Соляна копальня у Величці: 10 цікавих фактів - Блог про Львів

Соляна копальня у Величці: 10 цікавих фактів

копальня солі у Величці

Копальня кам’яної солі у Величці поблизу Кракова (Kopalnia Soli Wieliczka) – одне з найбільш відвідуваних місць у Польщі. Саме з нею та Краковом іноземці найчастіше асоціюють Польщу, а неповторна краса шахти забезпечила їй місце у Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Ось найцікавіші факти про копальню:

1. Соляна шахта у Величці має понад триста кілометрів тротуарів, з яких лише понад три кілометри відкриті для туристів. Але по дорозі можна відвідати двадцять камер і спуститися під землю на глибину до ста тридцяти п’яти метрів.

копальня солі у Величці

2. У шахті є дерев’яні опори та інші елементи, але переважна більшість це тунелі та приміщення, висічені в кам’яній солі. Відвідуючи цю шахту, ми ходимо по соляних підлогах, а над нашими головами є соляні сховища. Із кристалів солі роблять навіть скульптури та люстри.

3. Каплиця Святої Кінги – єдина церква в Європі, яка знаходиться під землею. Тут відбуваються регулярні опівночні меси, а також меси з нагоди іменин Кінги.

каплиця Святої Кінги

4. Ще від середні віків тут копали колодязі, щоб дістатися до покладів солі. Експлуатація шахти Величка закінчилася в 1996 році.

5. На території шахти також є санаторій, де лікують багато захворювань, наприклад, хронічний бронхіт, пневмонію чи алергію. Центр працює на третьому ярусі шахти, де панує лікувальний мікроклімат, а медичні консультації та діагностика проходять на поверхні.

Також читайте:   Про відпочинок у Єгипті: море, екскурсії, розваги і все інше

копальня солі у Величці

6. Велицька сіль входить до списку найчистішої солі в Європі. Щороку з шахтних вод виробляють з десяток тонн так званих браг.

7. У середні віки сіль часто називали білим золотом і вона була надзвичайно дорогоцінним мінералом. Видобуток солі у Величці забезпечував державному бюджету майже третину доходів.

соляна шахта Величка

8. У шахтних приміщеннях проводяться концерти, спортивні змагання та конференції. З цієї причини шахта нагадує підземне місто, яке кипить життям.

9. У середні віки робочі місця у Величці були спадковими і шахтарями могли бути в першу чергу ті, хто проживав у місті та був у родині з шахтарями, які вже там працювали.

соляна шахта Величка

10. Величка відома в Європі як туристична пам’ятка вже понад шістсот років. У давні часи його відвідували знатні гості на запрошення польських королів і князів. Сьогодні одне з найстаріших підприємств відвідують туристи з усього світу, а найбільше іноземних гостей приїжджає з Німеччини та Англії.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*