Польсько-український фестиваль “Відкриваємо Падеревського” - Блог про Львів

Польсько-український фестиваль “Відкриваємо Падеревського”

Падеревський

Декілька днів тому Львів приготував приємність для поціновувачів академічної музики: 15-17 листопада відбувся міжнародний фестиваль “Відкриваємо Падеревського”, який присвячений відомому у всьому світі композитору та піаністу – Ігнацію Яну Падеревському.

Вже вдруге любителі польської музики мали можливість послухати твори композитора ХІХ століття, ім’я якого можна справедливо поставити у ряд із його співвітчизниками – Шопеном, Пендерецьким та Лютославським.

Програма фестивалю включала концерти фортепіанної, симфонічної, а також вокальної музики у виконанні всесвітньовідомих інтерпретаторів – Єжи Максим’юка, Мар’яни Гумецької, Петера Тота, Кароля Радзівоновича, Ольги та Наталі Пасічник.

Перлиною можна назвати грандіозну постановку Варшавського камерної оперної трупи – оперу “Галька” польського композитора Станіслава Монюшка.

Перший день фестивалю мав назву “Повернення легенди”. Досить важливим є той факт, що програма концерту стала повторенням тієї, з якою мав честь далекого 1902-го року у Львові виступити маестро Падеревський. Диригував академічним симфонічним оркестром Львівської філармонії харизматичний та неймовірно емоційний Єжи Максим’юк. Солісти – варшавський гість, виконавець творів Ігнація Яна Падеревського – Кароль Радзівонович та славетна львівська піаністка, володарка низки різноманітних нагород – Мар’яна Гумецька (співініціатор та артистичний директор фестивалю).

Також читайте:   Враження від книги Вишневського "Коханка"

На музичному вечорі, присвяченому пам’яті польського композитора звучала музика його рідної країни, це – і твір самого Ігнація Яна Падеревського – ноктюрн ор. 16, № 4 у перекладення для оркестру Є.Максим’юка та концерт для фортепіано з оркестром № 2, фа мінор, ор. 21 Фридерика Шопена. Завершив унікальний вечір Концерт для фортепіано з оркестром № 5, Мі-бемоль мажор, op. 73 “Імператор” Людвіга ван Бетовена.

(продовження у наступній статті)

Автор статті: Anna Folk.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*