Як приготувати кров’янку - Блог про Львів

Як приготувати кров’янку

кишка

Кров’янка, або як її часто називають – кишка – дуже смачна страва і багато людей любить поласувати нею. Трапилась оказія, і Архіваріуса запросили прийняти участь у приготуванні кишки. Так як я був найстаршим у компанії, мені довелося бути за шеф-кухаря.

А взагалі мені вперше довелося самому зайнятися виготовленням кишки. Скажу вам, що це доволі складна справа. Кишку ми робили двох видів: з гречкою та з булкою.

Для приготування кишки необхідно мати наступні продукти:

1. Гречка – 3 кг
2. Батони – 4 шт
3. Шкварки – 2 кг
4. М’ясо (підгорля, підчерев’я, та різні обрізки) і сало – 1-2 кг
5. Свіжа кров – 1 л
6. Леліти (це очищені внутрішні кишки свині або корови) – 15 метрів
7. Цибуля – 5 головок
8. Сіль
9. Перець та інші спеції.

В першу чергу батони ріжемо на кубики та даємо їм підсохнути, а гречку перебираємо і очищаємо від всілякого сміття. М’ясо (підгорля, підчерев’я, та різні обрізки) і сало нарізаємо на шматки і відварюємо у горщику, готуємо бульйон. Внутрішнє сало топимо на шкварки, шкварки мають бути світло-золотистого кольору.

Очищену та добре промиту гречку запарюємо бульйоном або кип’яченою водою і готуємо її на водяній бані до готовності.

Коли м’ясо і сало зварилося, перемелюємо його на м’ясорубці. Перемелену суміш розділяємо на дві частини. Більша частина відвареного м’яса піде до булки, а менша до гречки. Шкварки перемелюємо окремо. Тут навпаки – більша частина перемелених шкварок піде до гречки, а менша до булки.

Приступаємо тепер до приготування сумішей, якими будемо наповнювати леліти. В першу чергу готуємо суміш з булки. В миску висипаємо нарізані кубики булки і рівномірно поливаємо їх бульйоном, обережно перемішуючи. Після цього додаємо перемелене м’ясо, кров та спеції і добре вимішуємо суміш.

Якщо кров, яку ви будете додавати, згорнулася, то її необхідно протерти через сито при подачі до сумішей.

Також читайте:   Новорічне медове печиво

Суміш готова і можна наповнювати леліти. Коли наповнюємо леліти булкою, то не слід їх сильно набивати, бо коли будемо відварювати кишку, то вона буде набухати і може розірвати леліти.

Тепер можна приступати до приготування суміші з гречки. Цибулю ріжемо на кубики і підсмажуємо її на смальці до золотистого кольору. Більшу частину перемелених шкварок, підсмаженої цибулі та меншу частину відвареного і перемеленого м’яса додаємо до гречки і перемішуємо. Після цього додаємо кров та спеції і ретельно перемішуємо. Коли суміш недостатньо жирна, то до неї додатково додають трохи смальцю. Гречка вбирає в себе дуже багато жиру.

Додаткові спеції – майоран, часник, коріандр та все інше , що буде відповідати вашим смакам, додаєте на свій смак.

За допомогою спеціальної машинки, в нас була м’ясорубка, приступаємо до наповнення леліт сумішами. При наповнені леліт слідкуємо за тим, щоб леліти не були дуже туго набиті.

млинок

Наповнені леліти ділимо на частини і перев’язуємо грубою бавовняною ниткою.

І на самий кінець приступаємо до останньої стадії приготування кишки.

Тепер кишку слід відварити. Для цього беремо каструлю досить великого об’єму – 10-15 л. Заповнюємо її водою на 2/3 об’єму і доводимо воду до кипіння. Коли вода закипіла невеликими частинами кидаємо нашу кишку в каструлю. Коли кишка вспливе на поверхню, то приступаємо до перевірки на готовність. Для цього беремо загостреного сірника і протикаємо кишку. Якщо буде виходити жир, то ваша кишка вже готова. А якщо буде виходити кров, то кишку потрібно ще деякий час готувати.

Коли кишка вже готова її витягають і викладають на стільницю і обов’язково дають їй охолонути. Свіжоприготовлену кишку їсти не можна!

А насамкінець пропоную переглянути цікаву телепередачу Нового каналу про приготування кров’янки:

P.S. У публікації використано відеоматеріал Нового каналу.

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*