Львівський залізничний вокзал - Блог про Львів

Львівський залізничний вокзал

Львівський залізничний вокзал

Одним із важливих транспортних засобів є потяги. Із виникненням перших залізниць у Європі людство зрозуміло переваги залізниць перед автомобілями та літаками. Залізничні перевезення використовуються як для перевезення людей, вантажів, так і є важливою військово-стратегічною складовою кожної держави.

Львів є першим українським містом до якого була збудована залізниця з Європи у ХІХ столітті.

У цей час західноукраїнські землі належали Австро-Угорській імперії. Правляча династія Габсбургів у 1841 році затвердила цілий комплекс заходів із будівництва залізниць по всій державі. 4 листопада 1861 року було відкрито сполучення Львів-Перемишль. З 24 листопада цього ж року почався регулярний рух потягів зі Львова до Кракова та імперської столиці Відня. (Перша залізниця Одеса-Балта на українських теренах під Російською імперією була збудована у 1865 році)

На цей період за державні кошти було збудовано будівлю першого в Україні залізничного вокзалу. Приміщення вокзалу знаходилося на тому ж місці, де стоїть сучасний львівський вокзал. Ця будівля мала усі необхідні структурні частини, необхідні для комфорту пасажирів: зали очікування, ресторан, приміщення технічних служб, поліційне та поштове відділення.

Перший в Україні залізничний вокзал у Львові

До кінця ХІХ століття пасажиропотік дуже збільшився. Львівська залізниця мала напрямки до Чернівців, Бродів, Підволочиська, Тернополя і до російського кордону. По лінії слідування потягів було збудовано велику кількість станцій. Виникла потреба у будівництві нового, більш потужного, львівського вокзалу.

Також читайте:   Львівські легенди: дзиґарок, зваблення, цвинтар

У 1899 році австрійський уряд затвердив проект нової будівлі Львівського залізничного вокзалу за проектом місцевого архітектора В. Садовського. Роботи виконувала приватна будівельна фірма львівських архітекторів українця Івана Левитського та поляка Юзефа Сосновського. За період 1902-1904 років було знесено старий вокзал і збудовано новий.

Нова будівля вокзалу

Саме сьогодні 26 березня 109 років тому було урочисто відкрито Львівський залізничний вокзал, який вважався одним із найсучасніших у Європі.

Людині ХХІ століття навіть важко осягнути як за два роки можна було створити таку грандіозну споруду. Будівля без особливих змін дійшла до наших днів. Навіть дебаркадер (аркові перекриття перону), донині є важливим архітектурним елементом вокзалу (споруда була збудована із сталі, з’єднаної клепанням (а не зварюванням) і заповнена броньованим склом.

дебаркадер

У період різних військових конфліктів львівський вокзал терпів багато руйнувань. Відновлення цієї будівлі відбувалося без особливих архітектурних змін. Остаточного вигляду, який ми маємо зараз, вокзал набув після реставрації 2003 року за часів тодішнього керівника Міністерства транспорту України Георгія Кирпи.

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

коментарів - 3 може ще щось напишете?

  1. Архіваріус 26.03.2013 пише:

    Бачу, що є люди, яким не байдужа історія Львова. А деякі світлини досить унікальні.

  2. BlackSabbath 26.03.2013 пише:

    “Із виникненням перших залізниць у Європі людство зрозуміло переваги залізниць перед автомобілями та літаками”

    Ахахахахахаха, я під столом. Залізниці з’явилися задовго до автомобілів і літаків, тому як їх можна було порівняти? Ти би хоч щось почитав, перш ніж таку фігню писати, неук.

  3. Криптик 27.03.2013 пише:

    BlackSabbath, 😀 😀 💡

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*