Історія Сихова

район Сихів у Львові

Сьогодні мова піде про Сихів – сучасний район Львова, назва якого згадується ще у ХV сторіччі.

У історичному творі українського історика Дениса Зубрицького “Хроніки Львова”, який був виданий у 1884 році у Львові на польській мові, можна прочитати, що “село Сихів придбав Петро Влодек, абож Влодкович, із Харбиновичів 25 травня 1409 р. в Івана Русина та жони його Оксани за 50 кіп грошів”. Так що історія існування Сихова налічує понад шість століть.

Трохи згодом, в 1411 році Петро Влодкович продає Сихів Іванові Зубрі за 60 кіп грошів та за коня вартістю чотири копи.

Але за якийсь короткий час, каштелян шермський і староста львівський Яшко Фортуна разом із своїм сином Іваном продають сихівські землі Петрові, синові Влодка із Харбиновичів, який носить титул старости теребовлянського. Землі було продано за 170 кіп грошів.

Та не проходить і року, як Петро із Харбиновичів продає синівські землі Іванові із Зубрі за 130 кіп грошів.

В архівних документах збереглися записи про долю сихівських земель. Навколо цих земель почалися різні суперечки. За дорученням самого короля підчаший короний та староста руський Іван Вужик з Діброви, 12 листопада 1430 року вирішує суперечку навколо земель між братами Іваном, Мартином і Миколою із Княгинин та Іваном із Зубрі. В результаті суперечки 1 серпня 1457 року брати Іван та Микола із Зубрі поділили між собою Сихів, Зубрю та Освічу.

Через деякий час, у 1485 році справу власності на сихівські землі вирішують суддя Гунтер і підсудок Іван з Високого. А вже згодом у 1499 році цією справою займається Петро Мишковський із Перичева, воєвода белзький та староста генеральний руський. Було складено угоду про межі між Зубрею і Сиховим терміном на три роки між Дериславом Вовчком із Бочева, львівським підкоморієм, та львівськими радниками (“Акти” т.9, с.175).Розрахунки при відповідних торгових операціях між позивачами проводяться вже в новій валюті – гривнях, а не в копах грошів, як це було раніше. На той час вартість половини Сихівських земель та четвертина Зубрі коливалася в діапазоні від 200 до 420 гривень.

У торгові операції по Сихову втягнули навіть ксьондза – декана кафедрального львівського Яна Кровіцького. Він надає позику синівським землевласникам-радникам Львова суму в 300 гривень під заставу сихівських земель, та під річний відсоток в розмірі 10 відсотків на рік. Варто звернути свою увагу на той факт, що відсоток під позику набагато нижчий, ніж сьогодні дають львівські банкіри. В тодішніх актах вказується – “Сей чесний прелат велить використати відсоток так: радники повинні сплачувати щорічно 5 гривень лекторові літургічному при катедрі, а ще 5 гривень “міському лабазникові”, який за це зобов’язаний дозволяти вчителеві міської школи, всім учням і шести ксьондзам користуватися лазнею щотижня”.

Також читайте:   Трамвай на Сихів. Минув рік

В архівах Львова зберігається ще багато документів, з яких можна довідатися про тогочасне життя мешканців Сихова, їхні економічні відносини, та умови побуту різних верств населення цього краю. Варто також згадати про одну знаменну подію початку XVI століття, коли поселення Сихів та Зубря отримали магдебурзьке право, яке надавало громаді досить широку самоуправу.

У 1774 році австрійська влада проводить загальний опис земель та майна Галичини. Так У Сихові на той час знаходилося 46 селянських дворів, які мали в своєму розпорядженні коней 75 голів та волів 45 голів. Крім того, тут функціонував один млин та діяла уніатська церква Пресвятої трійці. Станом на 1880 рік на території Сихова проживало 305 римо-католиків, 151 греко-католик, 12 юдеїв та 8 представників інших конфесій.

Церква Пресвятої Трійці

Церква Пресвятої Трійці

 
Нова історія Сихова починається у радянські часи, в 1979 році. Тут розпочинається забудова житлового масиву на площі в 390 гектарів з розрахунку на 120 тисяч жителів. Забудова здійснювалася окремими мікрорайонами, в центрі яких знаходилась Т-подібна транспортна розв’язка, яка була утворена проспектом Червоної Калини та вулицею Сихівською.

Іскра, 1989 рік

Район «Іскра» у 1989 році

Кінцева тролейбусів на станції «Сихів»

Кінцева тролейбусів на станції «Сихів»

 
У 2001 році Сихівський масив стає основою нового району міста Львова – Сихівського. На території району діє оптовий ринок “Шувар”, торгові центри “Зубра” та “Іскра”, готель”Соната” та багато різних об’єктів для задоволення нагальних потреб місцевого населення.

Нижній Шувар

Ринок на «Нижньому Шуварі»

Верхній Шувар

Торговий центр на «Верхньому Шуварі»

житловий масив на Сихові

Житловий масив на Сихові

 
Крім того, на території району функціонують культові заклади, які належать різним конфесіям. Біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці споруджено пам’ятник папі Івану Павлу ІІ, та поруч розбито парк на його честь.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці

Церква Різдва Пресвятої Богородиці

Духовна семнарія

Духовна семнарія
Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

1 Згадки про дану статтю в Інтернеті

  1. Санта-Барбара у Львові

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*