Нові «пропозиції» від ДАІ: вдосконалення покарань - Блог про Львів

Нові «пропозиції» від ДАІ: вдосконалення покарань

Нові «пропозиції» від ДАІ

Зовсім недавно вступили у дію певні доповнення до Правил дорожнього руху. Більшість змін поки декларативні (немає кольорової розмітки, ніхто з даішників не звертає увагу на паркування на газонах…) і єдиним діючим нововведенням є включені фари авто за містом (і то не у всіх).

Доблесна автоінспекція України поки немає права штрафувати за порушення змін до ПДР. До 15 травня вони зобов’язані тільки попереджати водіїв про нові правила. Зрештою ті мордаті тримачі смугастих палиць і так мають можливість «знімати» бабки з водіїв, з інших «порушень».

Кілька років тому підняли матеріальну відповідальність автолюбителів за порушення правил. Рішення правильне, тільки у нас це привело до різкого збільшення суми хабаря менту на дорозі. Крім того, гайці останнім часом не бачать берега у спілкуванні із водіями: дозволяють собі відверто незаконні дії (як то забрати документи і піти в свою машину, потім посадити біля себе водія і «крутити» його на «п’янку» або на неіснуюче порушення, скласти протокол з відсутністю свідків і… та кожен водій наведе купу класичних «розводів», щоб витягти гроші).

Міністерство внутрішніх справ України («криша» ДАІ) вирішило далі піднімати штрафи. Уже подано на розгляд законопроект про посилення матеріальної відповідальності за порушення ПДР.

Найбільше зросте штраф за непристібнутий ремінь безпеки: з 51-85 гривень до 170-340 гривень. Якщо зараз менти не дуже і звертають на це увагу, то з часом це буде «ласа опція» для отримання хабаря. До речі його розмір часто становить половину суми офіційного штрафу.

Також читайте:   Евакуатор - швидка допомога в дорозі

Особливою незрозумілістю і розмитістю формулювання страждає пункт: «за невиконання вимог посадових осіб МВС»… Що правомірно вимагати у водія чітко не вказується. Покарання «за невиконання» мало б становити 1020 гривень для звичайних водіїв і до 1700 гривень для посадових осіб.

Міліція вимагає отримати право “здійснювати в порядку, встановленому МВС, контроль технічного стану колісних транспортних засобів під час їх експлуатації”. На трасі даішники зношеність протектора шини будуть напевно на око визначати, бо навряд вони забезпечать себе сертифікованими приладами-лабораторіями. І ми знову будемо доводити свою неверблюдність.

Далі більше. Менти хочуть законно «відвідувати підприємства, установи й організації для виконання контрольних і профілактичних функцій щодо забезпечення безпеки дорожнього руху і в установленому порядку видавати приписи на усунення виявлених порушень». Це ж усі авторизовані сервіси мали б тепер ще й перед ДАІ звітувати про свою роботу… Як вже наші силовики печуться про безпеку водія в його власному транспортному засобі!

…Добре, що це тільки проект. Мо пронесе?

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*