Історія кави у Львові

Історія кави у Львові

Старовинний Львів добре відомий всім нам своїми традиціями та різними історичними пам’ятками. Не можна оминути увагою історію львівської кави. Перша кав’ярня у Львові була відкрита у далекому 1829 році, завдяки видатній постаті українського козацтва – Юрію Кульчицькому.

12 вересня 1683 року під Віднем відбулася велика битва, яка більше відома як «Віденська відсіч» або як деколи її ще називали «Кавова битва». Завдяки цій битві було знято турецьку облогу Відня.

Як свідчать історичні джерела вирішальну роль в перемозі цієї битви відіграв українець, виходець з села Кульчиці на Львівщині – Юрій-Франц Кульчицький. За свої заслуги в якості винагороди Кульчицький отримав 300 мішків кави, яку залиши турки.

Юрій-Франц Кульчицький

Трохи згодом Кульчицький відкриває першу кав’ярню у Відні, яка відразу стала центром спілкування віденської еліти. Почавши свою історію у Відні кава стрімко поширилася по всій Європі.

Також читайте:   Народний спротив: історичні аспекти крізь призму буденної сучасності

З часом кавові зерна Кульчицький привозить до Львова, де з них почали готувати унікальний кавовий напій. П’янкий аромат кави розлетівся по Львову заходячи у кожну домівку та душу.

Жителі Відня достойно оцінили заслуги Кульчицького – в центрі міста на однойменній вулиці можна побачити його пам’ятник. Пам’ятник кавоману Кульчицькому встановлено також і у Львові.

пам’ятник Юрію Кульчицькому у Львові

Слід добре пам’ятати, що яку би каву Ви не пили, які брендові назви вона не носила, вона в кінцевому результаті має українське, а саме, львівське походження.

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*