Війни проти пам’ятників – перший крок до громадянської війни - Блог про Львів

Війни проти пам’ятників – перший крок до громадянської війни

понівечений пам'ятник Бандері

Багатопартійність розвинутого суспільства обов’язково передбачає різносторонність думок та політичних поглядів. Громадяни можуть мати свої погляди на розвиток сучасних суспільних відносин та історичний розвиток держави. У розвинутому суспільстві можуть існувати і комуністи з націоналістами, і ліберали з макіавеалістами. Ніхто, ніякий закон чи суспільна мораль не можуть цьому чинити опір.

Дуже часто в сучасній Україні ми бачимо протистояння політичних сил. Вони є різними за своєю природою. Своєрідним українським феноменом є те, що провладні та основні опозиційні партії не сповідують чіткої ідеології в її класично-політологічному розумінні. Більшість таких партій є олігархічними з обох боків.

Реальними ідеологічними партіями, що можуть впливати на політичний розвиток сучасної України є Комуністична партія та ВО «Свобода». Так склалося, що ці непримиренні вороги сповідують абсолютно протилежні національні принципи. Так склалося, що навколо комуністів зосереджується російськомовне населення держави, а навколо «Свободи» – україномовне. Комуністичні прихильники не можуть відійти від радянських ідеологічних догм та історії, які є відверто ворожими українському національно-державному розвитку та незалежності держави.

Таке протистояння ріже єдиний державний організм. Питання політичних поглядів набуло рис вже міжнаціонального конфлікту в Україні. Це дуже зле. Так не має бути. Але ні одна політична сила і її прихильники ніколи не поступляться один одному.

Поки почалась війна із знищення пам’ятників – символів комунізму і національного руху. Згадаймо, роками руйнувався тризуб на Говерлі, два роки тому хлопці з «Тризуба» підірвали погруддя Сталіна у дворику офісу комуністів у Запоріжжі, «свободівські» депутати у лютому цього року завалили Лєніна в Охтирці. Протягом останніх кількох днів на Львівщині, Івано-Франківщині та Рівненщині пошкоджено 4 меморіальні об’єкти, присвячені Бандері та Шухевичу. Фанати «Чорноморця», взагалі дозволили собі виступити проти територіальної цілісності України з написом «Львов в состав России».

Також читайте:   Страйк у Львові або черговий день на майдані

Що далі?… Українці вже знали громадянські війни: за часів козаччини і визвольних змагань 1917-1921 років. Закінчилось це завоюванням держав-сусідів: поляками і росіянами.

Війна проти пам’яті є абсурдом. На початку статті згадується термін «розвинуте суспільство». Тільки в ньому протилежні ідеології можуть конфронтувати на рівні парламентських баталій і не виноситись на громадян. Цивілізованість суспільства визначається його освіченістю. Нам до цього далеко. Навіть не віриться, що затятого комуняку можна змусити вивчити об’єктивну історію або ознайомитись з філософсько-ідеологічною спадщиною інших, відмінних від комунізму, поглядів. Це тупик.

Вихід, напевно, один – не чіпати тих ідолів (як не прикро це константувати), а діяти методами законодавчої ініціативи: проведення люстрації, позбавлення громадянства, депортація. Але на основі законів. Для цього потрібно більшість у Верховній Раді. Антиукраїнська затятість і ненависть плекана у них з материнським молоком із сімей завойовників. І бути подібним дибілові-агресорові не варто. Це небезпека громадянської війни. Цього допустити не можна!

Думаю, що перевибори таки на часі.

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. Tiger 13.03.2013 пише:

    За псування пам’ятника Романа Шухевича потрібно садити в тюрму!!! 👿

    А за псування пам’ятника члєніна і сраліна треба давати премію декілька тисяч доларів.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*