Попса попсою, а класика – за розкладом - Блог про Львів

Попса попсою, а класика – за розкладом

Моцарт

Любі мої відвідувачі “Воробусу”! Ніколи б не подумала, що ділитимусь із кимось своїми думками на тему популярної музики. Вони десь глибоко засіли у голові, тому здається, що говорити про це – якось банально. Скажімо так: мене, як професійного музичного критика, а отже й музиканта за сумісництвом дивує одна колосальна річ: чому ми, українці, настільки захоплені популярною музикою?

Думаю, не один музикознавець ставив собі це питання. Приміром, зайдеш у Львові до якогось генделику, чи то пак – піцерії, посидіти з друзями, чоловікам – пивка попити та футбол подивитись, дівчатам за піцою чи пастою погомоніти про своє, сім’ям – просто гарно провести час. От ти зайшов, а навколо – знаєте, що? Шум – гам, писк, крик. Добре, якщо це футбол, фільм чи реклама. А якщо музика? Ви коли-небудь задумувались над тим, ЩО лунає із екранів телевізору і чи можна то назвати дивним словом – МУЗИКА? Так, не сперечаюсь, є фірмові кав’ярні, деможна послухати музику для рафінованих особистостей, і їх у Львові, та й в цілій Україні назбирається досить солідна кількість.

Але все ж: в кращому випадку почуєте голосистих Тіну Кароль чи Ані Лорак, в гіршому – Артур ПірАжков рулить світом шоу-бізу. Ні, Боже збав, що ви, я зовсім не проти цих виконавців, навіть дуже “за”, проте не весь час! Дозовано можна слухати таку музику, приміром, раз на місяць (звісно, я говорю за останнього “виконавця”, і якщо ви дівчата чи жіночки, яким подобається красиве чоловіче тіло, гріх не глянути! Але ж не слу-ха-ти!). Чи той же шансон…

Тааак, скажете ви, обережніше, бо послизнешся, дівчино! Шансон та попса рулять!

І не помилитесь.

Приміром, увімкну MTV. Добре, якщо там крутять старі-добрі дев’яності та ту музику, яку хоч пристойній людині можна слухати, бо в ній немає шоу – бізнесових роздягань. Якщо це Queen, Red Hot Chili Peppers, Scorpions, Rolling Stones, Sting, Evanescence, Toto Cutugno, Andriano Celentano… Є кльові кліпи Beyonce, Madonna, чи Rihanna. Боже збав вас подумати, що я не ціную вітчизняну продукцію чи музику сусідніх держав: та ви поставте Івасюка, той же Бумбокс, ТНМК, Океан Ельзи, Пономарьова, ВВ, Скай, Табакова, Марічку Бурмаку…Не забудьте про Арію, Земфіру та Ляпіса. У цих людей “глибина” хоч є… А не …”Артур Пирожков…”. І люди реально “хавають”!

Знаєте, чому? Та тому що ідеали в нас помінялись, на жаль. Кажу, як професійний музикант. Наш пересічний українець слухає те, що йому “дають” по ТБ, йому ж самому ліньки пошукати у Всесвітній Павутині щось цікавеньке. Чи це Tom Barabas, шикарні треки якого слухає увесь світ ( фортепіанна музика із домішками різних додаткових інструментів), чи Fausto Papetti, Carlos Santana, на музиці яких виросла ціла плеяда поколінь, чи Enigma – музика для медитації.

Я вже мовчу по класику і джаз! Любі мої, прошу вас: запам’ятайте раз і назавжди, чи розкажіть своїм друзям, близьким, колегам, що “Реквієм по мрії” (Requiem for a Dream) написав не Моцарт, а Клінт Менсел.

Також читайте:   Похід Воробуса в театр

Клінт Менсел – Реквієм по мрії

Ви можете для себе відкрити “Реквієм”, і, на мою думку для ознайомлення із ним потрібно розповісти, за яких умов з’явився цей твір. Насправді реквієм – це траурна заупокійна меса, а не фільм двадцятого століття. Моцарт створив Реквієм, коли був на смертному ложі, фактично це – його останній твір, який він навіть не встиг дописати. Розповім таку містична історію: Вольфгангу цю месу замовив анонім, і насправді вийшло так, що Моцарт написав “Реквієм” ніби відчуваючи, що помре. Порадила б вам ознайомитись із знаменитою Лакрімозою, частиною із цього величного твору, вона перекладається як – “Слізна”. Після такої глибокої сакральної молитви вам більше ніколи і ні за яких умов не захочеться назвати Моцарта автором фільму, що вийшов у ХХ столітті.

