Графіті: чи варто його заборонити? - Блог про Львів

Графіті: чи варто його заборонити?

Графіті у Львові

Графіті, як часто ви їх бачили на вулицях нашого міста і не тільки? Думаю, що відповідь буде очевидна – дуже часто. В останні роки цей вид мистецтва, якщо його так можна став дуже популярним.

Люди, які вміють малювати на стінах, саме таким чином прикрашають стіни, які не вписуються в архітектуру міста. Вони або є занедбаними, або ж просто страшними. Тоді, я розумію, люди прийшли намалювали щось гарненьке і деколи навіть туристи біля графіті фотографуються.

Але, є і інші графіті, які аж явно не прикрашають наше місто. «Живий» приклад, людина відкриває свою фірму, вона починає працювати, а на другий день йдеш і вже бачиш, що хтось написав букви чи намалював.

Хіба це нормально? Думаю, що відповідь очевидна – ні. Знаєте як важко ці надписи згодом відмити? Навіть дуже важко.

Людина, не хоче, щоб у нього було все обмальоване і відмиває надпис неймовірними зусиллями, але знову ж таки через декілька днів історія повторюється.

Пам’ятаю колись їхав по вулиці Зеленій, то бачив надпис на одному із будинків, який закликав йти на футбол. Футбол минув, ажіотаж впав, а надпис там вже є років так з 8, а можливо і навіть більше.

І треба було це робити?

Також читайте:   Родина Шептицьких

Ще один приклад.

У Львові, а особливо у центрі нашого міста будиночки старі, господарі стараються зробити мінімальний ремонт, пофарбувавши фасад. Зусилля, гроші, фасад будинку красивий, а через декілька днів стаєш, виходи на вулицю і все обмальоване. Якісь незрозумілі букви, тут був майор бик і так далі.

І на дверях малюють

Рагулізм, більше тут нічого не додаси.

Хто це робить? А існує багато версій. Одна, що це люди, яким нема чим зайнятися і вони ходять по ночах з метою зіпсувати комусь настрій. Чомусь і міліція жодного із них не може впіймати, хоча так говорить що патрулює вулиці міста.

Друга версія – спеціальна група людей, що ненавидить красиві будинки. Вони їздять переважно на мопедах чи скутерах і їх не так легко впіймати. Як знак, що це вони залишають спеціальні букви.

Третя версія – конкуренти. Це стосується фірм чи організацій. У мене заклад кращий, тому треба розмалювати свого конкурента.

Як це все насправді – невідомо, можливо з часом когось із цих молодиків впіймають.

Будемо сподіватися що графіті не зникне з нашого з вами життя і буде там, де цього дійсно треба.

Так завжди не буде, буде ще гірше?

А як ви відноситеся до графіті? За чи проти нього?

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 13 може ще щось напишете?

  1. Andrii 27.04.2012 пише:

    я б розділив графіті умовно на мистецьке та хуліганське

  2. Antirus 27.04.2012 пише:

    Andrii, підтримую,чув якесь місто художники гарно розмалювали,а те що ми бачимо в нас то ніяке не мистецтво.

  3. Stakeholder 27.04.2012 пише:

    ЧИ ВАРТО ЙОГО ЗАБОРОНИТИ?

    Варобус, я тобі відкрию великий секрет: воно ніколи й не було дозволене)) і з точки зору законодавства завжди вважалось вандалізмом). Але як сказав попередній дописувач, не потрібно змішувати графіті як мистецтво і писанину по стінам у виконанні різної школоти, або всякі рагульскі надписи в стилі “тут був гном”. Професіонали ніколи не займаються вандалізмом псуючи фасади будинків, чи монументи, чи ще щось в тому роді, ну а всяке бидло безумовно треба притягувати до відповідальності, але повністю побороти цю писанину неможливо, за кожним з них жандарма не приставиш, тому не думаю що над цим варто аж так сильно заморочуватись.

  4. Jorgen 27.04.2012 пише:

    Якби хтось тих художників по стінах зловив пару раз і повідривав ноги зі сраки, можливо був би результат. Але хіба ж їх спіймаєш, вони ж на роліках 😀

  5. Jorgen 27.04.2012 пише:

    Третя версія – конкуренти. Це стосується фірм чи організацій. У мене заклад кращий, тому треба розмалювати свого конкурента.

    Третя версія звичайно маячня, бо конкурентних позицій таким чином не зіб’єш. Є ще одна версія – це працівники свому любимому шефу подарунок на день народження замовили. Щоправда не признаються, що то вони

  6. NeoLanser 27.04.2012 пише:

    Варто навчитись розрозняти графіті і (страва така є)лізм.

  7. bachkur 27.04.2012 пише:

    І що тобі написали на дверях, Воробусе?

  8. Stakeholder 28.04.2012 пише:

    bachkur, “Де наша Білосніжка?” підпис: гноми 😀

  9. Vorobus 28.04.2012 пише:

    Stakeholder пише:

    bachkur, “Де наша Білосніжка?” підпис: гноми :D

    😆 😆 😆 😆

  10. russo turisto 28.04.2012 пише:

    Художники-мазатели, уборных всех маратели.
    Нельзя ли вас друзья, послать к едреной матери.

  11. Архіваріус 28.04.2012 пише:

    Бидломаса ще не перевелася, а з бидлом дуже складно боротися. Таке бидло існує не тільки у нас, воно розповзлося по цілому світу і на то немає ради. :mrgreen:

  12. NeoLanser 28.04.2012 пише:

    Vorobus пише:

    Stakeholder пише:
    bachkur, “Де наша Білосніжка?” підпис: гноми

    Кулл…посміхнуло!

  13. Андрій Пристай 25.03.2013 пише:

    Vorobusе потрібен райтер для графіті в Львові. Потрібно намалювати рекламне зображення на стіні. Не підскажете?

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*