Жіноча збірна України та кваліфікація чемпіонату світу: причини провалу. Частина перша - Блог про Львів

Жіноча збірна України та кваліфікація чемпіонату світу: причини провалу. Частина перша

Причини провалу

Що ж, настав час підбивати підсумки виступу жіночої збірної України в Основному раунді Європейської кваліфікації ЖЧС-2025. Хоча одразу зрозуміло, що підсумки невтішні. Невихід підопічних Олега Шайтанова до Елітного раунду відбору на «мундіаль» – це однозначний провал.

Інакше цей результат охарактеризувати не можна. Це дуже сильно відобразиться на позиціях жіночої збірної України у рейтингу ФІФА. Точніше – вже відображпється, оскільки перед стартом Основного раунду Європейської кваліфікації ЖЧС-2025 українки вже втратили одну позицію, опинившись на 13-й сходинці. Є припущення, що в оновленому рейтингу українки ще втратять кілька позицій, а після чемпіонату світу, який пройде без українок, тим паче. І це – ціна провалу. Точніше – один з його наслідків.

А з чого цей провал розпочався? Тут варто зробити невеличкий відступ. Пам’ятаєте, як перед Елітним раундом відбору на ЧС-2020 (який потім трансформувався у ЧС-2021), чоловіча збірна України мала лише кілька днів навчально-тренувального збору перед виїздом у сербський Ніш? У підсумку тоді наша збірна провалила Елітний раунд та не поїхала у Литву, де проходив «мундіаль«. І тоді «синьо-жовтим» та їх тренеру Олександрові Косенку дісталося чимало критики, яка була справедливою, тому що той невихід на чемпіонат світу теж був визнаний провалом. І зараз – практично ідентична ситуація виникла з жіночою збірною…

Як відомо, стартом ЧС-2024 тренерський штаб чоловічої збірної України поповнив наставник жіночої збірної Олег Шайтанов, який почав працювати у чоловічій команді у якості відеоаналітика. Автор цього матеріалу чудово знає, як Олег Миколайович професіонально працює з відеоматеріалом, і тому це підсилення тренерського штабу чоловічої збірної України виглядало логічним. АЛЕ!!! Фактично це нашкодило жіночій збірній України. Дивіться: наша чоловіча збірна пройшла на «мундіалі» максимальну дистанцію, зігравши у підсумку в матчі за «бронзу» 6 жовтня. Після цього – додаємо два дні на повернення додому, після чого Олег Шайтанов розпочав збори жіночої збірної України в Ужгороді. А вже з 16 по 19 жовтня вже були матчі Основного раунду Європейської кваліфікації ЖЧС-2025 у чеському Тепліце. Тобто, додайте ще дорогу з Ужгорода до Тепліце. І виходить, що на підготовку до виїзду в Чехію та награвання ігрових зв’язок у жіночої збірної України фактично було кілька днів. Так само, як і у чоловічої збірної – перед згаданим вище виїздом у Сербію.

Також читайте:   Футзал. Друга ліга аматорів Львова. "Нові імена" - "Форсаж". Анонс

Можна припустити, що у такому розкладі справ Олег Миколайович фактично став заручником ситуації, адже він був змушений пожертвувати підготовкою жіночої збірної України, погодившись стати відеоаналітиком у чоловічій збірній. Можливо, якби чоловіча збірна України не вийшла у топ-четвірку ЧС-2024, то у Олега Шайтанова було би більше часу на підготовку до матчів у Чехії. Але тоді виникають питання. Чому ці моменти не були продумані заздалегідь? Чому не можна було організувати збір одразу в Тепліце, тим більше, що половина складу – легіонерки, а виїзд з України подекуди тягнеться до двох діб? Усі ці питання наразі без відповіді. Але стає зрозумілим, що ці фактори також стали одним з тих чинників, які призвели до провального виступу (а зайняте друге місце у групі за умови, що в Елітний раунд відбору проходила лише одна команда – це провал. – А. Т.).

Далі буде…

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*