Домашня сонячна електростанція: установка сонячних панелей - Блог про Львів

Домашня сонячна електростанція: установка сонячних панелей

Домашня сонячна електростанція

Все більше людей починають цікавитися альтернативними джерелами енергії. Деякі вирішують встановити домашню сонячну електростанцію, якщо є така можливість. Монтаж сонячних батарей на будинку передбачає правильне розташування установок, щоб досягнути найбільшої ефективності.

Одна фотоелектрична панель займає багато місця на даху – близько 1,6 м². Типова навіть невелика установка – це вже поверхня в декілька разів більша. Всупереч зовнішньому вигляду, знайти їй місце на даху може бути непросто. Зазвичай найкращі результати можна отримати, коли модулі виходять на південь. Панелі також можна встановлювати на схід чи захід, однак ви повинні знати про менший річний приріст електроенергії.

Крім напрямку, важливий також кут нахилу. Найбільша кількість енергії протягом року (аж 80%) досягає установки в період із квітня по вересень, коли сонце перебуває високо над горизонтом. Оптимальний кут панелі становить приблизно від 32° до 35°. За частотою нахилу даху 45° ефективність знижується, але лише десь на 1-2%. Всі монтажні панелі повинні бути в одному напрямку.

Рекомендації з монтажу

Сонячна установка може працювати щонайменше 20 років роботи. Весь цей час вона піддається впливу низьких і високих температур, дощу, снігу та поривів вітру. Важливо правильно здійснити монтаж сонячної електростанції.

Елементи кріплення повинні гарантувати, що панелі не змінять положення, а вся конструкція буде міцно прилипати до даху. Також важливим є відповідне розміщення та підготовка установки до монтажу. Виробники панелей рекомендують спеціальні кріплення, забезпечуючи їхню найбільшу жорсткість.

Також читайте:   Де краще купувати побутову техніку?

Безпека домашньої сонячної електростанції

Фотоелектрична установка зазвичай розташована на даху, де, крім змін погодних умов, вона також піддається руйнівному впливу блискавок. Цей тип системи є мікроелектростанцією, тому важливо, щоб вона була належним чином захищена як на стороні постійного струму, тобто фотоелектричних панелей, так і змінної напруги (змінного струму) електромережі.

Під час нормальної роботи установки величини струму та напруги – високі, тож недбалість може призвести до пошкодження. Підбір окремих елементів повинна здійснювати особа, яка має відповідний дозвіл. Важливо, щоб кожна установка була захищена від електричних розрядів, як прямих, так і непрямих.

Тип захисту залежить від того:

  • чи існує ризик потрапляння прямого розряду блискавки в установку;
  • чи слід захищати її лише від напруги, що виникає поблизу розрядів.

Необхідно підготувати захисні засоби, які потрібні на стороні постійного струму. Важливим елементом є також роз’єднувач. Його теж необхідно підготувати до роботи з постійною напругою. Для цього його варто обладнати елементами для гасіння електричної дуги. Це особливо важливо через небезпеку пожежі.

У разі втручання пожежної команди елементи безпеки та роз’єднувачі повинні бути чітко позначені. Також необхідно потурбуватися про безпечний доступ до установки. Через це горище – не найкраще місце для її встановлення.

Врахуйте наші рекомендації, щоб монтаж і експлуатація сонячних батарей були безпечними та ефективними.

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*