Як не заблукати в поході - Блог про Львів

Як не заблукати в поході

Гори

Якби ми цього не хотіли, а черговий робочий тиждень знову розпочався. І хоч на вулиці холоднувато, таки приходиться вилазити з теплих ліжечок та йти на роботу.

Хоча, ближче до обіду температура повітря вже підвищилася й, як то кажуть, запахло літом. Відповідно, у Воробуса покращився настрій й він почав думати за майбутні походи в гори.

Звісно, що зараз я нікуди ще не поїду, але принаймні дам поради початківцям, а саме як не заблукати в походах.

А то часто буває люди йдуть у походи, орієнтуватися в місцевості не вміють, згодом блукають в горах і починаються великі й великі проблеми.

Пам’ятаю минулого року ми їздили на гору Парашка, то по дорозі зустріли компанію туристів, які якраз не орієнтувалися у місцевості.

Як Воробус не наказував їм що звертати з дороги не варто, треба йти по стежці, ті все рівно не послухали й згодом вже надзвичайними підтвердили той факт, що туристи таки заблукали.

Тому, щоб не заблукати в горах треба дотримуватися наступних правил:

1. Мати з собою компас.

Знаю, багато хто не хоче вчитися ним користуватися, бо це древній вік, зараз є навігатори у телефонах тощо. Та, слухайте Воробуса, жоден навігатор не замінить вам компаса.

Також читайте:   Чому я ходжу в гори?

Як навчитися ним користуватися? Все просто, ставите його в горизонтальне положення на початку подорожі, синя стрілка має бути на півночі й дивитеся де ви знаходитеся.

Наприклад, 120 градусів. Згодом шлях буде змінюватися, але ви будете пам’ятати, що на 120 градусах вихід точно є.

2. Навігатор.

Як варіант замість компаса. Тільки моя вам порада, робіть так щоб він працював без інтернету, бо був в мене один такий випадок в житті коли ми заблукали, увімкнули навігатор, а інтернету то нема.

3. Карта місцевості.

І до цього елементу туристичного спорядження також колись відносився песимістично. А карту таки треба. Інколи як до тебе чіпляється блуд, то карта стане у пригоді.

Саме по ній можна визначити вершини й хоч якось тримати орієнтир в місцевості.

4. Досвідчені провідники.

Якщо ви ніколи не ходили в гори, то йти туди треба лише з досвідченими туристами. Вони й дорогу знають, і на місцевості допоможуть зорієнтуватися.

Інша справа коли ніхто з компанії не знає куди йти.

1. Орієнтир по деревах, зорях…

По останніх Воробус не добре знає як ходити, а от дерева можуть стати у пригоді ще й як. Там де вони світліші – північна сторона.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. russo turisto 15.03.2016 пише:

    Ты еще забыл сказать про собаку поводыря…

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*