Дитячо-юнацький футзал в Україні: відродження під час повномасштабної війни. Частина третя - Блог про Львів

Дитячо-юнацький футзал в Україні: відродження під час повномасштабної війни. Частина третя

Дмитро Федик

До вашої уваги третя частина розповіді про дитячо-юнацький футзал в Україні.

24 лютого 2022 року стало чорною датою у новітній історії України. Саме тоді розпочалося повномасштабне вторгнення російської армії на територію України, яке негативно відбилося на всіх сферах життя багатьох українців.

Безумовно, це також негативно вплинуло і на український дитячо-юнацький футзал. Як раз 24 лютого 2022 року в Івано-Франківську мав проходити заключний ігровий день третього з’їзного туру чемпіонату України (U-15) серед команд Вищої ліги (на відміну від Юнацької Екстра-ліги (U-17), де був формат спарених матчів за системою «дім-виїзд», у молодших вікових категоріях діяв «туровий» формат, тобто – команди-учасниці чемпіонату з’їжджались на кілька днів у одне місто, де грали кілька турів поспіль, але у «пандемійний» період, коли у світі була пандемія коронавірусу, «туровий» формат діяв в усіх вікових категоріях. – А. Т.).

Однак, матчі заключного ігрового дня не відбулись, а сезон 2021/2022 р. р. у підсумку не був дограний в усіх вікових категоріях. На жаль, через окупацію частини Запорізької та Херсонської областей, з футзальної мапи України наразі зникли такі команди, як «Темп-ЗАЕС» (Енергодар) – багаторазовий чемпіон України та призе чемпіонатів України серед дитячо-юнацьких команд у різних вікових категоріях), «Таврія» (Василівка), «Дизеліст» (Токмак), «Гопри» (Гола Пристань).

Що було далі? А далі було зрозуміло, що сезон 2022/2023 р. р. потрібно провести, хоча був великий ризик, якщо брати до уваги безпеку, адже на той момент ракетні обстріли території України з боку Росії мали дуже частий характер. Через це багато хто з тих юних гравців, які були зірками у своїх вікових категоріях, виїхали за кордон – туди, де було більш безпечно. Однак, на жаль, далеко не всі залишились у футзалі. Багато хто пішов у великий футбол, і зараз вже знаходиться на юнацьких контрактах у закордонних клубах.

Також читайте:   Як Воробус грав у футбол із своїм користувачем і компанією

Але ті гравці, які опинилися за кордоном, але залишились у футзалі, у підсумку складали п’ятдесят відсотків тієї збірної України (U-19), яка зіграла у півфіналі юніорського чемпіонату Європи у хорватському Поречі.

Згадуючи сезон 2022/2023 р. р., який був першим в умовах повномасштабної війни, заступник Голови Комітету дитячо-юнацького футзалу АФУ Максим Чубінський в інтерв’ю футзальному порталу «5х5» зазначив:

«Так, це був один з найскладніших сезонів у нашому дитячо-юнацькому футзалі. На початку сезону не було розуміння, як будемо проводити, в якому форматі та де саме проводити. Але, спільними зусиллями, ми все ж таки зуміли провести сезон 2022/2023 р. р., я вважаю, на дуже високому рівні, і це, насамперед, завдяки нашим Збройним Силам України! У минулому сезоні у наших змаганнях з’явились аж 22 нові команди, і я вважаю, що це великий прогрес. Перш за все, питання стояло, в яких містах ми можемо проводити змагання. По-друге – це отримання дозволу від військової адміністрації на проведення змагань. По-третє – це зібрати команди на ці змагання. Тренери зіштовхнулися з багатьма проблемами щодо складу, тому що важко хорошого гравця одразу рівноцінно замінити, але натомість з’явились багато інших маленьких зірочок у футзалі, і це не може не радувати. Стосовно рівня змагань можу сказати: дійсно, якщо б були діти які виїхали за кордон, змагання були б ще набагато цікавішими. Але маємо те, що маємо. Ця війна з агресором багатьох спонукала виїхати за кордон».

Незабаром очікуйте на четверту, завершальну частину розповіді.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*