40 казок пустелі. Море - Блог про Львів

40 казок пустелі. Море

Море

Хто не опускав очі на дно морських глибин, цієї казки не зрозуміє. Та і я б не зрозуміла, якщо б не Гусам.

Це молодий дайвер Синайського півострова, який дуже любить своє море. Він знає кожен риф і кожен корал на ньому. Власне саме він, якось сам не розуміючи того, завів мене на глибину побачити морські глибини і все, що вони приховують.

Так . . Це Червоне море, і в мене ньому є все…. Все бачене і не бачене, все пізнане, і не пізнане, все те, що захоплює і манить, але в жодному разі не залишає байдужим.

Червоне море-частина Індійського океану, між Африкою і Аравійським півостровом; Баб-ель-Мандебською протокою й Аденською затокою сполучене з океаном. На півночі має Синайський півострів, затоку Акаба і Суецьку затоку (з якої прямує Суецький канал). Після відкриття Суецького каналу в 1869 році Червоне море стало частиною найважливішого водного шляху, по якому здійснюються морські перевезення між Європою і Азією.

Акваторія моря поділяється на 2 морських екорегіони західної індо-пацифічної зоогеографічної провінції:

Північне і Центральне Червоне море, Південь Червоного моря. У зоогеографічному відношенні донна фауна континентального шельфу й острівних мілин до глибини 200 м відноситься до індо-західнопацифічної області тропічної зони.

Коралові гарні рифи, які простягнулися вздовж усього єгипетського узбережжя, є своєрідним життєвим центром, що привертає безліч риб. За якістю й різноманітністю коралів, морської флори і фауни Червоному морю немає рівних у Північній півкулі.

Також читайте:   Стежками Героїв

Туристичний бум, що охопив в останні роки єгипетське узбережжя Червоного моря, пов’язаний саме з унікальним і неймовірно багатим підводним світом цього тропічного моря, популяризацією підводного плавання.

Вражає різноманітність форм коралів, які можуть бути круглими, плоскими, розгалуженими, а також мати інші фантастичні форми і колірну гамму — від ніжно-жовтого і рожевого до коричневого і синього.
Але колір зберігають тільки живі корали, після смерті вони втрачають м’які покривні тканини і залишається тільки білий кальцієвий скелет.

У Червоному морі широко поширені дельфіни і косатки. Цілком можлива зустріч під водою і з зеленою черепахою. Дивовижні голкошкірі подовженої форми — морські огірки — живуть на морському дні, водяться акули, вони облюбували для себе узбережжя Судану.

Деякі іхтіологи та дайвери стверджують, що вдача у акул досить миролюбна, і вони вкрай боязкі.
Побачивши людей, вони прагнуть скоріше ретируватися.

Мурени, пристосовані до життя на рифах, можуть досягати 3 метрів завдовжки й мають досить страхітливий вигляд.

Але, в основному, якщо їх не дражнити, вони не становлять небезпеки для людини. Тут можна зустріти і рибу-наполеона, що дістала свою назву через характерний виступ на голові, який нагадує головний убір французького імператора.

Ці риби особливо численні у південній частині Синайського півострова. Відрізняються яскравим забарвленням риби-ангели і риби-метелики, риби-клоуни і [[барабуля звичайна|барабулі].
Все найцікавіше попереду….

Автор статті: Olena Bilous.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*