Джерело у селі Раковець

Джерело у селі Раковець

Туризм, багато людей полюбляють подорожувати по цікавих місцях. От і така можливість випала нещодавно Вашому автору.

Їхали ми автікою по справах і раптом один мій товариш запропонував поїхати в одне цікаве місце, яке знаходилося недалеко від Львова, називається воно – село Раковець.

Чим воно відрізняється від інших сіл так це тим, що у ньому розташоване цілюще джерело, за переказами людей, яке лікує від різноманітних хвороб.

Село Раковець розташоване приблизно у 28-ти кілометрах від Львова у Пустомитівському районі.

Засноване воно у 1466 році. Назване воно на честь раків, яких було у цих краях повно.

Площа і населення його невеличкі: 1,28 км² і 207 чоловік відповідно. Та це не заважає бути поселенню відомим .Щодня сюди приїжджають десятки, сотні людей. Хто автівками, хто маршрутками.

Від траси до села є трішки йти, кілометра зо три приблизно. Але, люди йдуть і приїжджають, а притягує їх сюди святе місце – джерело у селі Раковець.

Саме ним і медом славиться село.

Спочатку про мед. Село являється такою собі столицею меду. Щороку у період із 28 по 29 березня тут проходить свято меду на яке з’їжджається дуже багато люду.

Та мед медом, а нас цікавить джерело.

Під’їжджаємо ми до нього і що відразу ж кинулося в очі так це те, що стояв туристичний автобус і багато людей поверталося від джерела із баклажками та і просто звичайні люди йшли з каністрами. І це незважаючи на проливний дощ, який у цей час падав.

За словами однієї людини з якою мені вдалося поспілкуватися, а він я так зрозумів і з цих країв, у хороший теплий день або у вихідні тут людей дуже багато.

Від дороги до джерела йти хвилин 10. Там збоку будують дорогу, можливо з часом і буде і під’їзд.

Тепер про саме джерело. Історія говорить, що колись ще за австрійських часів на цьому місці було звичайне поле, яке обробляв простий чоловік. Одного разу він побачив, що з-під землі б’ється вода. Тоді чолов’яга ще не знав, що це таке. Він взяв і просто замурував той прохід звідки билося джерело.

Також читайте:   Що брати в гори взимку

І що ви думаєте з ним сталося? А через деякий час він осліп. Ніхто не міг зрозуміти чому аж допоки йому не приснився сон, де голос йому сказав розмурувати джерело і тричі помитися тією водою. Якщо він це зробить, то прозріє. Так і воно і сталося.

Капличка

В знак подяки він згодом на цьому місці звів капличку, на час війни її розібрали, але після відновлення незалежності нашої країни знову відновили.

Кажуть у цих місцях свого часу навіть об’явилася Діва Марія. Від цього часу Служби Божі почали проводитися не тільки в церкві Маковеїв, що знаходить поруч, а і тут.

Вода із джерела у селі Раковець вилікувала не одну людину від різних хвороб. Але, в чому все-таки сила?

Сюди навіть приїжджали різі науковці досліджувати воду, але нічого окрім срібла у ній не знайшли.

Люди кажуть, що сила у молитві. Якщо вірити що вода вам допоможе і обійти 12 кругів зліва направо у самому джерелі, то ви неодмінно будете здорові.

Джерело

Незважаючи на погану погоду, Ваш автор і моя компанія не могли не залізти у воду. Скажу лише одне, вода там така холодна, що судороги зводить. Але трішки походивши організм звикає.

Наступного дня проснувшись подумав, що від холодної води і дощу може боліти горло чи бути нежить та як це не дивно ні.

Що тут казати, люди розказують історії, що сюди зимою привозили маленьку дитину і купали в джерелі дитина навіть не заплакала.

Набравши води в священному місці ми поїхали додому і незважаючи на те, що були мокрі ми ще довго згадували джерело у селі Раковець.

P.S. Село доволі розвинене: є бар, магазини, по дорозі можна купити продукти такі як молоко, суниці, картоплю тощо.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 14 може ще щось напишете?

  1. Мар"яна 06.06.2010 пише:

    стаття гарно написана, але є деякі неточності. с.Раковець знаходить не за 28 км від Львова, в 20-ти. Від траси до джерела менше трьох км, а до самого села – 1 км. Він святої водички ніколи не захворієте і не буде горло боліти. температура води і зимою, і літом одинакова – +4.

