Церква Пресвятої Трійці на Сихові - Блог про Львів

Церква Пресвятої Трійці на Сихові

Церква Пресвятої Трійці

Вчора в Україні відзначали державне свято – День Незалежності.

У різних куточках міста відбувалося багато культурних подій. Ваш автор вирішив далеко не їхати, а піти до кінотеатру Довженка, де, за словами організаторів, мав відбутися з’їзд байкерів.

Не знаю, чи він таки був, але на обіцяну 1 годину дня жодних мотоциклістів у чорному я не бачив, тому побувши хвилин сорок просто пішов прогулятися по Сихову.

Скільки разів був на Сихові, гуляв там, ніколи не знав, що десь в районі Старого Сихова знаходиться вокзал. Цікавість згубила кота, але не Воробуса, який таки вирішив знайти згадуваний вокзал.

Сихів – це такий район, в якому вулиці та будинки розташовані в хаотичному порядку. Це вам не центр міста, де якщо 43 будинок, то поруч буде 45, 47 і так далі. Тут все по-іншому.

На вулиці ваш автор не дивився, а йшов просто «городами» (поміж будинками). Так я вийшов на вулицю Кавалерідзе. Йду по ній, йду, слухаю а де ж той поїзд їде й раптом бачу вивіску – церква Пресвятої Трійці і вказівник.

Хмм, навіть не знав що в цих районах є церква. Що ж, стає ще цікавіше, йду далі. На якусь мить я відчув себе не у місті, а в селі. Чому так? А все просто, Старий Сихів нагадує більше село, тут де-не-де можна зустріти курей, є городи, люди на них працюють й так далі.

Також читайте:   Львовом ходити страшно...

Йду і бачу фігурки якихось фараонів. На мить відчув що я не у Львові, а на острові Пасхи. Знаєте такий в Тихому океані? Так ось, такий існує.

Ще кілька метрів, вже бачу колію від залізниці і справа між хатами стоїть старенька дерев’яна церква. Називається вона – церква Пресвятої Трійці. Ніколи би не подумав що церква така старовинна. А вона, до слова, була збудована у далекому 1654 році. Подейкують що її змайстрували за наказом Богдана Хмельницького. Але, це лише припущення, а як було насправді невідомо.

Старовинна церква

Чим ще цікава церква, що вона є з не багатьох церков, в якій є багатий внутрішній розпис.

Теодор Тиронський, Юрій і Дмитрій – саме ці воїни вписані у рослинний орнамент Такий добір святих відповідає героїчному часові, у якому був створений стінопис. Щодо інтер’єру храму, то він також оздоблений сценами зі всіма відомого Святого Письма.

Дорога до церкви

Зустрів Воробус і людей. Так от на моє запитання про церкву вони сказали, що збудована вона була без цвяхів і лише зараз вже почали застосовувати цвяхи щоб церкву відреставрувати.

До речі, люди високого росту в середині поміщаються із великими труднощами.

Ось така от вона, церква Пресвятої Трійці на Сихові.

P.S. Хто хоче побувати в цій церкві, то вона відчинена для відвідувачів лише в період Служби Божої.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. Архіваріус 26.08.2013 пише:

    Мені також вдалося побачити цю унікальну памятку архітектури, але на превеликий жаль, на час мого візиту вона була зачинена, і в середині не довелося побувати.

1 Згадки про дану статтю в Інтернеті

  1. Історія Сихова

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*