Генеза українського козацтва - Блог про Львів

Генеза українського козацтва

Генеза українського козацтва

Про українських козаків та гетьманів знають усі. Досить цікавою є історична мотивація виникнення цієї української суспільної верстви.

Перші згадки про козаків сягають кінця ХV століття. Тоді цим словом татари-кримчаки називали людей, що жили вольницею в українських степах у пониззі Дніпра. У той період там не було жодної державної влади, а самі козаки починали формувати власну систему управління, яка базувалася на принципах виборності, на відміну від монархічних порядків Європи.

Само тюркське слово «кайзак» означало «волоцюга» (в офіційній історії переклад подають, як «вільна людина»). Цікаво те, що ці «волоцюги» з часом давали доброго жару тим татарам, які дуже вже хотіли освоїти надкримські степи і пониззя Дніпра.

Першу Запорізьку Січ (а їх в історії козаччини було дев’ять) засновано у п’ятдесятих роках ХVІ століття князем Дмитром Вишневецьким. Це було місто-фортеця на Дніпровому острові Мала Хортиця. «Громадянином» Січі міг стати будь-який чоловік, якщо він приймав православну віру та вмів розмовляти українською мовою. Отже, козацтво від початків носило виключно національний характер і культивовало український елемент у період втрати українцями державності.

Якщо на початках української історії станом(класом)-носієм державності були феодали, як то за княжих часів чи литовського періоду (адже саме феодальна знать формувала державу), то з приходом польського завойовника у другій половині ХVІ століття українські феодали (не усі, але значна більшість), заради збереження власності, швидко прийняли польського сюзерена, полонізувалися й окатоличилися.

Також читайте:   Товариство греко-католицьких священників: забута сторінка історії

Українські міщани, духовенство і селяни не могли стати політичною основою для відновлення національної держави. Це було нереально за феодальних стосунків. На кінець ХVІ століття склалася ситуація, коли українці у Європі стали єдиним народом, який втратив (в період завоювання) національно-державний феодальний стан, що мав бути виразником державності.

Але українці, одночасно, стали єдиним народом у світі, у якого з’явився ще один суспільний стан – козаки. І формувалося козацтво з кращих представників феодалів, селян, міщан і духовенства, які не мали наміру коритися завойовникам. В історії жодного народу феодального періоду немає аналога козакам! Це справжній феномен світової історії.

І головною причиною виникнення козацтва була саме потреба формування в Україні такої суспільної сили, яка б стала творцем нової національної державності. Що в подальшому і відбулося. Гетьман Богдан Хмельницький дав тягла полякам і відновив українську (козацьку) державність.

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*