Міжнародний жіночий день: історична правда, політична складова та сучасні реалії - Блог про Львів

Міжнародний жіночий день: історична правда, політична складова та сучасні реалії

Міжнародний жіночий день

Вітання усім жінкам Земної кулі з святом. Восьмого березня більшість чоловіків ходять із букетами квітів, тортами і подарунками. Справді, ніхто не буде перечити, що в цей день жінок з букетами таки менше, ніж мужиків: купив квіти, треба донести до місця призначення, а жінки вже радіють удома та готують «святковий» стіл.

Традиція вітати жіноцтво на початку березня є політичною. Вона наслідок комуністичного минулого багатьох країн світу. Біди в цьому немає, бо не вітати жінку і робити їй приємне неможливо. Якщо ми, чоловіки, робимо це щодня, то чому б не потішити прекрасну половину і 8-го березня.

Історично початки 8-го березня як події прив’язують до демонстрацій жінок, що відбувались в США у кінці позаминулого століття. Справа в тому, що в цей період жінка не мала рівних політичних прав та соціальних гарантій з чоловіками. Жінка не могла брати участь у виборчому процесі, не могла отримати достойну освіту у багатьох тодішніх вузах, оплата праці була нижчою, ніж у чоловіків. Тому демонстрації жіноцтва у кінці ХІХ століття були соціально-політичним феноменом суспільного життя і могли відбутися не в монархічній Європі, а тільки в державі із демократичними вольностями.

Перші маніфестації проводили американські феміністки, основну масу яких складали повії. У 1895 році, 8 березня, повії Чикаго вийшли на демонстрацію з вимогою виплатити матросам зарплату. В останніх просто не було грошей, щоб розплатитися із представницями найдавнішої професії. Через рік, 8 березня 1896 року, те ж саме відбулося в Нью-Йорку.

Також читайте:   Яким цьогоріч буде свято Великодня

У цей час значного поширення серед люмпену та низькооплачуваних пролетаріїв активно поширювалася соціалістична ідеологія (марксизм). Соціалістичні партії виступали за суспільну (в тому числі й статеву) рівність. Це було співзвучно з ідеологією американських і європейських феміністок, в ряди яких активно вступали жриці кохання. Повії, справді, були бойовим жіночим авангардом соціалістичних партій.

8 березня 1908 року в Нью-Йорку 15 тис. жінок вийшли на демонстрацію вимагаючи підвищення зарплатні та надання виборчого права. У цей період фемінізм і соціалізм злилися в єдине ціле і демонстрували вже політичну складову антиурядових протестів.

У серпні 1910 року за ініціативи однієї з «активісток» німецького соціалістичного руху Клари Цеткін та американок-феміністок у Копенгагені відбулася Міжнародна конференція жінок-соціалісток. Там було присутньо біля ста представниць із 17 держав. Саме вони проголосили 8-е березня Міжнародним днем боротьби за права жінок і міжнародний мир. Виходить, що вони не тільки соціалістки, жриці кохання, феміністки, але й пацифістки.

У період формування комуністичного табору держав після Першої (а особливо після Другої) світової війни, новоспечені пролетарські режими оголошують 8-е березня державним святом під назвою – Міжнародний жіночий день.

Кілька поколінь вже виховані у традиції «свята жінок». Вже забулося з чого все починалося. Не хочеться пов’язувати жінок і їх радість із політикою.

Просто хочеться привітати. Із святом, красуні.

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

коментарів - 2 може ще щось напишете?

  1. russo turisto 08.03.2013 пише:

    Присоединяюсь к поздравлениях всех настоящих мужчин. И ко всему прилагаю стишок одного моего знакомого:
    Сегодня праздник женский –
    Цветов, подарков круг.
    Спасибо Кларе Цеткин и Розе Люксембург! 😮

  2. orest_lv 10.03.2013 пише:

    russo turisto,
    …. а Ти не зовсім пропащий … може ще з Тебе будуть люди 😡

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*