ЧС-2024. Чвертьфінал. Україна – Венесуела. Анонс - Блог про Львів

ЧС-2024. Чвертьфінал. Україна – Венесуела. Анонс

Україна - Венесуела

Чемпіонат світу у Узбекистані вже поступово виходить у напрямку своєї кульмінації. Вже в останню неділю вересня будуть зіграні два перших чвертьфінали з чотирьох запланованих. І один з них найбільше цікавитиме саме українських уболівальників, адже саме 29 вересня о 18.00 за київським часом національна збірна України у рамках чвертьфінальної стадії плей-оф ЧС-2024 зіграє зі збірною Венесуели, яку наразі можна назвати головною сенсацією цього турніру, і перемога над 2-разовими чемпіонами світу, іспанцями, це чудово довела.

Якщо для збірної Венесуели це буде перший чвертьфінал в історії, то українська збірна була на цій стадії «мундіалю» дванадцять років тому, коли грала на чемпіонаті світу в Таїланді. Тоді підопічні Геннадія Лисенчука у чвертьфіналі зустрічалися зі збірною Колумбії. «Синьо-жовті» були фаворитами тієї зустрічі, але колумбійці, за яких тоді грав Ангеллот Каро, переграли з рахунком 3:1 команду Геннадія Лисенчука, для якого це був останній поєдинок на чемпіонаті світу в якості головного тренера. З тієї команди у нинішньому складі збірної України залишились Кирило Ципун та Петро Шотурма. Тож, саме вони мають довести до кожного зі своїх нинішніх партнерів по команді, що важливо не повторити тих помилок дванадцятирічної давнини, коли «синьо-жовті» згаяли дуже хороший шанс вдруге у своїй історії вийти до півфіналу чемпіонату світу.

Якщо ж казати про збірну Венесуели, то з цією командою українці грали лише одного разу – на футзальному «Гран-прі» у Бразилії. Тоді українська команда, основу якої складали гравці харківського «Локомотива», зіграла з венесуельцями внічию – 2:2. Про цей поєдинок можна почитати тут. А поки – переходимо до представлення збірної Венесуели.

ЗБІРНА ВЕНЕСУЕЛИ

Воротарі:
1. Карлос Васкес («Сентаурос»)
12. Хосе Вільялобос («Монагас»)

Польові гравці:
2. Карлос Санс («Сентаурос»)
3. Вільмер Кабаркас («Манфредонія», Італія)
4. Карлос Хіменес («Піратас Де Ла Гвайра»)
5. Александер Морено («Монагас»)
6. Віктор Карреньйо («Сентаурос»)
7. Хесус Віамонте («Пеньяроль», Уругвай)
8. Мікель Торрес («Сентаурос»)
9. Кевін Брісеньйо («Сентаурос»)
10. Рафаель Морільйо («Чітта ді Местре», Італія)
11. Альфредо Відаль («Панта Валон», Перу)
13. Мільтон Франсія («Піратас Де Ла Гвайра»)
14. Саймонд Франсія («Сентаурос»)

Головний тренер:
Робінсон Ромеро

Як бачимо, у цьому складі збірної Венесуели є як гравці місцевого чемпіонату (зокрема, одразу шість гравців представляють «Сентаурос», який наразі є флагманом венесуельського футзалу, і навіть доходив до півфіналу Кубку Лібертадорес. – А. Т.), так і легіонери. Причому, Хесус Віамонте та Альфредо Відаль грають у далеко не останніх футзальних клубах Південної Америки («Пеньяроль» є провідною командою в Уругваї, а «Панта Валон» – у Перу, і обидві команди були учасниками кількох крайніх розіграшів Кубку Лібертадорес. – А. Т.). А взагалі після того, як збірна Венесуели три роки тому вийшла до 1/8 фіналу на своєму першому чемпіонаті світу, в цій країні відбувається футзальний бум, причому як на рівні збірної, так і на рівні клубів. Третє місце на крайньому «Копа Америка» – тому підтвердження. Але водночас варто зазначити, що Венесуела переживає бум саме у футзалі, який грається під егідою ФІФА. Річ у тім, що у Венесуелі, як і практично в усіх країнах Південної Америки, дуже міцні позиції має футзал, який грається за правилами АМФ, і саме у футзалі АМФ венесуельці досягли найвагомішого свого успіху – стали чемпіонами світу у 1997 році. Тепер же венесуельці хочуть показати, що у футзал ФІФА вони грають як мінімум не гірше. І, судячи з результатів, вони це переконливо доводять.

Якщо ж казати про збірну Венесуели у контексті її виступів на нинішньому «мундіалі», то треба сказати, що у команди Робінсона Ромеро на цьому «мундіалі» група була складнішою, ніж три роки тому. Відповідно, після поразок з розгромними рахунками від збірних Франції та Ірану, де було пропущено по сім голів у кожному поєдинку, навряд чи венесуельцям можна було би на щось розраховувати. Однак, Санс та компанія змогли вхопитися за рятівну соломинку, забивши достатню кількість голів у ворота збірної Гватемали,за рахунок чого вони не тільки вийшли до 1/8 фіналу, а і відчепили від топ-16 збірну Панами, яка теж претендувала на вихід у плей-оф. А що було далі – всім відомо. Матч з Іспанією обговорюють досі, зокрема – шалений гольовий удар Санса за рахунку 1:1. І, мабуть, обговорюватимуть довго. Однак, сподіваємось, що після сьогоднішнього матчу більше говоритимуть про збірну України. Бажано – у позитивному ключі. А для цього підопічним Олександра Косенка потрібно перемагати у матчі з Венесуелою та виходити у півфінал ЧС-2024.

