Як правильно орендувати квартиру - Блог про Львів

Як правильно орендувати квартиру

Як правильно орендувати квартиру

За своє доросле життя деякі люди встигають пожити на декількох (а то й десятку) орендованих квартирах. Добре, якщо все знаєш, особливо де і як шукати підводні камені. Значно важче, якщо орендуєш квартиру вперше у житті. Тому спеціалісти порталу Недвіга про зібрали поради для новачків, які шукають окреме житло. Сподіваємось, що ці поради допоможуть Вам при пошуку та оренді житла.

Отож, що потрібно робити

  1. За пошуком квартири, якщо знімаєте не у знайомих, звертайтеся тільки в солідне агентство з хорошою репутацією. Наприклад, За посиланням можете переглянути українських ріелтерів та агенції нерухомості, ознайомитися, як давно вони на ринку та обрати, хто з них Вам найкраще підходить.
  2. До укладення договору оренди ви нікому ніяких грошей не платите, при пошуку квартири всі перегляди для вас безкоштовні. Зі списку адрес, що Вам дасть агент, можна відразу прибрати ті, які вам не підходять, подивившись будинки на гугл картах чи інших онлайн сервісах.
  3. При укладанні договору повинен бути присутнім власник (всі співвласники) квартири, повинна бути отримана згода від всіх повнолітніх, зареєстрованих в цій квартирі.
  4. У договорі оренди прописується, хто може проживати в квартирі, як часто господарі можуть її відвідувати і порядок оплати. Як правило, комунальні платежі оплачує квартиронаймач.
  5. Меблі та побутова техніка, які представляють для господарів якусь цінність, передаються за актами приймання-передачі із зазначенням їх стану.
  6. Розпитайте про сусідів, особливо зверху (раптом, вони буйні?). Перевірте стан сантехніки, щоб всі крани нормально закривалися, в тому числі на стояках. Огляньте стелі, щоб не було тріщин. Якщо квартира розташована поруч з ліфтовою шахтою, перевірте, чи влаштовує Вас рівень шуму від неї. Трамвайні колії під вікнами також можуть створювати шум.
  7. Всі грошові розрахунки і з агентом, і з господарями, ведіть шляхом отримання з них розписок. До речі, під час огляду квартири можна і потрібно торгуватися.
  8. Відразу ж після заселення змініть хоча б одну личинку в замку вхідних дверей.

Як правильно орендувати квартиру

Чого робити не можна

  1. Не можна відправлятися на перегляд квартири, з повною сумою грошей (оплата + комісійні) «про всяк випадок», навіть якщо це рекомендує агент. Є факти, коли майбутніх орендарів пограбували ще при вході в під’їзд. Та й взагалі носити при собі великі суми готівки небезпечно.
  2. Не можна залишати завдаток за квартиру і тим більше – підписувати договір найму, не переконавшись особисто в двох речах: а) перед вами власник житла, що здається або його довірена особа; б) він має достатньо повноважень для укладення договору найму. Мова не тільки про квартирних шахраїв, яких, на жаль, чимало на ринку. Наприклад, один з подружжя не може здати квартиру в оренду без згоди своєї другої половини. Знімати житло, яке здається за дорученням краще за підтримки досвідченого агента. І все одно це в чомусь лотерея.
  3. Не можна знімати квартиру у людей при найменших сумнівах в їх адекватності та здатності керувати своїми діями. Загалом, на перегляді приділіть господареві не менше уваги, ніж оцінці переваг і недоліків власне житла.
  4. Не можна передавати господареві квартири ніяких грошей без розписки в їх отриманні. Це начебто очевидно, проте історії про те, як при виїзді мешканців орендодавець посилено робить вигляд, що ніякого депозиту він не отримував, так і не стали анахронізмом.
  5. Не можна на орендованій квартирі затівати ремонт, міняти і навіть пересувати меблі без згоди власника квартири. Для гарантії – без письмової згоди, в якій обумовлені всі нюанси.

За матеріалами сайту: nedviga pro.

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*