Як я пік деруни!!! - Блог про Львів

Як я пік деруни!!!

деруни

Одного разу із друзями були на футболі. Після нього за Нашою традицією всією командою (як не всією, то хоча би частиною) ходимо відзначати вдало проведений матч. Але, річ не у тому. Прийшли ми у бар і звичайно під “горюче” треба закуску. Ми вирішили скуштувати дерунів. Принесли нам порцію. У ній було штук 6 чи 7. Що то є, з’їв навіть не почув.

І тут мене промайнула думка. Чому б мені не спробувати приготувати деруни? Ось що з того вийшло.

Деруни – це українська народна страва. Їх робили ще за часів царя Гороха. Є багато рецептів їх приготування, але я розкажу один із них.

Почекавши поки вдома нікого не буде, взявся за діло.

Не буду кривити душею, колись бачив як робляться деруни. Але, що за чим іде не знав.

Ось тоді я вирішив зателефонувати до давньої знайомої за порадою. Але, тут мене спіткала невдача її не було вдома. Думаю, ладно сам зроблю.

Взяв пару картоплин (десь штук 8-10) і почав терти. Зараз є сучасні методи типу блендера, але я до того не ліз. Стер картоплю на терці, звичайно без крові не обійшлося. Ба хотів навіть припинити це діло. Але, кажу: “Горіла хата, гори й сарай”. Вирішив закінчити почате.

Після тертя картоплі додав цибулю, часник, замішав і давай смажити. Ось тут, як з’ясується була моя велика помилка. Смажу, смажу, нічого не виходить. Взяв у руки знову телефон і давай дзвонити по людях. Натрапив на тітку. Вона лаконічно спитала: “Ти яйця і муку дав?”. Я аж спітнів. Тут я зрозумів чому названі деруни не хотіли пектися. Додав муки, яєць. І давай знову смажити. Вся хата була в диму поки перший получився нормально.

Також читайте:   Фаршировані баклажани

А потім пішло поїхало. Не минуло і години як деруни були посмажені. Ви би бачили здивування рідних, коли прийшовши додому, вони побачили на столі деруни. Вони навіть почали мене підкалувати, що то я не пік, а вищеназвана знайома. Але, все ж потім повірили.

Спробуйте і Ви спекти деруни і побачите яка то смакота їсти власнопечені деруни!

Ось рецепт їх приготування:

  1. На середньоукраїнську сім’ю (3-4 людини) потрібно взяти 10-11 картоплин. Потерти їх. Але, беріть великі, щоб не потерти пальці.
  2. Після добавити сіль, цибулю, часник, перець за смаком.
  3. Збити 1-2 яйця.
  4. До всього добавити 3-4 ложки муки і все перемішати.
  5. Добре розігріти сковороду і пекти. Олію не забудьте на неї налити.
  6. Коли смажите, то дивіться коли перевертати. Багато не накладайте. Приблизно штуки 3-4. Але, це залежить від того яка сковорода.

Так само можна робити блендером. Це вигідніше чим терти на терці. Спочатку кинути в посудину яйця, а потім частинами порізану на куски картоплю і все збивати блендером.

Смачного!!!

P.s. Не забудьте перед приготуванням дерунів купити сметану. Бо без неї вони не смачні.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 20 може ще щось напишете?

  1. Notorious BIG 04.11.2009 пише:

    Ну да деруни це прікол) Олного разу в ресторані “Колиба” в Брюхах хавав деруни з мясом всередині) я проторчав) вАробус норм гониш, не то шо я….) я крім того шою зробити пару канапок і підсмажити пару яєць ніфіга не вмію готувати((((

  2. Ксю 04.11.2009 пише:

    1. Краще в них не додавати часник, тому що він може підгорати і давати металевий присмак. краще часничок додати до сметани, коли вже подаєш до столу – ото смакота. Позавчора я теж пекла деруни, тому що Вік після твого дзвінка замовив мені деруни…(дякую Воробусу) хоча він також допомагав мені їх робити, а саме натирав на терці цибулю …хі!!!!
    2. У Росії деруни ще називають – драники.

  3. Ксю 04.11.2009 пише:

    О, фотку дерунів змінив – то , шо – твого виробництва страва?

    • Vorobus 04.11.2009 пише:

      Саме так Ксю )))

  4. Ксю 04.11.2009 пише:

    аж слинка тече!

  5. puzo 04.11.2009 пише:

    Ти молодець, як кажуть “очі бояться, руки роблять”…:) один мій знайомий грів гречку на пательні, правда перед тим забув її зварити, ото кадр.

  6. Notorious BIG 05.11.2009 пише:

    to puzo: то всьо фігня…я раз “убітий” витяг вареники з морозилки і замість того шоб їх варити, взяв скинув на тарілку і полив сметаною…потім довго роздуплявся, як так можна затупити))) 🙂

  7. Вікулічка 05.11.2009 пише:

    Який молодець))))) смачно виглядають

  8. Вікулічка 05.11.2009 пише:

    Який молодець))) смачно виглядають

  9. Маестро 05.11.2009 пише:

    В мене мама робить круті деруни. Я в принципі і сам інколи робив правда хреново получалось))

  10. Маестро 05.11.2009 пише:

    Ксю а ти дівчина нічо така може зажаримо разом дерунів)))),

  11. Ксю 05.11.2009 пише:

    Маестро: мені є з ким смажити деруни і вам раджу собі партнера по смаженню дерунів теж знайти…:)

  12. Маестро 05.11.2009 пише:

    Ксю, Дійсно, дякую за зауваження))

  13. Notorious BIG 06.11.2009 пише:

    До речі Mr. vArobus я наприклад деруни не рахую за піпєц який підхав, це так собі тільки апетит нагнати, та і не тільки деруни!!! Люблю м’ясо…не важно чи тушене, чи варене, чи жарене…головне шоб було прикольно зготоване!!! Сам прікол це шашлик!!! Такий жирний шашлик з цибулькою…обов’язково під горілочку, бо як кажуть: “Шашлик без горілки їдять тільки собаки”. Ось вийшов ти на подвір’я…зима…холодно. Зібрав мангал, розпалив вугілля, підготовив шампура і заздалегідь замариноване м’ясо, зібрав найкращих друзів, перехилив пару чарочок для розігріву…аж душа буде радіти, ти мені повір 🙂

  14. Ксю 07.11.2009 пише:

    Воробус: Тепер ти мусиш написати статтю “Як я смажив шашличок” 🙂

  15. sungirl 09.11.2009 пише:

    :)))

  16. Ксю 09.11.2009 пише:

    Я тАрчу!!!Вже випробувала всі рецепти – дякую, вражень вистачить на цілий рік………………………………………………………………………………………….;)

  17. Notorious BIG 10.11.2009 пише:

    Ксю : якщо будешь шось з цього списку готувати для себе чи для своєї другої половинки, дивись тільки не відхиляйся від рецепту, бо розум може трохи засильно “поміняти” і приїдуть бугаї у білих халатах і почнуть крутити 🙂

  18. Юля 16.01.2010 пише:

    )))сьогодні перший раз робила деруни….вийшли смачні,але звичайно не обійшлось і без потертих пальців))))))))я б не наважилась,якби не зайшла таку класну інструкцію)))))))

  19. YurOK 26.11.2010 пише:

    а на Закарпатті Дируни називають КРЕМЗЛИКАМИ 😀