Турецький чай: традиції, витримані часом - Блог про Львів

Турецький чай: традиції, витримані часом

турецький чай

Турки люблять каву і чай, оскільки вони одні з небагатьох, хто розробив особливі ритуали заварювання цих напоїв. Для них це дуже важливо – тому, якщо вони запросять нас на чай, не відмовляймося – це може бути погано сприйнято.

До речі, поціновувачі турецького чаю та кави можуть замовити їх собі на сайті Інтернет-магазину Grida.

За старих часів чай традиційно завозили до Туреччини – з Китаю. Дозволити його міг не кожен – тоді це був елітний напій, доступний лише найбагатшим. Деякі джерела стверджують, що близько 200 років тому чай став більш доступним, однак, здається, лише в 1900 році як кажуть чай у Туреччині, став справді популярним.

В даний час турки вирощують чай на півночі країни, в Причорномор’ї, де знаходяться величезні плантації чайних кущів. Не всі знають, що Туреччина є одним з найбільших виробників чаю в світі. Він продається практично в кожному магазині у великих, як правило, півкілограмових упаковках з подрібненим листям.

Рецепт турецького чаю

Весь процес заварювання турецького чаю трохи нагадує заварювання в самоварі – нам знадобиться подвійний чайник – один (нижній) для води, інший – для есенції. У верхню наливаємо чай. Під час кипіння вода знизу виробляє пару, яка нагріває верхній чайник із сухим чаєм. Чай у верхньому чайнику не повинен бути сухим – налийте його трохи води. При нагріванні листя розширяться і посилять свою байдужість. Чекаємо, поки вода в нижній ємності закипить. Це може займати до 15-20 хвилин на слабкому вогні, весь процес дозволяє отримати гарний червоний, майже бурштиновий колір настою і специфічний аромат.

Також читайте:   Що можна приготувати із баклажанів: ТОП-5 рецептів

Тут важливо чекати. Ми звикли, що чай п’ють на швидку руку, зазвичай експрес. Але в культурах, які шанують чаювання, розвинулися ритуали (наприклад, у Китаї Гун Фу Ча, в Японії «шлях чаю» або в Англії Five O’Clock).

Турки п’ють чай у маленьких склянках з тонкого скла, схожих на квіти тюльпанів. Варто знати, що тюльпан є одним із символів Туреччини – саме звідти він родом.

Налийте трохи есенції в стакан і долийте водою. Від наших уподобань залежить, чи буде напій слабким і світлим (açık), середнім (orta) або міцним і темно-червоним (demli). Турецький чай має сильний смак, тому його зазвичай подають з цукром.

Турецький чай: добавки

Часто турки додають в чай спеції – наприклад, кардамон або гвоздику. Їх додають до сухого листя на самому початку процесу заварювання. Звичайно, не забувають і про закуски. Вранці це симіти (булочки), а вдень солодка пахлава – походить від курдів.

Автор статті: Януся.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*