Чемпіонат Європи серед ЗВО (жінки). Півфінал. УДУ ім. М. Драгоманова – Лісабонський Університет – 6:0 - Блог про Львів

Чемпіонат Європи серед ЗВО (жінки). Півфінал. УДУ ім. М. Драгоманова – Лісабонський Університет – 6:0

Жінки

Оскільки жіноча команда Українського Державного Університету ім. Драгоманова грала практично одразу після чоловічої команди Івано-Франківського фахового коледжу фізвиховання, то представники української діаспори, які прийшли у спорткомплекс «Гріпе», перейшли з одного залу в інший, щоб повболівати за київських футзалісток. Окрім того, підтримкою команду Олександра Ратіча забезпечили й футзалісти ІФФКФВ, які перед цим вийшли у чоловічий фінал чемпіонату Європи серед закладів вищої освіти.

Якщо ж казати про сам матч, то спочатку потрібно повернутися на рік на зад, а саме – у польську Лодзь, де проходив футзальний турнір Європейських Університетських Ігор. Тоді жіноча команда Харківського Національного університету ім. С. Кузнеця здобула перемогу над командою Лісабонського Університету з рахунком 8:4. І це, до речі, теж був півфінальний поєдинок. Тому, українським уболівальникам, звісно, хотілося б, щоб команда УДУ ім. М. Драгоманова продовжила приємну традицію перемог над лісабонською командою. Тим більше, в української команди була ще одна мотивація. У 2019 році, на чемпіонаті Європи серед закладів вищої освіти у португальській Бразі, підопічні Олександра Ратіча фінішували третіми. Тому, тепер вони явно хотіли підвищити власну планку результатів на європейських університетських футзальних змаганнях. І в українок для цього все було.

У стартовому складі української команди сталася одна зміна: Альона Коваленко замінила Марію Васковець. Відповідно, можна було зробити висновок, що у другій четвірці теж будуть певні зміни. Але це було потім. Поки ж команди шукали слабкі місця у своїх опонентів. І якщо у португалок було два моменти не дуже гострих, то удар Шульги міг стати гольовим, проте м’яч пролетів поруч зі стійкою. А трохи пізніше Коваленко підчатувала помилку суперниць біля власних воріт, проте її удару, знову ж таки, забракло влучності. Тим не менш, киянки почали перебирати ініціативу до своїх рук та диктувати португальським візаві умови гри. Особливо це стосувалося застосування підопічними Олександра Ратіча високого пресингу, який впливав на перехід португалок з оборони до атаки – він дуже рідко виходив. А на 7-й хвилині «драгоманівки» ледь не вийшли вперед, проте Васковець схибила після передачі Шульги. На цьому українки не зупинялись та продовжували шукати ключі до воріт Терези Родрігеш. І подекуди голкіперці Лісабонської команди доводилося вступати у гру. Як це було на 11-й хвилині після удару Коваленко. І саме тоді португалки створили дуже небезпечну відповідь, проте Кислова врятувала свої ворота, не давши забити Ані Кароліні Пейшоту.

Але все-таки на 13-й хвилині саме команда УДУ ім. М. Доагоманова вийшла вперед після розіграшу кутового. Зазвичай такі «стандарти» подаються на Шульгу. Але цього разу сама Шульга віддала передачу з кута майданчику на Степаненко, а та вже пробила по воротах Терези Родрігеш. Сам удар був несильним, але ідеально точним, і воротар португальської команди з ним не впоралась. Частково провина Терези Родрігеш у цьому взятті воріт є. Але це вже були проблеми португальської команди. Українки ж, у свою чергу, продовжили грати в ту гру, яка приносила результат, і завдяки якій біля португальських воріт була постійна на небезпека.

Португальські футзалістки спробували перехопити ініціативу на останній 5-хвилинці першого тайму, але їх опонентки з України грамотно перебудовувались на гру в захисті, не даючи нічого створити. При цьому, підопічні Олександра Ратіча отримували можливість тікати у контратаки, щоправда, якщо вони виникали, то без результативної кінцівки. Тим не менш, навіть ці випади дозволяли тримати захист португалок у постійній напрузі. На останній хвилині першого тайму Софія Ковшин небезпечно прострілювала на «п’ятачок», проте м’яч після рикошету від португальської гравчині влучив у стійку. Таким чином, українкам не вдалося збільшити свою перевагу під кінець першої 20-хвилинки.

