Католицьке Різдво

Католицьке Різдво

Ось і свята не за горами. Сьогодні вночі із 24 на 25 грудня практично весь світ святкує Різдво Христове.

Різдво Христове — велике християнське свято Народження Ісуса Христа, незвичайної події, що від неї весь християнський світ веде тепер своє літочислення.

Католики – Західна Європа, Північна та Південна Америка, Австралія, країни Африки і Азії – відзначають його 25 грудня. В Україні це свято відзначають 7 січня, бо ми живемо за старим юліанським календарем.

Це державне свято в 145 країнах світу. Зміст свята – легенда про народження Дівою Марією Сина Божого Ісуса Христа. Це саме урочисте в католицизмі свято з трьома церковними богослужіннями, що здійснюються опівночі, на світанку і вдень (тобто в лоні Отця, у лоні Богоматері й у душі віруючих).

Перші відомості про святкування християнами Різдва відносяться до 4 ст. Питання про реальну дату народження Ісуса Христа є суперечливим і неоднозначно вирішеним серед церковних авторів. Можливо, вибір 25 грудня пов’язаний з приходом на цей день язичницьким солярним святом «Народження Сонця Непереможного», який з прийняттям у Римі християнства наповнився новим змістом.

Церква вчить, що народження Христа відкрило можливість для порятунку душі і вічного життя для кожного віруючого.

Святкування Різдва починається зі сходом першої вечірньої зорі, яка сповістила всьому світу про час народження Сина Божого.

Різдво відзначається протягом восьми днів (октави). Другий день свята, 26 грудня, присвячується пам’яті святого первомученика Стефана, третій день, 27 грудня – пам’яті святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова (цього дня здійснюється обряд освячення вина); четвертий день, 28 грудня – пам’яті святих Безневинних Немовлят Вифлеємських (священники цього дня дають особливе благословення дітям). У неділю, що випадає на один з восьми днів святкування Різдва (октави), або 30 грудня, якщо на ці дні не випадає неділя, відзначається свято Святої Родини: Дитятко Ісуса, Діви Марії і Йосипа Обручника. Святкування Різдва завершується 1 січня, коли з особливою урочистістю відзначається День Пресвятої Богородиці.

Також читайте:   Великоднє привітання від блогу Воробуса

Щодо різдвяного стола,то Євангельське оповідання свідчить про те, що три волхва, що прийшли поклонитися немовляті Ісусові, піднесли Йому дари – золото, ладан та смирну, лягло в основу традиції дарувати в різдвяні дні дітям і один одному подарунки.

За традицією цього дня прийнято збиратися всією сім’єю за різдвяним обідом, а святковий стіл прикрашають традиційні страви – для кожної країни свої.

В Англії обов’язкові страви на Різдво – запечена в духовці індичка під соусом з агрусу і різдвяний пудинг, який обливається ромом, підпалюється і палаючий ставиться на стіл. У США до різдвяного обіду теж неодмінно подається індичка, тільки під журавлинним соусом. У Франції свято не свято, якщо за різдвяним столом немає індички, запеченої в білому вині. Ще тут їдять устриць, паштет із гусячої печінки, сири і шампанське.

Характерним елементом свята Різдва є звичай встановлювати в будинках ялинку. Ця традиція зародилася у німецьких народів, в обрядовості яких ялина – вічнозелена рослина – була символом життя і родючості.

З поширенням християнства серед народів Центральної та Північної Європи прикрашена різнокольоровими кульками ялина знаходить нову символіку: її почали встановлювати в будинках 24 грудня, коли за західною традицією відзначається день Адама і Єви, як символ райського дерева з рясним плодами. У контексті Різдва ялина вже символізує дерево раю і вічне життя, яке знову набуває людина через Нового Адама – Ісуса Христа.

Святкуємо разом! Свята наближаються! 🙂

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 5 може ще щось напишете?

  1. bankiduki 24.12.2009 пише:

    Стаття пізнавальна.Виникає питання : і чому б це не зробити і православне і каталицьке однією датою….?

  2. Архіваріус 25.12.2009 пише:

    Вітаю всіх католиків, протестантів та усіх віруючих з народженням Ісуса Христа. Зичу всім здоров’я та злагоди в родинах.
    Чому ми завжди відстаємо. Навіть зі святами?

  3. haidamac 25.12.2009 пише:

    >В Україні це свято відзначають 7 січня, бо ми живемо за старим юліанським календарем.

    Та не ми живемо за юліанським календарем (у нас же зараз не 12, а таки 25 грудня, правда?). То довбана РПЦ ніяк не прийме григоріанський календар, а з нею і наші православні конфесії, включно з УГКЦ.
    http://haidamac.livejournal.com/22860.html

  4. Notorious BIG 31.12.2009 пише:

    Вітаю Абдулазіза Ібн Мухамеда Алі Хатаба!!! В цей день він перший раз спробував на смак кров мертвого солдата армії США!!!

    А тепер по темі!!! Нема що сказати!!! Я не католик і мені пох** 🙂

  5. Narcus 02.01.2010 пише:

    Потрібно поважати і католицьке різдво-це ж токож велике свято – хоч я також не католик але повагу маю 🙂

1 Згадки про дану статтю в Інтернеті

  1. Сьогодні католицьке Різдво | UC Family Magazine

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*