Як зробити писанку - Блог про Львів

Як зробити писанку

Писанка

Наближається Великдень. Закінчуються останні приготування до нього. Так як паску ми вже пробували пекти, тепер будемо робити писанки. Важко уявити Великдень без неї. Як символ Христового воскресіння її освячують у церкві разом із паскою.

Як виготовити писанку? Які є різноманіття великодніх яєць і що означають кольори в писанкарстві?

Великодні писанки – один із яскравих видів декоративно-прикладного мистецтва України. Веселі писанки радують око, сприймаються як зразок високого мистецького смаку.

Історія писанок сягає в далеке минуле українського народу і пов’язана ще з язичницьким ритуалом возвеличення одвічного закону весняного відродження землі. Знамениті в усьому світі українські писанки беруть свій початок від прадавніх вірувань нашого народу.

Для Наших пращурів яйце було символом зародження життя, сонця. Найперше яйце, за легендою, мало всередині не жовток із білком, а зародок цілого світу. Розмальовані яйця присвячувалися сонцю й весні й розписувалися напередодні найбільшого свята весни.

Серед тисячі тисяч неперевершених у своїй красі пам’ятників над землею височить величний і неповторний пам’ятник українській писанці у Канаді. Ця дивовижна десятиметрова скульптура дивує всіх своєю красою. Цікаво, що й у селі Доброгостів Дрогобицького району також є пам’ятник писанці (на фото). Також близько біля нас, а саме у Коломиї що на Івано-франківщині є музей писанкарства.

Пам'ятник писанці у Доброгостові

Традиційно до Великодня роблять велике розмаїття яєць:

1. Крашанка – яйце пофарбоване в один колір.
2. Крапанка – на яйце наносять віск (капають). Після цього його занурюють у фарбу. Поверхня яйця висихає і знову наносять віск і занурюють яйце в темнішу фарбу.
3. Мальованка – яйце малюють фарбами. Вони можуть бути акварельні або масляні. Це все робиться за допомогою пензлика.
4. Дряпанка – ще її називають шкрябанка. На поверхні яйця, пофарбованого в темний колір, голкою або іншим гострим предметом видряпується візерунок, орнамент.
5. І наш герой – Писанка. Як же її виготовляти?

Також читайте:   Вітання з днем Матері

Чесно сказати – це мистецтво. Все залежить від Вашої уяви, але кілька порад я Вам дам.

Отже, щоб виготовити писанку потрібен:

бджолиний віск, писальце (воно зроблене із залізного наконечника звичайної шнурівки, встановленого в дерев’яну паличку). А ще можна гострим кінцем вставити голку в корок.

У череп’яній мисочці підігрівають віск. Занурюють голку у віск і наносять орнамент. Потім занурюють яйце у барвник. Місця, де нанесено віск, фарбуватися не будуть. Виймають яйце з фарби, висушують і ставлять у теплу духовку, щоб віск розтав. Обтирають шматинкою і все, писанка у Вас готова.

Також, щоб яйце довго зберігалося, можна його видути. Для цього в обох наконечниках яйця голкою проколюють тонкі дірочки і видувають жовток і білок в якусь посудину. А яйце протирають.

Дуже велику роль при створені писанки відіграють кольори. Вони мають своє символічне значення. Так наприклад:

білий колір – символ чистоти і світлості людської душі
чорний – нескінченність життя
коричневий – урожай, щедрість, земля
блакитний – це напевно здогадалися – небо, вода, сила, здоров’я
зелений – колір весни, рослинний і тваринний світ, майбутній урожай
червоний – любов, радість, вогонь небесний
жовтий – тепло, місяць і зорі, урожай, світло.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 6 може ще щось напишете?

  1. Gena Bukin 31.03.2010 пише:

    Та є наклейки. Кілька хвилин і писанка готова. 🙂

  2. Архіваріус 31.03.2010 пише:

    Gena Bukin пише: Та є наклейки. Кілька хвилин і писанка готова.

    Наклейки то для баранів. Справжні християни виготовляють писанки і крашанки своїми руками. Для невігласів раджу почитати статтю, яку недавно написав Воробус, там дуже гарно написано як зробити писанку.

  3. zars 31.03.2010 пише:

    На яйця собі ті наклейки вчепи і кипяточком закріпи.

  4. Архіваріус 31.03.2010 пише:

    zars пише: На яйця собі ті наклейки вчепи і кипяточком закріпи.

    Дуже корисна порада для баранів і невігласів. Молодець Зарсе!

  5. zars 31.03.2010 пише:

    Архіваріус пише:
    Дуже корисна порада для баранів і невігласів. Молодець Зарсе!

    СЛАВА УКРАЇНІ!

  6. 😈 😈 😈 😈 😈 👿 👿 👿 👿 :facepalm: :mrgreen: :mrgreen: :facepalm: :facepalm: :rolleyes: :rolleyes: 😮 😮 😡 😡 :hello: :hello: :music: :music: ❓ ❓ 😆 😆 😀 😀 😛 😛 8) 💡 💡 😳 😳 😉 😉 😛 😛 8) 8) 😮 😕 😕 😥 😥 🙁 🙁 🙂 🙂 😳 😳 💡 💡 😉 😉 😛 😛 😀 😀 😆 😆 :music: :hello: 😈 😈 :mrgreen: :facepalm: :facepalm: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: 😮 😮 😮 :hello: :hello: :hello: :hello: :hello:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*