Також читайте:   Турнір «V9KY». «Галицька здоба» втратила перемогу в грі з «Левами» в прем'єрному матчі Суперліги турніру «V9KY».

Другий тайм розпочався з моменту у виконанні Софії Карваліньйош, але Кислова зреагувала на удар. А вже далі українки почали шукати нагоди для збільшення своєї переваги у рахунку. Однак, забити швидкий гол підопічним Олександра Ратіча не вдалося. Тим не менш, на 25-й хвилині рахунок таки став 2:0 після того, як Скибіній таки вдалося проштовхнути м’яч у ворота Терези Родрігеш. А вже за хвилину Софія Ковшик збільшила перевагу команди з Києва. По суті, киянки вже робили серйозний крок до фіналу, але грати залишалось близько чотирнадцяти хвилин. Тому, підопічним Олександра Ратіча потрібно було зберігати концентрацію. Тим більше, що скоро непоганий момент був у Ани Де Жезуш, але українкам колективними зусиллями вдалося ліквідувати небезпеку. Однак, це був один з небагатьох моментів, створених португалками протягом першої половини другого тайму. Все-таки, українки в атаці були більш наполегливими.

І ця наполегливість, зрештою, втілилась у гол Васковець на 31-й хвилині. За такої гри, коли у піренейської команди майже не виходило в атаці, путівка у фінал була майже у кишені киянок. Щоправда, за кілька миттєвостей команда зі столиці Португалії зробила два моменти. Але якщо з ударом Ани Кароліни Пейшоту впоралася Кислова, то удар Катаріни Барри пройшов повз ворота. Як потрібно реалізовувати свої нагоди, показала Васковець, яка оформила дубль. Окрім того, ще однією проблемою піренейського колективу стало вилучення Софії Карваліньйош на 33-й хвилині. Олександр Ратіч одразу взяв тайм-аут, після якого українки вийшли на реалізацію більшості. На цей розіграш у форматі «4х3» в українських футзалісток пішло близько хвилини, після чого Васковець оформила хет-трик.

Фактично доля гри вже була вирішена. Це зрозумів і тренерський штаб португальської команди, оскільки на майданчику почали з’являтися футзалістки, які до того часу не мали ігрового часу. Так само було і у «драгоманівок»: місце у воротах зайняла Митрофанська, а ігровий час отримали Сергієва та Мокбель. Фактично команди догравали гру, адже було вже зрозуміло, що команда зі столиці України вийде у фінал.

Отже, команда Українського Державного Університету ім. М. Драгоманова перевершила свій результат зразка 2019 року та вийшла у фінал чемпіонату Європи серед закладів вищої освіти. Тепер 26 липня українки зіграють з футзалістками іспанського Університету Короля Хуана Карлоса. Початок гри о 17.30 за київським часом.

І найголовніше – вперше в історії Україна матиме дві команди у фіналах чемпіонату Європи серед закладів вищої освіти. Таким чином, українські команди вже переписали історію своїх виступів на цьому турнірі.

УДУ ім. М. Драгоманова (Україна) – Лісабонський Університет (Португалія) – 6:0

Голи: Степаненко (13), Скибіна (25), С. Ковшик (26), Васковець (31, 33, 34)
УДУ ім. М. Драгоманова: Кислова (Митрофанська, 35) – Степаненко, Скибіна, Шульга, Коваленко – С. Ковшик, Кузнєцова, Васковець, Сергієва – Мокбель
Лісабонський Університет: Тереза Родрігеш – Ана Де Жезуш, Катаріна Барра, Софія Карваліньйош, Ана Кароліна Пейшоту – Софія Варела, Беатріз Мілітау, Ріта Сантуш
Попередження: Шульга (6), Ратіч (26 – тренер) – Софія Карваліньош (26)
Вилучення: Софія Карваліньйош (33 – повторне попередження)

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*