Часом зустрічаю різні казуси, наприклад, “Брамс, Бетховен, Вагнер і Бах грають музику для душі”.

Любі мої, якщо вам дають щось послухати, будь ласка: перевірте, принаймні на “хлопський розум”, чи могло б стільки композиторів разом “грати для душі”. Адже це митці із діаметрально протилежних епох, і якщо Брамса та Вагнера принаймні поєднує одне століття, то Бетховена ми відносимо до віденських класиків, а Бах – взагалі бароковий композитор. По історії культури ви мали б десь колись у школі то вчити. Бароко-класицизм-романтизм…(це я не вдаюся до низки інших проміжних стилів та тих, що слідують за цими епохами ). І так далі…

Що порадити людям, які хочуть послухати якісну музику? Є спеціальні сайти, де можна скачати нетипову музику – тобто не форматну, або як у нас кажуть: не попсову. Це і рок-музика, етно-музика, класична, та джаз, блюз. Матиму на меті розповісти вам більше про кожну із цих категорій, та не все одразу.

Мені шкода нас, розумних і освічених людей, які не мають змоги знайти інформацію про ту чи іншу епоху, стиль, тому хто, як не професійні музиканти допомагатимуть вам у цьому. Намагатимусь давати якомога більше музичних прикладів.

Почнімо сьогодні із прослуховування Вівальді – одного із найвизначніших представників світової академічної музики. Власне, до вашої уваги представляю цикл – “Пори року”.

Отже, вмощуйтесь зручненько на канапі, відчиняйте вікно чи закутайтесь у плед, це вже ваша справа, беріть улюблений напій: чи це буде вино, чи чай – і просто слухайте. Вслухайтесь в зміну пір року.

На сьогодні для ознайомлення думаю буде достатньо. Одразу перепрошую за категоричність, знаю, що багато з вас слухає не форматну музику, є люди, які цим цікавляться та можуть розповісти більше, ніж я. Проте чим більше ми, музикознавці, писатимемо про це, тим більше українців формуватиме свій класичний смак і ми будемо(!) – чуєте (!) будемо слухати якісну та хорошу музику.

Автор статті: Anna Folk.



Також раджу прочитати:

коментарів - 13 може ще щось напишете?

  1. Пан П 06.11.2013 пише:

    Дуже цікава та глибока статья. Справді велика проблема в тому, що люди не сприймають музику як щось серйозне та важливе (а вона справді має дуже важливе значення у нашому житті), слухають те що так би мовити “пристає”, потім награє само в голові. І вся ця примітивна попса якраз пристає, цьому секрет такої її популярності серед масс. З другого боку люди з певним мистецьким смаком (мовою езотерики, розвиненою чакрою вішудхою, яка відповідає за творчість) відчувають примітивність цієї музики (чи скорше навіть не музики, а просто певних ритмів, впливаючих на підсвідомість), їм вона не “прилипає” до вух, а замість того “прилипає” Моцарт з Лакрімозою 🙂

    P. S. Тепер Вівальді, пори року, слухатиму з сайта Воробуса.

  2. Вертоліт 06.11.2013 пише:

    Пан П, знаєш не суди і не судим будеш !!! музика відповідає за рівень знаннь ))) до чого здалось вам розсуждати про такі теми хто дав право ? ти думаєш шо той хто слухає Вівальді не може бути поганю людиною ? чи як той хто слухає шансон не може бути розумним ?чи право судити людей є в когось з нас? а ви не помішані на шаблоах ?ааа??
    Ей люд я слухаю від класики до жестокішої електронщини ! так попса і шансон не моє але я не суджу людей по музиці в мене є знайомі котрі слухають це все і нічо всі нормальні !!! Перше за все навчіться приймати людей такми якими вони є ! може тоді і вас приймуть ) кожнен слухає те що йому до душі чи життя дало так шо то його ! :hello: Муладхару відкрий на повну тоді можна казати про розвиток далі !!!

