Відкриття музею Володимира Ольхом’яка у Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці - Блог про Львів

Відкриття музею Володимира Ольхом’яка у Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці

Музей у ЛОНПБ

19 квітня в Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці відбулося відкриття музею-архіву пам’яті фотохудожника Володимира Ольхом’яка (1928-2018). Ініціатива створення музею належить Департаменту освіти і науки Львівської ОВА за фінансової підтримки мецената Зіновія Козицького.

На відкритті музею директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска зазначив, що «ми … відкриваємо двері унікальної збірки фотонегативів Володимира Ольхом’яка. У них історія Львова, України, відомих українців!.. Ідентичність, самобутність, культура – це ті цінності, які виборює сьогодні українська армія». Він подякував берегині архіву Ольхом’яка Галині Корнєєвій, меценату Зіновію Козицькому, голові громадської ради «Святий Юр» Валерію Калинюку, керівникам закладів професійної освіти, їх працівникам та працівникам науково-педагогічної бібліотеки за можливість збереження унікального доробку Володимира Ольхом’яка.

Меценат Зіновій Козицький підкреслив, що йому було приємно долучитися, «щоб колекція Ольхом’яка була тут сьогодні», бо «це наша історія, наша культура, і наша ідентичність».

Племінниця Володимира Ольхом’яка Світлана Мазепа наголосила, що Ольхом’як «любив фотографувати все», а коли змучувався, то іноді грав на гітарі, а п. Світлана танцювала «Марічку». Вона дуже щиро подякувала всім, хто долучився до відкриття музею фотохудожника, в тому числі й директору бібліотеки Андрієві Цибку, який дав згоду на відкриття музею в Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці.

Голова Українського фотографічного товариства Роман Метельський зазначив, що архіви Ольхом’яка – “це щось надзвичайне. Працювати з ними і оцифровувати їх – неймовірно цікаво”.

Уповноважена з питань позашкілля та бібліотеки Ореслава Хомик звернула увагу, що музей Володимира Ольхомяка відкрито в приміщенні, де колись проживала родина Шептицьких.

Також читайте:   Ігорю Калинцю – 80!

Отець Юстин Бойко підкреслив, що в будинок, де зараз знаходиться Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека і новостворений музей, колись приходив на обід до Леона та Ядвіги Шептицьких Апостольський візитатор Дженоккі, якого запросив о. Климентій Шептицький. У той час Митрополит Андрей Шептицький їздив за кордон, щоб домовитися про допомогу для сиріт.

Вкінці заходу гості й працівники бібліотеки разом заспівали молитву за Україну «Боже великий, єдиний», а також сфотографувалися на тому місці, де колись у палаці зробили знімок Леон та Ядвіга Шептицькі в колі своєї родини та друзів.

Гості змогли побачити архів Володимира Ольхомяка, де містяться фотоплівки, негативи, фотографії, паспорти об’єктів; його фотолабораторію; робочий стіл; чарівний фотоапарат; речі, якими користувався у своєму наскрізь мистецькому житті; фотоальбом за 1949-1950 роки; скрипку з текстами пісень та нотами; образок Матері Божої з Ісусом з його дому; чудові фотороботи, на яких представлена його родина (бабуся Анастасія з чоловіком Степаном, батько Федір Миколайович, мати Євгенія Михайлівна).

Ольхомяк зробив чудові фотографії пам’яток архітектури та історії. Вражає його робота «Хмари над Олеським замком».

Він мав також хист до малювання. На виставці представлений портрет сестри Віри та її чоловіка, який намалював сам фотохудожник. Його сестра Віра – це власне мама племінниці Ольхомяка Світлани Мазепи.

На виставці можна побачити фото дерев’яних церков Жовкви, Дрогобича та ін. Вражають макети п. Михайла Яськовича: інтерпретація Церкви Собору Пресвятої Богородиці с. Матків; хрещатої одноверхої церкви; двоверхої наметової архаїчної церкви хатнього типу та ін.

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*