10 вартих уваги туристичних місць на Західній Україні - Блог про Львів

10 вартих уваги туристичних місць на Західній Україні

10 вартих уваги туристичних місць на Західній Україні

Багато цікавих туристичних об’єктів Західної України добре відомі широкому колу мандрівників. Це в першу чергу центральна історична частина міста Львова, Хотинська фортеця, місто Кам’янець-Подільський, Чернівецький національний університет, Шацькі озера, Скелі Довбуша… Але є ще на заході України багато інших цікавих місць, які менш відомі, але варті того, щоб їх відвідати.

1. Урочище «Прийма» (м. Миколаїв Львівської обл.)

На відстані 2 км. від міста Миколаєва на Львівщині розташувалося унікальне за своєю красою та історії урочище «Прийма». Археологи стверджують, що якраз біля міста Миколаєва збереглися останки давньоруського городища, зокрема його печери. Тут при бажанні можна побачити “житло” первісних людей – неандертальців, яке було виявлено на території урочища.

Урочище «Прийма»

2. Скельний монастир в Розгірче (с. Розгірче Львівської обл.)

До числа історико-культурних цінностей Львівської області відноситься монастир, який знаходиться поряд з селом Розгірче. Це цілісний монастирський комплекс, розташований в скельних печерах. Створення цього унікального зразка наскельного сакрального будівництва відноситься до XIII-XVI століть. Важливо відзначити той факт, що будівництво таких споруд не є типовим для територій Галичини. Монастир розташований на пагорбі, звідки відкривається прекрасний вид на навколишню місцевість і долину місцевої річки Опір. Печери монастиря розташувалися в два яруси. Нижній ярус служив як житлове приміщення, а на верхньому ярусі знаходилася церква.

Скельний монастир у с. Розгірче

3. Комплекс оборонних споруд в Поповичах (с. Поповичі Львівської обл.)

У прикордонному селі Мостиського району – Поповичах – зберігся комплекс оборонних споруд, які оточували колись місто Перемишль. У XIX столітті відповідно до концепції безпеки Австро-Угорської імперії місто Перемишль був обраний стратегічним оборонним пунктом. Навколо міста, на оточуючих його пагорбах, був споруджений 45-кілометровий пояс оборонних споруд. Він складався з 57 фортів, 6 з яких знаходяться на території України. До наших днів найкраще зберігся форт “Дзевенчіці”, він зберіг свою багатоярусну побудову. Інші форти – “Биков”, “Лисичка”, “Плешевичі”, збереглися набагато гірше. Кожен з фортів розташовувався на пагорбі і був оточений ровом.

Форт в Поповичах

У 2009 році в Поповичах був проведений перший фестиваль “Фортмісія”. Численні гості фестивалю мали змогу побачити останки унікального військового форту, який зберігся у Поповичах з часів Першої світової війни. Враження про фестиваль також читайте на блозі Воробуса: Фортмісія-2010, Фортмісія-2011.

4. Місто Заліщики (Тернопільська обл.)

В мальовничій долині лівого берега Дністра розташувався невеличке містечко Заліщики. Річка Дністер оточує це містечко і завдяки високим берегам, створених річкою, в місті панує майже середземноморський клімат. Протилежний берег Дністра, який оточує місто з трьох сторін, підноситься над рікою по прямовисній стіні на 70-120 метрів. З висоти цього берега відкриваються чудові краєвиди на все місто і на оточуючу його річку.

Заліщики

5. Місто Кременець (Тернопільська обл.)

У невеликому старовинному містечку з чудовою архітектурою, звивистими старовинними вуличками можна оглянути руїни фортеці на горі, костел Єзуїтів, Василіанський монастир, кілька некрополів і навіть ботанічний сад. Легенда говорить про те, що місцева фортеця була побудована ще у дохристиянські часи.

Кременець

6. Джуринський водоспад (с. Нирків Тернопільської обл.)

На території Тернопільської області, між селами Нирків і Устечко Заліщицького району, на річці Джурин розташований Джуринський каскадний водоспад. Цей водоспад вважається найвищим каскадним рівнинним водоспадом України. Висота найвищого з трьох каскадів становить 16 метрів. Поруч з водоспадом можна побачити залишки Червоногородського замку.

Також читайте:   Походження назви гори Сивуля

Джуринський водоспад

7. Манявський водоспад (с. Манява Івано-Франківської обл.)

Цей водоспад входить до числа найвищих та найгарніших карпатських водоспадів. Знаходиться водоспад в мальовничій ущелині серед стрімких гір, на річці Манявка. Висота Манявського водоспаду складає близько 18 метрів. Нижче і вище за течією річки можна побачити також кілька двометрових порогів.

Манявський водоспад

У лісі на скелі також можна побачити старовинний монастир-скит, спорудження якого відноситься до XVII століття. Засновником монастиря був виходець із Афону монах Йов Княгинецький. У давні часи монастир був обнесений кам’яною стіною, яка служила захистом жителям довколишніх сіл за часів нападів татар і турків. Також тут колись знаходилася бібліотека стародруків. Легенда каже і про те, що це місце неодноразово відвідував легендарний опришко Олекса Довбуш.

8. Бакота (Хмельницька обл.)

Це місце, яке фактично відсутнє на карті. Саме тут, над кришталево чистими річковими водами витає дух багатовікової історії. Село Бакота було затоплено у 1981 році в ході будівництва Новодністровської ГЕС. Тепер Бакота є частиною національного природного парку “Подільські Товтри”.

Бакота

9. Тараканівський форт (c. Тараканів Рівненської обл.)

Недалеко від міста Дубно на Рівненщині знаходиться одне з унікальних творінь фортифікаційного мистецтва – Тараканівський форт. Цей форт був споруджений за часів правління Російської імперії з метою зміцнення західних кордонів. Він представляв собою самостійну військову одиницю, забезпечену і обладнану всім необхідним для ведення тривалих військових операцій. Тараканівський форт розташувався на території понад 4 гектари. На семи його рівнях перебували хлібопекарня, три колодязі з водою, церква, морг і ряд інших споруд, необхідних для нормального життя гарнізону. Сьогодні відвідувачі можуть пройтися по складній системі підземних ходів, сходів, тунелів і дотів. На територію форту можна потрапити через чотири входи, які проходять над ровами, які оточують будівлю форту.

Тараканівський форт

10. Тунель кохання (с. Клевань Рівненської обл.)

Тунель кохання утворився завдяки сплетенню дерев і кущів, утворивши конструкцію арочної форми. Побачивши тунель вперше, у вас відразу закрадеться думка, як природа змогла створити самостійно таке диво. Особливо красиво і загадково виглядає тунель починаючи з травня місяця, коли листя чагарників і дерев у поєднанні з квітучими рослинами створюють навколо залізничного полотна арку, покриту шовковистим зеленим килимом.

Тунель кохання

Одна з легенд говорить про те, що таке диво природи з’явилося після трагічної смерті місцевої пари закоханих. Але швидше за все, тунель кохання з’явився після того, як на залізничній гілці припинилося інтенсивний рух. Ділянці дороги перестали приділяти належну увагу і перестали вчасно обрізати гілки дерев. Дерева та кущі розросталися, а товарний поїзд, який проходив по цій ділянці шляху щодня, направляв їх ріст. Завдяки такому збігу обставин і утворилася природна арочна конструкція, яка стала об’єктом відвідування багатьох туристів і просто закоханих пар.

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*