Дилема: як варто поводити себе на академічному концерті? - Блог про Львів

Дилема: як варто поводити себе на академічному концерті?

Музичні казуси

Питання поведінки на концертах мучить багатьох музикантів. Може знаєте, чому?

Та тому що вони вміють поводитись на академічному виступі, а багато інших слухачів – ні. Здається, простіше простого: чоловікам вбратися у костюм, чи бодай просто одягнути святкову сорочку; жінкам – нарядитися у вечірню сукню чи то пак – вдягнути щось святкове – і прикрасити своєю присутністю концерт. Зараз йде мова про класичну академічну музику.

Отже, коли ви прийшли на концерт, що НЕ варто робити:

– розмовляти, сміятися;
– не вимикати звук у телефоні;
– спати і гучно хропіти (як у стереотипі про балет 😉 );
– ходити по залу.

А головне – не можна аплодувати у перерві між частинами твору.

Зовсім нещодавно мала нагоду прийти на один із концертів академічної музики. Все би нічого, якби мені не заважали насолоджуватися прекрасним звучанням етюду Шопена. Думаєте, хто? Діти! Ні, я зовсім не проти маленьких поціновувачів класичної музики , дуже навіть поважаю тих батьків, які привчають своїх чад до прекрасного. Але якщо дитина нудиться, голосно розмовляє, чи як у моєму випадку – махає руками та намагається танцювати – отут не витримає ні один слухач. І вам буде байдуже, яку баладу Шопена виконуватимуть на сцені, увага буде прикована лише до маленького дітиська. Отже, слідкуйте за дозованою подачею класичної музики у вушка вашому маленькому диву.

Власне, про аплодування “у недозволених місцях”: ( звучить прямо,як паркування авто, тільки от за це ви б мали отримати штраф). Знали б деякі “естети”, що за таке здирають гроші – ні за що б не аплодували. І театри та філармонії однозначно заробили б кругленьку суму на оновлення інтер’єру, купівлю квітів чи можливо якого іншого академічного приладдя. Жарти-жартами, а все ж…

Також читайте:   Враження від відвідин концерту гурту "Океан Ельзи" у Львові - 11.06.16 (відео)

Розповідаю, як варто було б аплодувати. Класична симфонія має 4 частини,якщо більше чи менше – слухайте уважно – оголошуватимуть. Між частинами симфонії аплодувати категорично заборонено. Тобто, оплески дозволені лише після сорокахвилинного виконання всієї симфонії. Соната в більшості випадків складається із трьох частин, знову ж таки, якщо це – сучасний твір, то у ньому може бути дві частини. Тоді аплодувати можна лише після другої частини.

Якщо маєте справу із оперою – тут вже простіше. Можливий варіант, коли вокаліст шикарно та віртуозно виконає свою арію, чи група співаків прекрасно донесе до вас дует а може квартет – ви просто зобов’язані подякувати цим людям бурхливими оплесками під час самої дії. Я не хочу сказати, що всі аплодують у не дуже сприятливих місцях, просто бувають ж такі “унікали”. А все чому ? Знову, то не їх провина. Просто про це ніхто не пише, не розповідає, тому й не відають люди, що це робити не естетично, ще й – заборонено!

Отже, ходіть на концерти та показуйте своєю обізнаністю приклад іншим. Приємних вам прослуховувань та гарного настрою!

Автор статті: Anna Folk.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*