Занепад села - Блог про Львів

Занепад села

Село пропадає

В кожного із Вас, а як не кожного то через одну людину є село або дача, яка знаходиться за містом. І щоби там не говорили, але час від часу Ви туди їздите. У когось там колись жили батьки, у когось ще живуть дід та баба.

Та з кожним днем якщо Ви зауважували спостерігається така тенденція як занепад села. Саме про цю тему ми і поговоримо сьогодні у Нашій статі.

Не один раз мабуть зауважували проїжджаючи околицями як на узбіччях стоять розвалені будинки, десь дах впав, десь хата сама завалилася. Чому так? А все дуже просто – людям не вигідно там жити.

Якщо ще села, які знаходять близько до обласних чи районних центрів ще як не як мають трішки мешканців, то віддалені ні. Там проживають хіба люди ті що вже давно живуть у селі і то дуже багато виїжджає до міста у пошуках кращого життя.

Ви думаєте у селі погано жити. Ні ні, ясно що добре. Це і повітря, і екологічно чисті продукти власного виробництва. То чому ж покидають села? А причина одна і вагома – відсутність роботи.

Не будеш ж ти кожного дня витрачати в середньому гривень 20 вдень, щоб їздити туди і назад. Люди знаходять простіший вихід – винаймають квартири. А в село приїжджають хіба що коли вихідні і до родичів або своїх городів.

Також читайте:   Новий вид телефонного шахрайства

Отак дивишся на спустілі будинки і аж страшно стає, що колись мало яка хата пустувала. А тепер таких в яких хоть хтось живе мало. Старше покоління вимирає, а молодь і це зрозуміло не хоче тут жити. Всі хочуть до міста. Смертність переважає народжуваність.

Можливо якби в селі була якась робота якою би залучали місцевих людей до праці і платили їм зарплату, то вони би так масово не виїжджали звідти. Та таке трапляється рідко.

Приходять приватні підприємці, потримають кілька місяців фірму чи щось таке подібне і по молодіжному жаргону – свалюють. Людям нічого не залишається як шукати роботу. Ясно, що вмерти ніхто нікому не дасть.

Хтось згадує колективні господарства, що хоч якась але робота була.

Колишня колгоспна кузня
На фото: колишня колгоспна кузня у селі Новосілки Самбірського району

Люди їздять на ринки, продають продукти і тим самим заробляють гроші. Але як прийде зима то що продавати?

Якщо маєш коня чи трактор раду собі швидше даш. Та як казав мені один мій знайомий: «Як не буде кому робити, то нащо той трактор».

Поля. Скільки їх тепер пустує і заросло чагарниками. На місці колишніх посівів пшениці тепер повиростали кущі, де хіба вовки ходять. Нема робочої сили і ніхто не буде обробляти гектар городу.

Отакі то реалії сьогодення. Село занепадає з кожним днем.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 12 може ще щось напишете?

