Яку воду ми п’ємо

Вода - джерело життя

У житті людини вода має дуже велике значення. Усі процеси, які відбуваються у організмі, а це процеси травлення та засвоєння їжі, проходять у водному середовищі. При зневодненні, а це відбувається тоді, коли людський організм втрачає від 10 до 20% загальної кількості води в організмі, людина може померти. Щоб організм нормально функціонував, йому потрібно щоденно підтримувати водний баланс. Добова потреба у воді дорослої людини коливається у межах від 2,5 до 4 літрів.

Я знаю багатьох людей, які не вживають воду з крана, всю їжу та напої вони готують тільки на очищеній або джерельній воді. Існуючі системи очищення води недосконалі, а після очистки там можуть знаходитися різні кишкові інфекції. Перед нами стоїть питання: яку воду слід вживати?

Для очистки та знезараження від хвороботворних бактерій підприємства водопостачання використовують хлор. Сам по собі хлор небезпечний – його під час Першої світової війни застосовували як отруйний газ. Взаємодіючи з різними органічними сполуками хлор утворює багато хлорорганічних сполук, в тому числі і діоксини, які по своїх характеристиках є канцерогенними та патогенними. На даний час відомо, що багато ракових захворювань виникають внаслідок вживання хлорованої води.

У більшості міст України водогони та водоочисні споруди віджили свій вік і працюють з великим перенавантаженням. Вміст різних органічних сполук у нашій воді часто перевищує допустимі норми. Через це у такій воді виникає надмірна кількість хлорорганічних сполук. Стандарти, якими користуються санстанції при визначенні якості води, були створені у 1980-х роках і давно вже застаріли. Згідно інформації директора інституту колоїдної хімії імені А.В. Уманського Владислава Гончарука, якщо зараз впровадити нові стандарти чистоти питної води – то всі водоканали на Україні доведеться закрити.

вода з-під крана

За інформацією «Західної інформаційної корпорації», вода, яку п’ють у Львові, не відповідає навіть стандартам 1978 року. Однак директор Львівводоканалу п. Мирослав Заплатинський переконаний, що дані показники мають швидше негативні естетичні наслідки, а не шкідливість. Також він повідомив, що 10% львів’ян п’ють воду з підвищеним вмістом заліза і 40% з підвищеною жорсткістю. І на його думку вода у Львові по якості є кращою порівняно з іншими регіонами України.

Ми можемо бачити, що у великих містах починають терміново відкривати точки з продажу так званої доочищеної води. Якість такої води в обов’язковому порядку має контролювати санстанція. Купуючи таку воду ви обов’язково поцікавтеся, чи мають продавці необхідні документи для реалізації води, а саме – санітарний паспорт на право експлуатації установки, графік лабораторно-виробничого контролю за роботою водоочисної установки, сертифікат якості доочищеної води. Необхідно також звернути увагу на стан приміщення, де продається вода, а також на самого продавця та на його одяг.

Для пиття та приготування їжі використовують також і бутильовану воду. Тут також буває не все гаразд, адже виробники піддають її спеціальній обробці. Мінеральна вода, видобута з джерел та артезіанських свердловин, щоб не псувалася та не «цвіла», відповідно обробляється. До неї обов’язково додають консерванти. Таким консервантом на даний час є вуглекислий газ. Газованої води слід уникати тим, хто має проблеми зі шлунком. Негазована вода також може бути шкідливою, або навіть токсичною, бо для її збереження додають антибіотики, дія яких на організм людини ще недостатньо досліджена. Досить часто це буває через те, що приватні підприємці не допускають науковців на приватні підприємства, щоб не видавати секрети фірми.

бутильована вода

Відносно колодязів у сільських місцевостях можна сказати лише одне – якість води тут не контролюється зовсім. Вода в таких колодязях досить часто містить в собі нітрати та пестициди, які потрапили у воду ще за радянських часів. Та й у наш час аграрії не відмовляються від використання пестицидів.

Як бачимо, куди не кинься, вода всюди псує нам здоров’я. Згідно інформації вчених організм людини на 80% складається з води. Медики говорять навіть про те, що ви можете проживати навіть у Чорнобильській зоні, але головним для вашого здоров’я є те, чим ви харчуєтеся. І про якість щоденної води вам доведеться дбати самостійно. Хочу звернути вашу увагу на те, що академіки та народні обранці не вживають води з водогону. Вони вживають виключно артезіанську воду. Так що є про що задуматися.

Також читайте:   Як позбутися алкогольної залежності?

