Західна Україна і традиції - Блог про Львів

Західна Україна і традиції

Традиції українського народу

Давненько не приходило нових запитань у рубрику «Запитай у Воробуса».

Але, це було тимчасом, бо кілька днів тому до нас звернулася людина, яка назвала себе Олег.

Він, зокрема, запитує, цитую: Доброго вечора! Пише вам Олег, який раніше запитував про переїзд до Львову. Як я вже казав, що я сам із Черкас. Так от, я і ще пару активних молодих людей, хочемо створити невеличку таку групу, для розвитку духовності та підтримання традицій нашого народу, адже куди ж ми без них?!

Так от, нашій групі Львів і загалом Західна Україна, особливо подобається тим, що у вас ще залишились ті багатовікові традиції та звичаї. Я це зрозумів, коли на Різдво побував у Тернополі та Чорткові. В нас, на жаль, це все вже майже вимерло, що дуже прикро. Тож хочу запитати у вас поради та підказки, в нашій не легкій справі. Що ви можете посовітувати для розвитку традицій, духовності?
Буду дуже вдячний.

Запитання досить таки цікаве і Воробус, звісно, що допоможе нашому читачеві у вирішенні його проблеми. Хоча, навіть не знаю чи це можна назвати проблемою.

Щодо звичаїв, то їх у нас є досить таки багато і добре що ти звернувся саме у зимовий період, бо саме зараз починає відбуватися найцікавіше.

Перше, на що треба звернути увагу, так це на свято Миколая, яке ми будемо святкувати вже завтра. У переддень, а саме в ніч із 18 на 19 число є традиція дарувати один одному, а найбільше дітям подарунки. Коли вони лягають спати, треба тишком-нишком положити їм під подушку подарунки.

Також читайте:   Ялинка, колядки, освідчення у коханні або Різдво, по-львівськи

Йдемо далі. Різдво. Не секрет, що 6 січня вся родина збирається до Святої Вечері.

На столі має бути 12-ть пісних страв. Опісля люди ходять один до одного колядувати, а ще краще поїхати в село. Там часто можна побачити Вертепи, які організує місцеве населення. У місті такого дійства точно не побачиш. Вертепи є, але не такі у сільській місцевості.

Само собою, колядувати треба вміти, бо знаєш як казали колись старші люди, що коли не вмієш колядувати, то ти не українець. 🙂

Йдемо далі, Старий Новий рік.

Саме на це свято зранку хлопці бігають від хати до хати й там посівають бажаючи господарям здоров’я і щастя. Подейкують, що коли не впустити сівачів додому, то згодом цілий рік щастити не буде.

Свято Водохреща.

Є традиція в цей день купатися в крижаній воді. Кажуть, що вся вода на 19 січня стає святою. Тому, не треба боятися що застудишся.

А якщо ще і згадати свято Андрія, яке святкують 13 грудня, то в ніч на нього дівчата гадають на судженого, а хлопці роблять їм пакості.

Ось такі от традиції. 🙂

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*