«Бейбі-бокси» для породіль: допомога держави чи чергове шахрайство? - Блог про Львів

«Бейбі-бокси» для породіль: допомога держави чи чергове шахрайство?

Бейбі-бокси

Нещодавно локальний інформаційний простір усіх вагітних та плануючих стати мамами сколихнула новина – майже сенсація. Породіллям з 1 вересня 2018 року даватимуть так звані «бейбі-бокси».

Що ж це таке?

Сенсаційне нововведення – це пакунок з речима для новонародженого малюка, які знадобляться йому в перші місяці життя. Над його вмістом працювали Мінсоцполітики, МОЗ, недержавні батьківські організації та дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ.

Як вже стало відомо, у набір мають входити:

– одяг від 0 до 3 місяців та від 3 до 6 місяців;
– шкарпетки;
– шапочки;
– бодіки;
– пелюшки – бавовняні і вологопоглинаючі;
– підгузки;
– дві великі ковдри (тепла і демісезонна), якими можна користуватись до 3 років;
– матрац;
– термометр з гнучким носиком;
– водяний термометр;
– пустушка;
– гігієнічні набори для малюка і мами;
– інфо-буклети про те, як правильно годувати грудьми, як доглядати за дитиною, що малюку потрібно у перші місяці життя і т. д.

Сама коробка може слугувати люлькою за відсутності візочка чи ліжечка. Видаватимуть все це добро у пологовому будинку у день виписки разом зі свідоцтвом про народження.

Як це завжди буває, новина такого масштабу викликала в інтернеті величезну хвилю різних точок зору, коментарів як схвального, так і негативного змісту. Одні щиро радіють «халявним» речам, інші вже підраховують, хто і на скільки нагріє на цьому руки.

Почувши про «бейбі-бокси», я спочатку зраділа. Бо що не кажи, а купити все необхідне для дитини першого року життя – фінансово трохи складно. Багато хто бере розтермінування, кредити чи просить в борг у родичів (якщо останні самі не здогадаються подарувати щось потрібне). А тут можна буде хоч трохи зекономити.

Також читайте:   "Класна жопа, но як з такою обезбашеною можна зустрічатись?". Частина друга

Поділилася радістю з сестрою, в якої вже є двійко малят. Але те, що вона сказала, значно зменшило ейфорію: «Ну от уяви собі – народилась дитина. Одна з вагою 2,3 кг, інша – майже 5 кг. А речі однакові. Якщо на першу ними ще можна скористатись через 1-2 місяці, то на другу вони взагалі не налізуть. Підгузки – теж проблема. Зараз в багатьох дітей алергія на певні їх види. Що, як не підійдуть? Всілякі присипки, олійки – те саме. Алергічна реакція – і хоч викидай, хоч даруй комусь».

Враховуючи те, що приблизна вартість одного такого «бейбі-боксу» становитиме 5000 грн., думки про те, що «хтось нагріє руки» почали нав’язливо лізти в голову. Чесно кажучи, дуже сумніваюсь, що в пакунок покладуть брендові якісні речі. А от закупити дешевші і прозвітувати, що купили дорогі – це в нас запросто. Шкода платників податків, чиїм коштом це все буде покриватися.

Як би зробила я. Думаю, що найкращий вихід – сертифікати. Оголосити тендер, скажімо, на «Прозорро» і обрати з десяток мережевих магазинів дитячих товарів і з десяток інтернет-магазинів. Виготовити сертифікат на оголошену суму – 5000 грн., «отоварити» який можна було б в будь-якому із списку магазинів. Ті, хто живуть у віддалених селах, зможуть замовити доставку.
Таким чином, і мама могла б обрати саме ті речі, які потрібні для дитини. Наприклад, термометр у неї вже є, а от аспіратор чи спеціальні ножиці для обрізання нігтиків не придбала. І можна було б уникнути зловживань, коли батьки витрачають «дитячі» гроші на власні захцянки.

Автор статті: Arwenita.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*