Очистка водогінної води в домашніх умовах

 

1. Зовнішній огляд. Насамперед добре придивіться до своєї води. Якщо вона має забарвлення, пахне сірководнем, хлором чи нафтою, то таку воду без очищення не слід вживати.

2. Забір води. Після того, як ви відкрили кран, не поспішайте наповняти посудину водою. Дайте воді повільно, на протязі 2-3 хвилин текти, і тільки після цього набирайте. Особливо тоді, коли водогоном не користувалися на протязі 2-3 годин. В такій воді багато продуктів корозії.

3. Відстоювання. Якщо вода каламутна, то її слід відстоювати у скляному посуді, а не у пластмасовому. Механічні домішки та органіка осядуть на дно посуду, а ви зможете відчути навіть наявність слизу, провівши рукою по стінках посуду. Воду з водогону слід відстоювати на протязі трьох годин – за цей час значна частина хлору, який міститься в воді випаровується. Для вживання потрібно брати 2/3 частини з посуду. У нижній частині посудини збираються шкідливі речовини.

4. Кип’ятіння. Воду краще всього кип’ятити в посудині з відкритою кришкою. В цьому випадку випаровуються хлор та інші шкідливі речовини. Воду на чай не слід кип’ятити довше ніж 2-3 хвилини, бо якщо кип’ятити довше хлор з органічними сполуками утворює небезпечні сполуки – діоксини. По тій самій причині не можна кип’ятити воду декілька разів. Накип, який утворився на дні та стінках чайника – це карбонати кальцію та магнію, які осідають під час кип’ятіння. Не рекомендовано використовувати імпортний посуд, який згідно реклами не утворює накипу. Треба бути дуже уважним до такого посуду, бо скоріше всього накип буде утворюватися у ваших нирках.

5. Обробка сорбентами. Для цього способу використовується активоване вугілля. Відстояну кип’ячену воду необхідно налити у стерилізовану трьохлітрову скляну банку. Беремо 1 грам активованого вугілля попередньо розтертого на пил і висипаємо в банку. Банку закриваємо кришкою і декілька разів струшуємо. Після відстоювання вугільного пилу воду можна вживати. Якщо вугільний пил попередньо прожарити на вогні, то можна отримати стерильну воду.

6. Заморожування. Щоб побачити склад води її необхідно заморозити. Для цього найкраще вибрати посудину з розширеними до верху краями. Не можна брати алюмінієвого посуду, бо алюміній перетворює нітрати на отруйні нітрити. Посудину заповненою водою поміщаємо в морозильну камеру. Після того, як вода замерзла, обливаємо краї посудини горячою водою, щоб крижина випала з посудини. По краях крижини лід доволі чистий, а на дні і всередині – каламутний, жовтуватого кольору. Це пояснюється тим, що вода замерзає при нулі градусів за шкалою Цельсія, а розчини солей – при нижчих температурах. Тому спочатку замерзає чиста вода і вона збирається по краях посуду. Жовту середину витоплюють гарячою водою, а решту льоду можна розтопити і вживати як очищену воду.

Можна також дослідним шляхом визначити час, на протязі якого вода замерзає у вашій морозильній камері без солей.

Слід врахувати такий момент, що найпершою при температурі +3,8 градусів по Цельсію замерзає важка вода, яку необхідно видалити, бо вона шкідлива для організму. Решта води замерзне при температурі 0 градусів. Вам необхідно дочекатися коли появляться перші крижинки, видаліть їх і продовжуйте заморожувати воду.

Пийте хорошу воду і будьте здорові!

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

коментарів - 4 може ще щось напишете?

  1. Jorgen 15.06.2010 пише:

    Автор ще забув написати про воду джерельну. Я наприклад часто набираю воду з джерела у селі Раковець

  2. Архіваріус 15.06.2010 пише:

    Ну в Раковці свята вода і як відомо вода з таких місць принести шкоди організму людини не може. В селі Криниця, недалеко від церкви, також є подібне джерело. У Львові на Високому замку також є таке джерело. 😀

  3. Gena Bukin 15.06.2010 пише:

    Відносно колодязів у сільських місцевостях можна сказати лише одне – якість води тут не контролюється зовсім. Вода в таких колодязях досить часто містить в собі нітрати та пестициди, які потрапили у воду ще за радянських часів

    Нічого подібного, в селі вода чиста і такої у місті не знайдеш.

    Якщо ж ви проживаєте у місті потрібно на крани принаймні ставити фільтри.

  4. Jorgen 15.06.2010 пише:

    Доочищену воду на Шуварі продають по 40 коп. за літр

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*