Народному артисту України Святославу Максимчуку – 86 - Блог про Львів

Народному артисту України Святославу Максимчуку – 86

Ювілей

Актор легендарного театру ім. Марії Заньковецької Святослав Максимчук (1936) народився в один день з Тарасом Шевченком (9 березня). Йому виповнилося 86.

Святослав Максимчук володіє унікальною пам’яттю, декламує складні та великі твори. Він вважається головним декламатором української класики.

Актор народився на Волині. Його рідне село Ремель було спалене у березні 1943 року СС та польською поліцією. Розстріляно 390 осіб. Максимчуку в той час було 7 років. Йому вдалося вийти з цього пекла.

Він розповідав у радянський час про причину спалення рідного села. Але йому не вірили. Не вірили, що причиною був напад хлопців з УПА на німецькі об’єкти.

Святослав Максимчук навчався в Харкові. З 1964 року став львів’янином. У 1990 році започаткував знаменитий проєкт “Заньківчанські вечори”.

Також читайте:   21 листопада - виступ гурту "Тінь Сонця" у Львові

На Святослава Максимчука великий вплив мав Роберт Третьяков. Актор вважає, що знайомство з Третьяковим стало для нього початком його другого народження.

Роберт Третьяков написав поему “Волинські етюди”, фрагмент з яких читає Святослав Максимчук. Там є дуже гарні слова:

“Ти можеш бути хоч на Марсі,
на незвичайній висоті.
Та знати завжди мусиш звідкіль прийшов
і звідки взявся”.

Використаний матеріал:
Поезія. Боротьба. Трагедія війни // Максимчук у Вечорі з Миколою Княжицьким.
Фото:
В театрі ім. Марії Заньковецької курсанти та студенти Університету слухали поезію Т. Шевченка у виконанні народного артиста України – Святослава Максимчука // Львівський державний університет безпеки життєдіяльності.

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*