Чемпіонат Португалії: «Спортінг» захистив свій чемпіонський титул - Блог про Львів

Чемпіонат Португалії: «Спортінг» захистив свій чемпіонський титул

Спортинг - чемпіон

«Спортінг» втретє поспіль став чемпіоном Португалії.

«Все або нічого» – такий девіз був к вирішальної гри фіналу плей-оф чемпіонату Португалії. Після того, як у четвертій грі «Спортінг» зміг уникнути поразки та зберіг інтригу в серії, І тепер підопічні Нуно Діаша мали можливість здобути чемпіонський титул у рідних стінах. До того ж, до складу «левів» повернувся Фортіно, який відбув дискваліфікацію. І це було суттєвим підсиленням для «зелено-білих».

У свою чергу, наставник «Бенфіки» Жоел Роша також пішов на деякі зміни у стартовому складі. Особливо це стосується змін на «посту № 1», який був довірений не Кріштіано, а Ронкальйо. Цей хід був спрямований на те, щоб «Бенфіка» могла застосовувати цього кіпера у якості п’ятого польового гравця, аби тримати ініціативу у своїх руках. Забігаючи наперед, скажемо, що цей хід «червоно-білих» був виправданим, адже «Спортінг» був змушений здебільшого грати від оборони. «Левам» вдалося зробити те, що вони не могли зробити протягом усієї серії – завадити «Бенфіці» забити швидкий м’яч. Тому, ця ставка «орлів» не спрацювала. Втім, від цього життя гравців «Спортінга» легшим не ставало. Гості могли кілька разів цілком реально вийти вперед, однак на заваді постійно був Андре Соуза. А в одному з епізодів на допомогу воротареві «левів» прийшла штанга.

А що ж «Спортінг», який, взагалі-то, грав удома? У «левів» протягом першого тайму було трохи менше моментів, подібних тим, які були у «Бенфіки». «Зелено-білі» будували свою гру навколо Кардинала та Фортіно. Але дійсно хорошу нагоду забити у ворота «орлів» мав Дієгіньйо. Однак, у підсумку перший тайм не подарував жодній з команд радості від забитого голу.

А вже після перерви «Бенфіці» все-таки вдалося втілити свою перевагу в гол. Результативна атака розпочалася з класного перевагу Робіньйо на Фернандіньйо, а той скинув на Рауля Кампоса, про якого всі встигли забути – 0:1. Безумовно, цей «гол з роздягальні» негативно вплинув на «Спортінг», який тепер був змушений відіграватись. Однак, підопічним Нуно Діаша, який знову спостерігав за грою своїх підопічних з трибун, цього не вдавалося зробити.

А поки «Спортінг» думав, як зрівняти рахунок, «Бенфіка» вже планувала, як би збільшити свою перевагу в рахунку. І незадовго до екватору другого тайму «орлам» вдалося знову змусити Андре Соузу капітулювати. Комбінація, яка призвела до цього взяття воріт, була майже схожа на ту, що призвела до першого голу «Бенфіки». Знову її розпочав Робіньйо, але цього разу адресатом був Хенмі. А вже гравець збірної Японії віддав передачу на «п’ятачок», де вже був Фернандіньйо, який подвоїв рахунок. Це була вагома заявка на перемогу, однак залишалось грати ще пів тайму, тому все могло ще змінитись. Тим більше, що ця фінальна серія плей-оф чемпіонату Португалії вже привчила нас до «камбеків». Однак, вони були тільки з боку «Бенфіки». А от від «Спортінга» ще такого бачити не доводилось…

Втім, «зелено-білим» вже треба було ризикувати. До того ж, вони грали на домашній арені, тому цілком логічно, що рідні трибуни підганяли «левів». І дуже скоро «зелено-білим» вдалося відквитати один матч. Це сталося після того, як спочатку Кардинал не зміг розібратися з Ронкальйо та захисниками, які встигли підбігти на допомогу своєму голкіперу. М’яч відскочив до Пані Варели, який і став автором першого забитого м’яча «Спортінга» у цій грі. «Бенфіка» з відповіддю не забарилась, і вже Ронкальйо міг залишити «автограф» у свого колеги по воротарському цеху – Андре Соузи. Однак, голкіпер «Спортінга» зреагував на цей удар. Більше того – за кілька миттєвостей він вже і сам підключився п’ятим до атаки «зелено-білих» та змусив попрацювати Ронкальйо. Однак, воротар «Бенфіки» впорався спочатку з цим ударом, а потім з добиванням від Фортіно. Але скоро цей бразилець з італійським паспортом все-таки зміг відзначитись. Це сталося на 36-й хвилині, коли Мерлім та Фортіно розіграли штрафний, який закінчився влучним ударом останнього. Таким чином, «Спортінг» покарав «Бенфіку» за п’ятий фол, який «орли» вже встигли отримати. Так рахунок став 2:2, і, як виявилося пізніше, цей гол врятував «Спортінг» від поразки та перевів гру в овертайм.

Також читайте:   Футбол. Чемпіонат України. Карпати 0:2 Дніпро (відео)

Це вже був третій поспіль овертайм у цій фінальній серії плей-оф чемпіонату Португалії. Тому, від нього можна було чекати будь-яких подій. Однак, враховуючи той факт, що це був вирішальний поєдинок серії, то виникало питання: чи будуть обидві команди ризикувати? Чи вони все-таки погодяться на серію пенальті? Відповідь на це питання дала «Бенфіка», яка вирішила ризикнути. І в результаті цей ризик виявився виправданим – «орли» вирішили грати з п’ятим (тільки тепер ці функції виконував не Ронкальйо, а Бруно Коельйо). І цей розіграш зайвого гравця привів до голу від Фернандіньйо. І знову «Бенфіка» максимально наблизилась до чемпіонського титулу. У «Спортінга» залишалась половина першого екстра-тайму та весь другий додатковий тайм, щоб спробувати виправити ситуацію та знову врятуватись від поразки. Тому, «зелено-білим» треба було так само йти на ризик. І в результаті Мерлім вийшов у футболці п’ятого польового гравця. Цей хід дав свої плоди вже у середині другої додаткової 5-хвилинки, коли Педро Карі зробив простріл на «п’ятачок», а там Фортіно перевів м’яч у ворота – 3:3. І знову «Спортінг» зміг врятуватись. В результаті знову, як і в четвертій грі, все було вирішено у серії післяматчевих пенальті.

Друга серія 6-метрових у цій фінальній битві стала повним повторенням першої. «Спортінг» знову забив два перші удари, а «Бенфіка» не змогла жодного разу вразити ворота «левів». Більше того – як і у четвертій грі, все вирішив промах капітана «Бенфіки» Бруно Коельйо. Фактично 7-й номер «орлів» своєю хибою вручив золоті медалі «Спортінгу», для якого це вже третє чемпіонство поспіль та п’ятнадцяте – за всю історію чемпіонату Португалії з футзалу.

«Спортінг» – «Бенфіка» – 3:3 (по пенальті – 2:0)

Голи: Пані Варела (31), Фортіно (36, 47) – Рауль Кампос (21), Фернандіньйо (29, 44)

Попередження: Мерлім (19), Пані Варела (33), Дієгіньйо (37) – Робіньйо (12), Ферандіньйо (22), Дейвеш Мораеш (28),

Серія пенальті: Фортіно – 1:0; Дейвеш Мораеш – 1:0 (воротар); Діого – 2:0; Бруно Коельйо – 2:0 (поперечина)

Рахунок у серії – 3:2

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*