Кримський півострів (частина 2: подарунок завойовника) - Блог про Львів

Кримський півострів (частина 2: подарунок завойовника)

Микита Сергійович Хрущов

Занепад Української козацької державності і піднесення Російської імперії з початком ХVІІІ століття переформатувало євроазійську геополітику в антиукраїнське політичне русло. На наші землі претендували тоді Росія, Польща і Османська імперія з Кримським ханством. У ХVІІІ столітті саме кримчаки, васали Османів, мали великі політичні впливи на південну частину українських земель. Вони навіть втручалися у гетьманські виборчі кампанії і проводили політику своєрідного „патронату” над українською козацькою старшиною.

Знищивши українську козацьку незалежність у 1764-1775 роках. імператори Росії – Романови – взялися за Кримське ханство. Кримські походи, в яких вимушені були брати участь і українські військові закінчилися знищенням державності кримчаків. У 1783 році за імператриці Катерини другої Кримське ханство було ліквідовано і було включено у Новоросійсько-Бесарабське генерал-губернаторство Російської імперії.

Падіння роду Романових у 1917 році і прихід до влади більшовицької орди принесло багато біди та знущань над кримськими татарами у ХХ столітті. Однією із жахливих сторінок історії цього народу є депортація і репресії періоду Другої світової війни. Тоді у 1944 році (за пів року) було знищено і переселено у різні регіони СРСР близько 184 тис. кримських татар.

З утворенням Радянського Союзу Кримський півострів спочатку мав адміністративну автономію, а з 1945 року був рядовою областю Російської Соціалістичної Федеративної Радянської Республіки. В окремий статус було виділено місто „боєвой слави русскава аружия” Севастополь. Він не підпорядковувався місцевій кримській владі, а мав статус „міста республіканського (російського) підпорядкування”.

Також читайте:   Християнство на Русі: морально-психологічна чи політична необхідність?

У 1954 році на честь святкування трьохсотліття „возз’єднання України з Росією” (мається на увазі викривлене трактування радянською історіографією Переяславського договору Б. Хмельницького з Москвою 1654 року) тодішній лідер Радянського союзу Микита Сергійович Хрущов (на фото) запропонував віддати Крим Україні. За тоталітарного суспільства така пропозиція дістала негайне схвалення і узаконення усіма потрібними державними органами.

Крим перейшов у юрисдикцію радянської України. Півострів став Кримською областю України. Правда, Севастополь далі залишився у підпорядкуванні Російської Федерації. У 1977 році була прийнята „нова” конституція СРСР. Через рік (1978 р.) затверджено Конституцію УРСР, у якій вже йшлося, що місто Севастополь є містом республіканського підпорядкування Української РСР.

Після розпаду Радянського Союзу адміністративні межі республік цієї держави міжнародними договорами були визнані державними кордонами. Крим і Севастополь є територією незалежної України. З 1992 року Кримську область було переформатовано в Автономну Республіку Крим Української держави.

P.S. Треба, щоб вони нам ще свій Чорноморський військово-морський флот віддали. Ми не проти.

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*