Бездонна шафа: як вмістити в неї все і потім знайти потрібне?

Бездонна шафа: як вмістити в неї все і потім знайти потрібне?

Речей багато, місця мало – вічна проблема міських квартир. Хоча, коли є шафа, навіть маленька, але правильно організована, в неї може увійти куди більше, ніж очікуєш: вона може виявитися просто безрозмірною.

Не вірите? Ось кілька порад, як це зробити.

1. Визначаємося з призначенням

Головна технічна функція шафи – служити сховищем для речей, які тимчасово не використовуються. І для тих, які активно носяться. Якщо в першому випадку одяг необхідно вміло підготувати до наступного сезону, то в другому – легко знаходити, зберігаючи при цьому загальний порядок.

2. Вибираємо форму шафи

  • Шафа з розпашними дверима. Залежно від виробника такий тип може бути одним із самих бюджетних: не треба переплачувати за підсвічування і складну систему напрямних, як у шаф-купе. Такі шафи можуть бути з одними дверима або парою – все одно вони органічно впишуться в інтер’єр, наприклад, великої спальні. Такі меблі довговічні і здатні прослужити не одне десятиліття. Великий вибір таких шаф представлено на сайті https://mebliskif.com.ua/category/shafy.
  • Шафа-купе. Відрізняється від розпашної тим, що двері розсуваються в сторони: відмінно підійде для облаштування невеликого передпокою. Модель з дзеркалом візуально збільшить кімнату і збереже бюджет на покупку окремого дзеркала. На чому економити не варто, так це на механізмі відкриття-закриття дверей: ремонт може вилитися в неочікувану копієчку.
  • Кутова шафа. Дозволяє задіяти по максимуму вільний простір. Тому це ідеальний варіант для невеликої міської квартири. Спроектовану за індивідуальним проектом кутову шафу краще вибирати для передпокою: в ній можна зберігати всі види одягу, взуття та аксесуари які носяться в цьому сезоні.

класична шафа

3. Питання функціональності

Існують різноманітні ємності і пристосування для шафи крім вішалок, полиць і ящиків. Так, для зберігання трикотажних речей можна використовувати дротяні кошики, а плетені короби – для нижньої білизни або головних уборів. Такі бокси дозволяють зберігати білизну свіжою за рахунок циркуляції повітря.

Можна також задіяти внутрішню частину дверей: галстучні вішаки, гачки для ременів і палантини, вертикальна стійка для взуття, органайзер для прикрас, навісні полки для сумок і колготок – помічники в боротьбі за комфорт і порядок речей.

Лижний костюм, весняно-осінню куртку і решту сезонного одягу зручно на не сезонний час прибирати на верхні полиці в вакуумні пакети: це одночасно звільняє місце і захищає від комах. Літній одяг можна складати в красиві коробки і ставити наверх.

Нижній простір шафи варто використовувати для зберігання взуття: ідеально справляються з цим завданням взуттєві етажерки. Якщо їх наявність не заплановано, то зайняти місце допоможуть пластикові коробки або коробки з-під самого взуття.

4. Правильне розміщення речей

Якщо дотримуватися простих правил, то в шафі завжди буде порядок. Найбільш затребувані речі повинні знаходитися на рівні очей, тому всередину вішаємо і кладемо часто використовувані речі: нижню білизну, сукні, сорочки, джинси. Нагорі повинні зберігатися найрідше використовувані: сумки, капелюхи, постільна білизна, внизу – габаритні речі: великі сумки та взуття.

Нарядні речі для особливих виходів і випадків обов’язково потрібно зберігати на плічках в спеціальних чохлах, повісивши в дальньому кутку шафи.

Якщо дозволяє простір, можна виділити для постільної білизни окрему шафу. Це не тільки зручно і функціонально, але і відмінна можливість розділити постіль від інших речей гардеробу.

5. Додаткові аксесуари

Якщо в спальні немає комода для зберігання нижньої білизни, ременів, колготок і інших дрібних предметів, то в шафі можна облаштувати кілька висувних ящиків не вище 20 сантиметрів з вузькими секціями. Це гарне пристосування, щоб білизна не припадала пилом і була приховано від сторонніх очей.

Без чого не обійдеться будь-яку шафа, так це без вішалок: пластикові – найлегші, через схильність до деформації вони придатні для зберігання легких предметів гардеробу – брюк, спідниць, блузок, сорочок. На довговічні металеві вішалки можна повісити футболки, сукні та спортивні курточки. Дерев’яні вішалки – вдале рішення для верхнього одягу. А текстильні з м’яким поролоновим наповненням підійдуть для речей з оксамитових, шифонових і шовкових тканин.

Полегшити пошук будь-якої речі в шафі допоможуть додаткові джерела: світлодіодні стрічки і накладні ліхтарики. Перші застосовують для внутрішнього освітлення шаф і підсвічування скляних полиць. Другі по ергономічності не поступаються вбудованим і кріпляться до меблів за допомогою саморізів або двостороннього скотча.

освітлення в шафі

Ґрунтуючись на цих принципах внутрішнього наповнення, можна домогтися порядку не тільки в шафі і в кімнаті, але і в квартирі. Тепер у краватки в горошок і у атласної білої сукні буде своє законне місце. А у господарів – більше часу, щоб покрутитися перед дзеркалом.

Хоча, по правді, найкраща шафа – це окрема гардеробна кімната, де шафи відкриті і одяг весь у полі зору.

Автор статті: Януся.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*