  1. Stakeholder 28.05.2010 пише:

    Ну цe звичaйнo кoмплeкснa прoблeмa, яку з oднoї тoчки зoру нaврядчи мoжнa рoзглянути. Tут пoпeршe виннa дeржaвa, бo нe прoвoдить вiдпoвiдниx рeфoрм, вжe з тим сeлoм в пeрeдвибoрниx прoгрaмax всi вуxa прoжужжaли, a вiз як тo кaжуть i дoсi тaм. Зa 19 рoкiв нeзaлeжнoстi дeржaвoю нe зрoблeнo прaктичнo нiчoгo щoб aдaптувaти нaшу eкoнoмiку i гoспoдaрствo дo сучaснoгo свiту з вiльнoю кoнкурeнцiєю. В нaс прoстo всi звикли прaцювaти як в СССР, кoнкурeнцiї нe булo, i в сeлi були впeвнeнi щo як нe вoни тo нixтo iнший нe нaкoрмить крaїну, a зaрaз щo? дeшeвшe eкспoртувaти прoдукти ззa кoрдoну нiж вирoбляти сaмим. Укрaїнa нe мoжe взяти i зaкрити ринки для всix iншиx бo бaчтe в нaс сeлo зaнeпaдaє, бo якщo тaк тo i iншi зaкриють ринки для нaшoї прoдукцiї. Для тoгo щoб сeлo мoглo рoзвивaтись пoтрiбeн взaгaлi крaщий eкoнoмiчний клiмaт, в сeлi люди пoвиннi мaти мoжливiсть вeсти бiзнeс, ствoрювaти свoї мaлeнькi фiрми, i тaким чинoм мaти мoжливiсть склaдaти свoї влaснi стрaтeгiї рeaлiзaцiї прoдукцiї яку вoни вирoбляють, шукaти свoє мiсцe як нa внутрiшньoму тaк i зoвнiшньoму ринкax, пo мiрi свoєї успiшнoстi пeрexoдити нa бiльш сучaснi тexнoлoгiї i тaким чинoм рoзвивaтися i бути кoнкурeтнo здaтними. Щoб цe всe булo мoжливим дeржaвa пoвиннa eфeктивнo бoрoтися з кoрупцiєю i спрoщувaти бeзкiнeчну бюрoкрaтiю, вeлику рoль грaє тaкoж бaнкiвськa систeмa, вигiднi умoви крeдитувaння, судoвa систeмa, систeмa oпoдaткувaння, прaвooxoрoннi oргaни, для тoгo щoб кoжeн мaлий пiдприємeць мiг сeбe зaxистити вiд тиx для кoгo зaкoн нe писaний i тaк дaлi i тaк дaлi. Сaмi ж люди тeж пoвиннi рoбити вiдпoвiднi виснoвки, кoнкрeтний грoмaдянин пoвинeн чiткo усвiдoмити крaїнa – цe я, a нe крaїнa – цe влaдa, i пoстiйнo вимaгaти зaбeзпeчeння свoїx прaв, свoбoд i мoжливoстeй нa сaмoрeaлiзaцiю, a нe сидiти i гaдaти чи пoкрaщить нaм життя пaн Прeзидeнт?…

  2. Павло 28.05.2010 пише:

    Один мій знайомий працював в конторі яка продавала навігаційне обладнання на трактори-комбайни-… (щоб обробляти поля на автопілоті). Обладнання серьйозне це не автонавігатор, точність в десятках сантиметрів. Ціна вимірювалась тисячами та десятками тисяч. І ці залізяки розкуповували. Тож не все так погано. Село відроджується, але поки що не масово.

  3. Архіваріус 29.05.2010 пише:

    В першу чергу, щоб село почало розвиватися потрібно, щоб держава повернулася до села лицем, а не задом. Колись совітська держава знищила селян, які хотіли працювати на своїй землі, бо це були куркулі.А тепер відродити такий клас як куркулі дуже складно. Всі подалися до міста, а на селі майже нікого не залишилося і повернути селянина назад на село дуже складно. Потрібна державна підтримка і відповідні програми про розвиток села. 😀

  4. Берізка 31.05.2010 пише:

    в селі залишилась дешева робоча сила. приклад : дай випити і зроблю шо треба ))))))))))))

  5. zars 31.05.2010 пише:

    Берізка пише: в селі залишилась дешева робоча сила. приклад : дай випити і зроблю шо треба ))))))))))))

    Берізка! Їдем в село…

  6. Lanagur 31.05.2010 пише:

    zars пише:
    Берізка! Їдем в село…

    лиши Берізку! чи тебе вже на дрова потянуло?)))

  7. zars 31.05.2010 пише:

    Lanagur пише: zars пише:
    Берізка! Їдем в село…
    лиши Берізку! чи тебе вже на дрова потянуло?)))

    Бляха-муха, як давно не читав наєздів Лани. Аж на душі легше стало. Життя налагоджується!

  8. Lanagur 31.05.2010 пише:

    zars пише:
    Бляха-муха, як давно не читав наєздів Лани. Аж на душі легше стало. Життя налагоджується!

    зарс, ти дійсно єдиний і неповторний, хто від цього ловить кайф)))))))))

  9. zars 31.05.2010 пише:

    Кайфово, читай вище, скільки ти вже компліментів написала. А кому освідчення не подобаються. Лишилось тільки поїхати на села до відомої вже нам верби…

  10. Lanagur 31.05.2010 пише:

    zars, а де наш друг Архіваріус? без нього не поїду

  11. zars 31.05.2010 пише:

    Він самогонку жене…, зайнятий, мо не будемо його відволікати. ( я справлюся…)

  12. Lanagur 31.05.2010 пише:

    а як же романтика? тоді йдем до нього на первачок!!!! вербу візьмем з собою раз таке діло, як говорять якшо гора не йде до Магомета то….

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*