Також читайте:   Україна – Хорватія. Товариський матч № 1. Анонс

До речі, якщо ми вже згадали про автора переможного голу в матчі з Іспанією Карлоса Санса, то варто сказати, що він – один з небагатьох гравців, який залишився у збірній Венесуели з того часу, коли вона виступала на ЧС-2021. Окрім Санса, подібний досвід також мають голкіпер Хосе Вільялобос (хоча у вирішальній грі з Гватемалою він не грав – його тоді замінив Карлос Васкес. – А. Т.) та польові гравці Вільмер Кабаркас, Мільтон Франсія (цікавий факт: у нинішньому складі збірної Венесуели також грає Саймонд Франсія, який є найвищим гравцем ЧС-2024, а три роки тому у Литві також грав Вільсон Франсія. – А. Т.), Рафаель Морільйо, Альфредо Відаль та Хесус Віамонте. Тобто – семеро гравців з нинішнього складу збірної Венесуели мають досвід виступів на чемпіонатах світу. У той момент як у збірної України лише двоє гравців свого часу грали на ЧС – це Кирило Ципун та Петро Шотурма. Чи може це бути козирем на користь збірної Венесуели? Можливо. Але водночас у збірної України є переваги в індивідуальній майстерності. Та й у тактичному плані «синьо-жовті» мають переважати своїх опонентів. Однак, як ми пам’ятаємо, збірна Іспанії теж переважала венесуельців за цими ж факторами. Але це не спрацювало проти дисциплінованої гри підопічних Робінсона Ромеро.

Про наставника збірної Венесуели потрібно поговорити трохи окремо. Робінсон Ромеро замінив на тренерському містку збірної Венесуели Фредді Гонсалеса, який вивів венесуельців на «мундіаль» у 2021 році. Причиною такої заміни став незадовільний виступ на «Копа Америка» у 2022 році, де венесуельська команда, яка після вдалого виступу на ЧС-2021 мала високі сподівання на не менш високі результати на континентальному рівні, не вийшла з групи до півфіналу, а потім у матчі за п’яте місце поступилася родоначальникам футзалу – уругвайцям. А вже з Робінсоном Ромеро збірна Венесуели досягла дійсно вагомих успіхів – «бронза» на цьогорічному «Копа Америка» та вихід на ЧС-2024, де венесуельці вже зіграють у чвертьфіналі.

Повертаючись до згаданих вище гравців збірної Венесуели, які мають досвід виступів на «мундіалі», то варто сказати, що практично всі вони є лідерами й у нинішній команді. Вся гра збірної Венесуели будується на надійній грі у воротах Вільялобоса, який може піймати кураж, працелюбності Карлоса Санса, який може відбігати весь матч, практично не міняючись (якщо автору цього матеріалу не зраджує пам’ять, то на ЧС-2021 так і було, тому тут нічому дивуватися, що він і зараз так грає, майже не міняючись. – А. Т.), вмінню Хесуса Віамонте віддати вчасний точний пас, який нерідко стає гольовим, а також навичках Вільмера Кабаркаса зіграти на «стовпа» (своєю фактурою він чимось нагадує легендарного бразильця з азербайджанським паспортом Сержао, якого, мабуть, досі пам’ятають уболівальники івано-франківського «Урагану», але він, при всій повазі до Кабаркаса, був більш майстернішим. – А. Т.). Однак, сюди також можна додати ще одного гравця, який розкрився вже на цьому чемпіонаті світу – Кевіна Брісеньйо. Наразі в активі цього «стовпа», який, на відміну від Кабаркаса, більш рухливий (чимось за своїм стилем гри нагадує Саіда Бузамбу зі збірної Нідерландів. – А. Т.) вже п’ять голів. Стільки ж, до речі, наразі у бразильця Піто та гравця збірної Казахстану Арнольда Кнауба. І станом на цей момент Кевін Брісеньйо є найкращим бомбардиром збірної Венесуели на нинішньому «мундіалі». Тому, цьому гравцеві також варто приділити особливу увагу та не дати йому показати свою найкращу гру. Принаймні, збірна Іспанії мала проблеми з цим «стовпом», тож, сподіваємось, що тренерський штаб збірної України зробив правильні висновки.

Отже, сьогодні, у передостанній день вересня, збірна України матиме історичний шанс пробитися у півфінал чемпіонату світу вперше з 1996 року. На тому «мундіалі», який приймала Іспанія, за «синьо-жовтих» грав Олександр Косенко. Тепер же у нього є шанс вийти до цієї стадії у якості головного тренера збірної України з футзалу. І, повторимося ще раз, найважливіше – не припуститися тих помилок, які були у 2012 році перед матчем з Колумбією та під час нього. Так, збірна Венесуели – «темна конячка». Так, вона буде мотивована. Так, вона буде грати другим номером, так само, як і у матчі з Іспанією. Але обіграти її можна і треба. Чого ми збірній України і бажаємо.

Чемпіонат світу – 2024.
Чвертьфінал.
Україна – Венесуела.
29 вересня 2024 року. Узбекистан. Ташкент. «Хумо Арена». – 18.00.

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*