Як вберегти зуби від карієсу - Блог про Львів

Як вберегти зуби від карієсу

зуби

Більшість тканин людського організму здатна до самовідновлення. Наприклад, шкіра. Навіть сильні рани рубцюються на ній так, що часом і сліду не відшукаєш. Або печінка – досить зберегтися невеликий її частині, щоб орган з часом відновився. Навіть нервові клітини можуть відновлюватися, хоч і нешвидко. А ось зуби не можуть. Тому їх треба особливо берегти!

Цей прикрий карієс

За статистикою, карієс сьогодні зустрічається у приблизно 95% дорослих. Проте хоча практично всі захворювання з роками виникають частіше, карієс – виняток. Свого максимуму він досягає до 18 років, а ось після 30-40 років його розвиток починає різко знижуватися. Втім, це, звичайно, не означає, що зрілим людям не потрібно стежити за зубами. А ось привчитися ретельно доглядати за порожниною рота необхідно з ранніх років.

Уражені карієсом зуби – це не лише негарно і боляче. Хронічна інфекція в порожнині рота може дати серйозні ускладнення. Варто трохи ослабнути імунітету, наприклад, при переохолодженні або сильному стресі, як від карієсу можна чекати ускладнень: на ніс – аж до гаймориту; на вуха – отити; на горло – рецидивні ангіни; на травний тракт, адже зуби – його невід’ємна частина. Тому вчасне лікування карієсу зубів і турбота про зуби – це турбота про весь організм.

Чистота – запорука здоров’я

Чистити зуби потрібно двічі на день: вранці, після сніданку, і на ніч. Роблять це вертикальними рухами – нижні зуби чистять від низу до верху, а верхні – зверху вниз. Ретельно очищати потрібно не тільки зовнішні, але і внутрішні поверхні зубів. Краще мати дві зубні щітки: одну використовувати вранці, іншу – ввечері. Жорсткість щетини цього гігієнічного пристрою залежить від стану зубної емалі (нехай краще це оцінить стоматолог). Людям з чутливою емаллю треба використовувати щітку з м’якою щетиною і раз в 2-4 місяці замінювати її новою. І звичайно, тримати зубні щітки всіх членів сім’ї в одній склянці негігієнічно (вони не повинні стикатися одна з одною).

Також читайте:   Для чого робити фторування зубів

Гарний винахід – зубна нитка (флос), вона допоможе очистити важкодоступні куточки порожнини рота, куди звичайній щітці не добратися. Спеціальний прилад – іригатор – зробить це ще краще і безпечніше: він просто вимиє водою під напором все забруднення. Зубні еліксири – теж чудова річ: вони мають антибактеріальний ефект, зміцнюють ясна, освіжають подих. Можна використовувати готові, а можна робити свої: підійдуть настій шавлії, ромашки, відвар дубової кори. Не варто нехтувати полосканням рота після їжі та вживанням жуйки без цукру.

Зберегти здоров’я зубів допоможуть:

  • їжа, що містить багато кальцію і фосфору, необхідного для зміцнення емалі. Вона міститься в молочних продуктах, рибі, овочах, фруктах і зелені, сирі, свіжому молоці;
  • свіжі овочі та фрукти, а також цільнозернові каші. Ця їжа багата вітамінами, мінералами та клітковиною. Жувати треба дуже повільно, це і зубам корисно, і шлунку;
  • обмеження солодощів. І після їх вживання обов’язково треба полоскати рот великою кількістю чистої води.

Детальніше про здоров’я зубів читайте на сайті stomatclinica.com.ua.

Автор статті: Януся.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*