Свірзький замок – перлина фортифікаційної архітектури Львівщини - Блог про Львів

Свірзький замок – перлина фортифікаційної архітектури Львівщини

Свірзький замок

Замкові споруди й палацові споруди на Львівщині – не поодиноке явище. У селі Свірж в Перемишлянському районі Львівської області варто оглянути старовинний замок – яскравий взірець військової архітектури Галицької школи кладки.

Ймовірно, замок був побудований в кінці XV ст. Одні з перших згадок про нього зустрічаються в архівних документах 1530, коли він належав шляхетному роду Свірзьких. В середині XVII століття після переходу замку у власність графа Цетнера замок був перебудований та зміцнений. Цетнери заклали сад з ставками, побудували багато господарських будівель.

У 1648 році замок спалили татари, а під час визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького в 1648-1654 роках його кілька разів брали козаки. Однак в 1672 році, під час походу турків на Львів, він все-таки вистояв облогу. Під час другого походу турків Свірзький замок не тільки встояв, але і захистив навколишні села. У Другу світову війну замок був пограбований та частково зруйнований. Його реставрація проводилась в 1975-1983 роках.

Про Свірзький замок ходять легенди. За однією з них, колись давно тут працювала у власника замку місцева дівчина. Було це ще в ті часи, коли ворог неодноразово підходив під фортечні стіни, мріючи захопити Свірж та його околиці. Невідомо, яким чином дівчина з замку змогла «закрутити» роман з ворожим солдатом, але що сталося – те сталося. Мрії про коханого засліпили дівчину, і вона відкрила фортечні ворота. Але не любощі очікували нещасну дівчину: захопивши Свірзький замок, воїн кинув зрадницю в глибокий колодязь.

Також читайте:   Дендрологічний парк «Софіївка». Частина перша (фото)

внутрішній господарський дворик Свірзького замку

На даний час на території замку зберігся костел, заснований ще в XV столітті. Сучасна мурована будівля костьолу в стилі ренесансу було зведено в 1541 році на місці дерев’яного. Над входом в костел можна бачити залишки благородного герба колишніх власників. До костелу від замку побудований підземний хід. Завалену частину підземного ходу можна побачити з рову, який оточує замок біля вхідного моста. У внутрішньому дворі замку є великий колодязь, воду з якого брали на випадок облоги.

В даний час він занедбаний, і весь замок вимагає до себе уваги. Власне збереглися тільки зовнішні стіни. Всередині, після неодноразової «модифікції» змінено планування кімнат замку, перебудовані інші приміщення.

Вагомим етапом сучасної історії замку стала його кінокар’єра. Тут знімали багато епізодів з кінофільму «Д’Артаньян і три мушкетери». Саме тут була отруєна Констанца, вибирали, чим саме стратити підступну Міледі, тут снідали мушкетери під градом куль. Також у замку знімали продовження фільму про мушкетерів та деякі інші фільми.

зйомки фільму про мушкетерів у Свірзькому замку

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*