  3. Anna Folk 07.11.2013 пише:

    Пан П, спасибі велике… Якщо цікавитиме- продовжу тему) 💡

  4. Anna Folk 07.11.2013 пише:

    Пане Вертольоте) А Ви читали гарно?
    Я ні в якому випадку не засуджую шансон та популярну музику. Проте говорю, власне,як було вже помічено Паном П., про шаблонність цієї музики. Як файно, що Ви слухаєте від класики до електронної- таким чином розвиваєте свій музичний смак!)
    Я теж інколи слухаю електронну музику) 😛
    Це ж така справа- кожному – своє)
    Гарного всім вечору!

  5. Архіваріус 07.11.2013 пише:

    Класична музика безсмертна, і я великим задоволенням ще раз прослухав музику великого Вівальді, а разом з тим ще нахлинули спогади… Дякую пані Анно. 🙂

  6. Пан П 07.11.2013 пише:

    Вертоліт а я не суджу нікого, я ж не казав, що ті хто слухають попсу чи шансон погані люди. Буває навпаки, вони можуть бути в сто раз краще ніж ті хто любить класику. Але от з мистецьким смаком у пошановувачів попси нажаль не склалось – це факт, в іншому вони ж можуть бути прекрасними та розумними людьми, так само як якийсь любитель Вівальді може бути жорстоким, безсердечним, чи тупим (але таки з розвиненим мистецьким смаком). І немає чого змішувати одне з іншим, зрештою за розум і доброту відповідають зовсім інші чакри, які ніяк не пов’язані з музикою. 😡

  7. Ara 07.11.2013 пише:

    Погодьтеся, що і не вся класика є приємною для душі. Не для кожного і Лякрімоза приємна. Не всього Бетховена чи Баха витримає людина, яка тим більше не підготовлена. Наприклад, я музику Бетховена взагалі не сприймаю і не можу навіть його слухати, Вагнера тим більше. Взагалі, вибачте, але ваша стаття написана якось дуже по дитячому. Як для музикознавця-критика – це на одиничку.

  8. daruemic 07.11.2013 пише:

    Ara, якщо вам не подобається музика Бетховена і Вагнера, то звідси висновок, що до класичної музики ми не маєте жодного відношення,і ви взагалі не музикант. В такому випадку,скажіть, будь ласка, яке ви маєте право казати,що стаття написана погано, на “одиничку” ?
    Хто ви взагалі? Якого дідька писати такі негативні коментарі, при цьому будучи нулем в професійній музиці?

  9. daruemic 07.11.2013 пише:

    Anna Folk, не звертайте уваги на подібні коментарі, ви великий молодець,Дякую за статтю! маючи безпосереднє відношення до класичної музики, було приємно бачити таку публікацію! продовжуйте в тому ж дусі!.

  10. Anna Folk 07.11.2013 пише:

    Будь ласка, пане Архіваріус.
    Пан П добре мене зрозумів:) Файно!
    Дякую й за “одиничку” :hello:
    Це ж не музикознавча стаття:) Це стаття більш розважального характеру. Ви праві, Ara, Баха не послухаєш усього за раз! Бетховена теж слухати не всім легко, Вагнер важкий для сприйняття деяким людям:)
    Але це я ще не говорила про сучасну музику…(композиторські техніки ХХ століття).

  11. Anna Folk 08.11.2013 пише:

    Thank you! Продовжуватиму вже дуже скоро:)

  12. Архіваріус 08.11.2013 пише:

    Ara, Так воно в життю і є, хтось розуміє Баха і Бетховена на “1”, а хтось Фреда Мюркері ставить на “1” місце. Як колись казали древні римляни – “De gustibus non est disputandum.” 🙂

  13. Ara 10.11.2013 пише:

    Шановні, я не збиралась ображати Бетховена чи Вагнера, власне як і авторку статті. Як професійний музикант вона прекрасно знає, що є композитори важкі для сприйняття. Я переслухала і слухаю дуже багато класичної музики. І якщо я написала, що не люблю музику Бетховена -то це не означає, що я не розуміюсь на класиці і є повним нулем у професійній музиці.

    daruemic, насправді, це ви не маєте права писати так незнаючи людини.

1 Згадки про дану статтю в Інтернеті

  1. Антоніо Вівальді: відкрийте для себе високе мистецтво

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*