Яку маску вдягати і чи захищає вона від вірусів

Маска

Одразу скажу, що моя думка не є експертною. Це мої висновки, зроблені на основі прочитаного і власного досвіду.

На обличчях людей зараз можно побачити такі типи масок:

1. Медичні з аптеки. Матеріал – спанбонд. На гумках-завушниках.
2. Марлеві маски. Матеріал – нестерильна марля або бинт.
3. Маски з тканини. Матеріал – від бавовни до поліестеру та іншої синтетики. Продаються навіть шкіряні, але на людях таких не бачила.
4. Маски з паперового рушника.
5. Маски з шаликів і баффів.
6. Респіратори з клапанами, придбані в магазинах будівельних та госптоварів.

Найкращий варіант з переліку – маска зі спанбонду. Саме з цього матеріалу виготовляють звичайні медичні маски для лікарів. Його можна стерилізувати парою чи кип”ятінням. Він відштовхує воду і бруд. Добре пропускає повітря. Вірус розповсюджується повітряно-крапельним шляхом. Не суто повітряним. Він може потрапити в організм тільки з краплею виділень з рота чи носа інфікованого. А спанбонд рідину якраз відштовхує. Звісно, це не означає, що матеріал є бронею проти вірусу. Але кількість останнього, яка все ж таки потрапить крізь маску, буде значно меншою. Про спосіб передачі вірусу через поверхні я не пишу, бо він не має стосунку до маски. Щоб запобігти інфікуванню через поверхні, достатньо мити та дезінфікувати руки.

Також читайте:   Аборт - це зло чи шлях до порятунку?

Маски з марлі – хіба що для психологічного комфорту. Структура матеріалу – дірка на дірці. Відповідно, від крапель з вірусом він не захистить.

Маски з тканини. Дихати крізь неї достатньо складно (маю на увазі багатошарову маску). Якщо треба вийти в магазин, до якого хвилин 30 пішки, а звідти ще нести торби з продуктами, можна організувати собі тимчасову нестачу кисню. До того ж під час дихання така маска постійно зволожується. Для розмноження вірусу створюються чудові умови.

Маски з паперового рушника. Той випадок, коли на безриб’ї і рак – риба. Аби не ходити з голим писком за відсутності маски, згодиться і таке. Від вірусу не захистить, але принаймні в магазин пропустять. Зараз в магазини без маски не пускають.

Маски з шаликів і баффів. В принципі, те саме, що й маски з тканини. Коли на вулиці +15, задихнутись можна. Але знову ж таки – в магазин пустять.

Респіратори з клапанами. Стосовно них нічого сказати не можу, бо не користувалась. Можу лише констатувати їх відсутність в “Епіцентрі” (а це, на секундочку, найбільший будівельний гіпермаркет). Співчуваю робітникам на будовах та майстрам-ремонтникам. Люди залишили їх без захисту.

Автор статті: Arwenita.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. Stakeholder 30.03.2020 пише:

    Наша влада мала б організувати якусь нормальну інформаційну кампанію про те як і в яких випадках носити маску, бо носити її на вулиці не потрібно. Бачив навіть індивідуумів, які їздять в масці за кермом. У замкненому просторі звичайно не завадить, якщо раптом хтось біля вас розкашляється. Також щодо гігієни рук, то вона доречі теж повязана з носінням маски, оскільки багато людей коли вдягають маску, то брудними руками насовують її на ніс беручи спереду, або поправляють беручи збоку. Таким чином ця маска стає небезпечною.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*