Гадання на Андрія - Блог про Львів

Гадання на Андрія

Погадаймо на Андрія

Все-таки, люд потрохи забуває за українські традиції.

Колись молодь більше веселилася на те ж свято Андрія.

Саме в ніч із 12 на 13 грудня дівчата полюбляли гадати на судженого, а хлопці в свою чергу робили їм збитки.

Блог Воробуса вже неодноразово згадував про методи ворожіння на Андрія, цього року теж продовжить це робити, адже є й такі, про які ми ще не згадували.

1. Гадання на поліно.

Яка його суть? Все просто, дівчата збиралися в когось на подвір’ї, підходили до стодоли або ж сараю, де зберігаються дрова, одній з них зав’язували очі й вона наосліп мала вибрати перше поліно.

Згодом очі розв’язували й всі присутні його оглядали. Якщо поліно було сукувате, то на дівчину очікував багатий жених. Якщо ж гладеньке, то бідний.

Бувало й таке, що дівчата йшли по два рази. Для чого? Як-то кажуть, на фарт.

2. Ворожіння на зерна.

Для цього методу ворожіння можна було брати зерна пшениці, жита, гречки тощо. Суть була проста:

Досить часто в ніч на Андрія вже лежав сніг. Так от, дівчина виходила на вулицю, сіяла зерно, промовляючи: «О Святий Андрію, Конопельку сію… Добре заволочу, Бо заміж вийти хочу».

Згодом брала сніг, скидала його в тарілку і йшла до хати. Сніг за мить танув і можна було порахувати зернини. Якщо їх була парна кількість, то вже наступного року дівчина вийде заміж, якщо ж навпаки, то прийдеться ще почекати.

Також читайте:   Блог Воробуса відвідало 3 мільйони відвідувачів

3. Гадання по землі.

Для цього треба було вночі піти на город, накопати землі й принести її додому. Згодом розібрати і подивитися що в ній є всередині.

Якщо тріска, то чоловік буде столяром або теслею; якщо залізо чи цвях, то ковалем; якщо стебло, то чоловік буде хорошим сім’янином і буде любити свою сім’ю; якщо пір’я, то буде науковцем; якщо камінець, то буде впевнено йти до мети; якщо вугілля, то шлюб буде нещасливим.

Дівочі ворожіння на Андрія

4. Ворожіння на чоботах.

Для цього дівчата вставали у коло, бралися за руки, а всередину ставили ту дівчину, яка хотіла дізнатися свою долю. Їй зав’язували очі, розкручували і вона на якомусь етапі кидала чобіт. В яку сторону він летів, звідти і мав бути її суджений.

5. Гадання по порозі.

Це підходило для великої кількості дівчат. Їх мало бути як мінімум 6-7. Вони вставали одна за одною і так переміщалися одна за одною до порогу. Та, яка вставала на нього першим – у підсумку виходила заміж першою.

Ось такі гадання на Андрія. Вони незабаром настануть, тому не треба сидіти в генделиках і хляти пиво, а пробувати дізнатися свою долю.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*