«Mamba 4 life». Частина перша - Блог про Львів

«Mamba 4 life». Частина перша

Кобі

Коли ЛеБрон Джеймс виходив на матч проти «Філадельфії», то багато хто помітив на його кросівках напис «Mamba 4 life».

Це пояснювалось просто: у зазначеному поєдинку лідер «Лейкерз» міг обійти Кобе Брайанта у списку найрезультативніших гравців НБА за всю історію. Так і сталось. Наразі ЛеБрон Джеймс – третій у списку найкращих снайперів Ліги.

Він посунув саме з третього місця Кобе Брайанта. І наступного дня світ дізнався про трагічну загибель Кобе. Ось і не вір після цього в містику та якісь співпадіння…

Новина про смерть Брайанта стала для багатьох шоком. І для автора цих строк – так само. Тим більше, якщо врахувати той факт, що багато хто з моїх друзів знає, що я дуже давно вболіваю за «Лейкерз». Кобе не був моїм кумиром, оскільки я тоді (та і зараз), якщо брати до уваги саме НБА, рівнявся на Шакіла О’Ніла (другим моїм кумиром був Григорій Хижняк).

Але, безумовно, я не міг не поважати Кобе як гравця та одного з лідерів «Озерних». Свого часу Меджик Джонсон назвав КБ24 найкращим «Озерним» усіх часів. Так само як колись подібне звання належало самому Меджику, а до нього – Джеррі Уесту. КБ24 п’ять разів ставав чемпіоном НБА, двічі був олімпійським чемпіоном, вісімнадцять разів брав участь у Матчі Зірок НБА, з них сімнадцять разів – поспіль. Він був чотири рази визнаний MVP Матчу Зірок. Також він двічі визнавався MVP фіналу НБА. У 1997 році Кобе Брайант виграв Slam-dunk Contest (тобто, конкурс слем-данків у рамках Зіркового Уїк-енду). У 2020 році мів мав увійти до Залу Слави. Його туди введуть посмертно.

Про Кобе Брайанта можна згадувати годинами. Він завжди був максималістом. Йому не вдалося зрівнятися з Майклом Джорданом за кількістю чемпіонських титулів – КБ24 поступився Його Повітряності лише однією «гайкою». Зате Кобе обійшов Джордана за кількістю набраних очок за кар’єру. У Майкла, який посідає тепер п’яту сходинку, 32292 пункти, у Кобе – 33643. На один пункт Брайанта вже обійшов Леброн Джеймс. А попереду – лише Карл Мелоун та Карім Абдул-Джаббар.

Також читайте:   Як навчитися кататися на велосипеді

Проте, це вже інша історія…

Зараз можна багато думати про те, що було би, якби не доленосний трейд, внаслідок якого Брайант, якого «Шарлотт» обрав під загальним 13-м піком (що приємно – тоді під 12-м піком «Клівленд» обрав українця Віталія Потапенка, і цей пік деякий час вважався рекордним для європейських гравців), отримав пропозицію обміну від «Лейкерз», і юний представник Пенсильванії поїхав підкорювати Каліфорнію. Це пізніше він у своєму короткометражному фільмі «Дорогий баскетбол», який отримав «Оскар», скаже про те, що мріяв грати за «Озерних» та закидати переможні м’ячі у кошики на «Форумі» (саме на цій арені «Лейкерз» проводив свої домашні матчі до 1999 року, поки не переїхав у «Стейплз Центр»).

А тоді, у 1996 році, мрія тільки почала втілюватись у реальність. Можливо, керівництво «Шарлотта» шкодує про цей обмін, адже Кобе цілком реально міг стати справжнім франчайзменом «Хорнетс». Однак, він став франчайзменом не тільки «Лейкерз», а й усієї Ліги загалом. І це – при тому, що тоді було багато людей, які були гідні цього високого звання – Тім Данкан, Рей Аллен, Пол Пірс, Аллен Айверсон… І якщо раніше НБА асоціювалася з Майклом Джорданом, то після того, як Його Повітряність завершив кар’єру, саме з Кобе Брайантом почала асоціюватись найсильніша баскетбольна ліга світу.

Далі буде…

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*