Як не отруїтись грибами

мухомор

Настав серпень, а за ним невблаганно прийде осінь та грибна пора, хоча можна сказати, що перші гриби вже пішли. Отож і Архіваріус зібрався до лісу. Походив по лісі та його галявинах і дещо потрапило до його кошика. Сів на пеньок Архіваріус та й на задумався над одною проблемою – як запобігти отруєнню грибами.

З давніх часів гриби вважаються одним з найцінніших дарунків лісу. Адже у грибах міститься багато поживних речовин, а по своїй калорійності вони не поступаються навіть м’ясу.

Досить часто люди не знають яка існує різниця між їстівними та отруйними грибами. Отруйними можуть бути навіть ті їстівні гриби, які виросли у забруднених хімічними речовинами та радіацією зонах та місцевостях. А ще є така категорія грибів, яку називають умовно їстівна. Також у зв’язку з діяльністю людини з’явилося багато мутантів, які дуже подібні до їстівних грибів.

Але люди не звертають уваги на такі застереження, а в результаті отруїтися грибами може ціла родина.

В першу чергу не слід вживати старих, зіпсованих, червивих та покритих слиззю грибів. Першими ознаками отруєння є нудота, біль у животі, блювання, судоми, проноси, сильне потовиділення, зниження артеріального тиску, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Вказані ознаки починають проявлятися десь через 1- 4 години після вживання грибів.

Щоби уникнути таких ситуацій, які пов’язані з отруєнням, необхідно дотримуватися ряду правил, які допоможуть вам уникнути отруєння. Ніколи не беріть такого гриба, який вам не відомий, особливо такі, які мають на ніжці оболонку. Особливу увагу слід звернути на пластинчасті гриби, бо серед них росте найстрашніший гриб – бліда поганка.

бліда поганка

Не рекомендується збирати гриби в посадках, які розташовані біля транспортних магістралей, колишніх смітниках, на різних промислових пустирях і особливо на полігонах, де можливе радіаційне та хімічне зараження. Ні в якому разі не куштуйте сирих грибів!

Також читайте:   Три кити

При приготуванні грибів слід пам’ятати, що їх потрібно готувати у той самий день, коли їх зібрали, бо інакше у грибах утворюється трупна отрута. В першу чергу гриби необхідно відварити в окропі на протязі 10-15 хвилин, і цей відвар потрібно обов’язково вилити. Тільки після цього вже можна приступати до приготування страви із грибів.

Особливу увагу потрібно приділяти при консервуванні грибів. При їх консервації слід суворо дотримуватися усіх правил консервування. Неправильне консервування може спричинити до тяжкого захворювання – ботулізму, яке може викликати навіть летальні випадки. Обов’язково на банках з консерваціями ставте дату консервування.

Консервації, які довгий час зберігалися, перед вживанням необхідно прокип’ятити на протязі 10 – 15 хвилин.

Ні в якому разі не давайте страв з грибами дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку.

Коли у вас виникли підозри, що хтось отруївся грибами, то в першу чергу зверніться на Швидку медичну допомогу за телефоном 103. До приїзду швидкої промийте шлунок 1-3 літрами теплої води або легким розчином марганцівки або питної соди. Спробуйте викликати блювоту, та прийміть 4-6 пігулок активованого вугілля. Слід пам’ятати також про те, що ряд грибів містять речовини, які розчиняються у шлунку лише при взаємодії з алкогольними напоями і через це спричиняють сильне отруєння. Після надання потерпілим першої допомоги дайте їм напитися міцної кави або чаю, легко підсоленої води.

Необхідно пам’ятати, що вживання алкогольних напоїв, молока, ліків прискорює процес всмоктування токсинів. Тому лікарі не радять займатися різними методами самолікування, окрім надання першої допомоги, адже отруєння грибами дуже важко лікувати.

P.S. Велика подяка Shati за надане фото мухомора.

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

коментарів - 6 може ще щось напишете?

  1. russo turisto 15.08.2010 пише:

    Второе фото для любимой тещи, если конечно она у вас есть. 😛

  2. Jorgen 15.08.2010 пише:

    russo turisto пише: Второе фото для любимой тещи, если конечно она у вас есть.

    Перше теж підійде 🙂

  3. PVS 15.08.2010 пише:

    А де хоча б абзацик про галюциногенні гриби?…

  4. russo turisto 16.08.2010 пише:

    PVS пише: А де хоча б абзацик про галюциногенні гриби?…

    Если хочешь глюка, то попробуй мухомора. :yes:

  5. Nestor 16.08.2010 пише:

    Jorgen пише: russo turisto пише: Второе фото для любимой тещи, если конечно она у вас есть.
    Перше теж підійде

    перше теща впізнає. ще образиться :laugh:

  6. данило 17.08.2010 пише:

    а

    PVS пише: А де хоча б абзацик про галюциногенні гриби?…

    їх теща зіла 😥

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*