У Львові відкрилася фотовиставка “Сіра Зона” - Блог про Львів

У Львові відкрилася фотовиставка “Сіра Зона”

Сіра зона

Сьогоднішній день завершу цікавою темою у розділі «Культура та мистецтво».

Кілька днів тому, а точніше 15 вересня у музеї Етнографії та Художнього промислу (просп. Свободи, 15) відкрилася фотовиставка під назвою «Сіра Зона».

Що це за виставка, які фото можна переглянути на ній, до коли вона триватиме та багато іншого читайте далі.

Не є новиною, що війна на Сході нашої країни триває. Клятий ворог ніяк не хоче відступити й багато людей у зоні конфлікту бореться за клаптик нашої землі, за територіальну цілісність нашої держави.

Війна війною, багато людей покинули свої господарства у проблемних районах, але є й такі що залишилися жити у так званій «буферній» зоні. Вони не лише ведуть боротьбу за власне життя, а й намагаються виховати дітей.

Сіра зона – це своєрідна нечітка й умовна межа між щоденною Війною та нетривким Миром, хоча це й територія України. Тут зруйновано майже все. Щось відновлено, щось збудовано заново, щось заново зруйновано та знову відбудовано. Тут живуть люди. Серед них є ті, які тут жили від діда-прадіда. Є «новосельці», які ще донедавна були мешканцями окупованих зараз населених пунктів по-сусідству. Не можна сказати, що сіра зона є чимось невідомим. Про людей у «буферці» та їхню долю пишуть, знімають репортажі. Аналізуються перспективи розвитку цих територій після очікуваного визволення. Водночас, повсякдення людей, які там проживають, залишається прихованим від суспільства, втомленого втратами воєнного часу. А між тим – це реалії нашого сьогоднішнього життя, яке слід бачити та прийняти. Фотовиставка «Сіра зона. Людина. Доля» покликана «підняти завісу» та заглянути за сірі «лаштунки», зробивши видимим повсякдення людей у «сірій» зоні.

Також читайте:   Фестиваль “Відкриваємо Падеревського” - продовження

Важкі будні

Фотовиставка «Сіра зона. Людина. Доля» покликана «підняти завісу» та заглянути за сірі «лаштунки», зробивши видимим повсякдення людей у «сірій» зоні. Ця соціально-мистецька ініціатива є проектом декількох інституцій. Це МБФ «Карітас України», який починаючи з 2014 р. здійснює свою гуманітарну місію, допомагаючи людям, постраждалим від збройного конфлікту, ініціюючи процеси інтеграції та миробудування в Україні. Це Музей етнографії та художнього промислу НАН України, який віддавна є майданчиком для реалізації мистецько-виставкових проектів про минуле та теперішнє життя українців. Це Відділ соціальної антропології Інституту, покликаний досліджувати Людину в її різноманітних сутнісних вимірах через аналіз повсякденних практики.

Буферна зона

Світлини зроблено працівниками «Карітас України» − Валентином Бебіком, Геннадієм Якубовим та Іриною Перковою, в ході їхнього соціального служіння людям в буферній зоні. Автор концепції та куратор фотовиставки – Оксана Іванкова-Стецюк, дизайнер виставки – Еліна Дацюк. Консультування здійснювали Андрій Клімашевський, Андрій Колотай та Мар’яна Сеньків. Виставка проводиться в рамках проекту «Об’єднуючи людей заради миру» «Карітас України» за підтримки «Карітас Німеччини» та Міністерства закордонних справ Німеччини. Керівники проекту – Григорій Селещук та Ганна Гоменюк, адміністратор – Оксана Щуйко.

Переглянути фотовиставку можна кожного дня до 13 жовтня.

Насамкінець, пропоную переглянути відеосюжет zahid.net про фотовиставку “Сіра Зона”:

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*