української державності - Блог про Львів

Перший київський князь Олег як дзеркало української державності

Перший київський князь Олег як дзеркало української державності

Початки будь-якої держави світу починаються із так званого легендарного періоду. В історії Англії це часи короля Гарольда та народного месника Робіна Гуда, в Італії – неймовірні пригоди засновників Рима – Ромула і Рема, діяльність фараонів у Єгипті та багато іншого.

Український легендарний період можна тягнути від V століття нашої ери від заснування Києва східнослов’янськими князями полянського союзу Києм, Щеком, Хоривом та княжною Либіддю. Українським історикам усі легенди додержавного періоду записав чернець Нестор у “Повість минулих літ”.

Засновником першої української державності – Київська Русь був князь Олег (Віщий), який за вказівкою норманського (скандинавського) князя Рюрика Старого прийшов ( не сам, а із військом та феодалами) по Дніпру з Півночі, захопив Київ – центр полянського союзу. Убивши місцевих князів Аскольда і Діра князь Олег у 882 році проголосив створення Київської Русі. При чому, Олег правив (до 912 року) від імені малолітнього сина Рюрика – князя Ігора, який у подальшому й став засновником величезного монаршого роду Рюриків.

Для того, щоб держава була міцною, потужною та незалежною Олег почав об’єднання інших східнослов’янських племен навколо Києва. З 15 созів (типу радимичів, в’ятичів, дреговичів, білих хорватів та ін.) невдалося підкорити тільки древлян та уличів. Фактично за князя Олега у кордони Київської Русі було включено майже увесь етнічний елемент східнослов’янського світу, що у подальших століттях поклав основу української нації.

Також читайте:   Богдан Хмельницький: шлях до гетьманства (частина 2)

Як мудрий чоловік уже перший князь розумів, що сила державності є у стабільній фінансовій потузі. Зібрати багато податків у казну з місцевих племінних князів було важко. Тому за логікою раннього середньовіччя реальне бабло можна було скосити шляхом завоювань. Олег вирішив зразу ж розібратися з найбільш впливовою на слов’янський регіон Візантійською імперією.

Із великим почуттям гордості сучасника приємно писати про те, що в 907 році війська Олега підкорили Константинополь – столицю Візантії. Сам же Олег прибив свого щита на ворота завойованого міста. І зробив наш князь це не для покращення дизайну брами міста. Щит середньовічного феодала став символом сеньйора.

Візантія визнала васальну залежність перед Київською Руссю. І це вже за першого князя держави!!! Можна собі уявити скільки грошей та інших податків прийшло до казни Київської Русі, що безперечно позитивно вплинуло на подальший розквіт української княжої державності.

Мораль: українська історія має безліч прикладів особистостей-державотворців, подібних яким слід вишукати у сучасному українському політикумі. …Бо поки що – сумно.

P.S. Князь Олег загинув у 912 році під час одного із чорноморських походів у пошуках нових надходжень до держбюджету. (За версією монаха Нестора Олега нібито покусала до смерті отруйна змія…)

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

коментарів - 8 може ще щось напишете?

  1. Архіваріус 06.09.2012 пише:

    Сумно, що наші можновладці не керуються політикою першого керівника Київської Русі, а йдуть на поклон до московитів.
    Ну а держава та нація будуть сильними тільки тоді, коли вони обєднаються навколо своєї мови. В іншому випадку держава як така, існувати не може. Вона буде лише придатком до якоїсь імперії – якої, це вже не має значення.

  2. Stakeholder 06.09.2012 пише:

    наслідувати політику і методи 912-го року в 2012-му? може будемо трошки серйознішими?)) 😡

  3. PVS 06.09.2012 пише:

    Stakeholder пише:
    наслідувати політику і методи 912-го року в 2012-му? може будемо трошки серйознішими?)) 😡

    Ти неправий. Історія має властивість повторюватися, тому якраз наслідувати (а не повторювати) не така вже й безглузда ідея. На новому рівні, новими методами, але трохи агресивніша (ну принаймні не така пасивна) міжнародна позиція Україні б не завадила.

  4. Stakeholder 06.09.2012 пише:

    PVS, просто не хочу щоб ми заходили у сфери фантастики, і не думаю що в пошуках прикладів для наслідування варто порпатись в історії тисячолітньої давності. Ну будем відверті, сучасні українці мають стільки ж спільного з древніми русичами, як сучасні італійці з древніми римлянами. Є набагато свіжіші і реалістичніші приклади для аналізу.

  5. zars 06.09.2012 пише:

    Хто не знає минулого – у того немає майбутнього (цитата… з глибини віків)

  6. Stakeholder 07.09.2012 пише:

    zars, повністю погоджуюсь, справа в тому, що тут мова пішла про конкретні приклади, та і в нас досить парадоксальна ситуація в країні, князя Олега знають всі, а запитаєш про Петрушевича, Левицького, Коновальця то випучують очі

  7. Oleg 18.11.2013 пише:

    PVS, А чому б і не наслідувати? Старий метод з сучасними підходами.

  8. Парапам пук 23.10.2017 пише:

    Класно)))

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*