  2. Архіваріус 06.06.2010 пише:

    Хочу звернути вашу увагу на те, що рак не буде жити в брудній воді. Там де живуть раки можна з упевнено сказати – вода чиста. Те що вода в Раківці має цілющі властивості, то це факт, який неможливо заперечити. А віра завжди допомагала зціленню. Ідіть до Раковця, і будьте здорові. 😀

  3. Jorgen 09.06.2010 пише:

    Бували ми неодноразово біля цього джерела. Довкола також є багато хороших місцин, де можна непогано відпочити, засмажити шашличок…

  4. Архіваріус 09.06.2010 пише:

    Jorgen пише: Бували ми неодноразово біля цього джерела. Довкола також є багато хороших місцин, де можна непогано відпочити, засмажити шашличок…

    Пане Jorgen та зарс, чекаю вас біля джерела. Вигнав екологічно чисту фракцію. Чекаю вас з шашликом. 😀

  5. Georgiy 22.06.2010 пише:

    Стаття гарна…Але…! Хочу наголосити, що джерело знаходиться в с. Новосілка, а Раковець просто проїзджаєте…На рахунок відпочинку – це жах…!!! Звичайно, різні люди є, але в основному більшість дбають лише за себе і лише зараз…Тобто: вогнища розпалюють посеред пасовища без мангалів, машинами заїзджають куди тільки можна, і ніякі перешкоди та рови не заважають, а сміття після себе залишають гори…Тому, якщо надалі таке продовжуватиметься, громада села буде змушена перекрити в”їзд в село…Про це вже мова ведеться…Такщо, панове-відпочиваючі, прошу задуматися! Не вміють наші люди оцінювати та берегти те що їм дається Богом та природою цілком безкоштовно…

  6. Архіваріус 22.06.2010 пише:

    Так Георгій має рацію. Чомусь наші люди не вміють шанувати те, що послав їм Господь, і свою мову також. 😀

  7. Анничка 30.07.2011 пише:

    Хочу поділитися враженнями поїздки до джерела в селі Раковець. Була дуже гарно, заворожуюче, просто дух заперало. Ми прийшовши на джерело, помолилися, і зразу пробували іти джерелом в своїх наміреннях. Скажу одразу, що іти наважилися не всі, але ті, що наважилися ані трішки не пошкодувати, молитва, віра, гарний настрій, і головне глибока віра в те, що молитви кожного з нас будуть вислухані…. Моліться, вірте, відвідуйте святі місця, і Бог неодмінно вислухає Вас….

  8. Там чудово! Кришталево чиста вода в поєднанні зі свіжим сосновим повітрям!

  9. Володимир 07.07.2014 пише:

    Був у Новосілках біля джерела вперше, комерсанти навколо джерела облаштували різні столики, намети для відпочинку, гарно зроблена доріжка і сама місцина навколо джерела. Було багато людей, автобус із дітьми, переважна більшість відвідувачів несла у баклашках воду, навіть із кравчучками та тачками возили, бо сама вимощена доріжка, а це близько 200 м., від дороги – перекрита . Кілька жінок ходило по басейну. Надзвичайні відчуття, смачна вода. І жахлива дорога із траси до джерела. Так що враження від джерела і дороги різні ❓

  10. макс 12.12.2014 пише:

    Джерело знаходиться у с. Новосілка а не в Раківці. Природа чудова та ще б відвідувачі і віддихаючі прибирали за собою а не лишали море сміття

  11. nata 31.07.2015 пише:

    як доїхати до Раковця зі Львова?

  12. iryna 21.08.2015 пише:

    бус до Раковця зі Львова?

  13. Ігор Петрович 19.03.2016 пише:

    Шановні відвідувачі джерела, туристи ! Не кидайте у джерело монети! Із джерела люди беруть воду, а на монетах у воду можуть потрапити збудники кишкових інфекцій, дизентерії, черевного тифу, сальмонельозу, гепатиту, та інше. Це ж не “фонтан у Львові”, хочете повернутися – то помоліться і зробіть пожертву у спеціально відведену для цього скриньку. Завчасно вдячний за розуміння.

  14. Ярина 24.10.2016 пише:

    Допоможіть знайти собаку, порода бігль, звати Одрік, 7років, загубився у лісі 23.10.2016р у с. Раковець або с. Новоілка. за винагороду!!!,0677084766 – Ігор

2 Згадки про дану статтю в Інтернеті

  1. Як Воробус був у Раковці
  2. Воробус та Раковець

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*